Nieuwe 4K UHD-ontwikkelingen: Hybride camera’s en zowel 4K Video als Foto

Redactie Camcorder Reviews

Archief Digital Movie 107-2016
UHD oftewel 4K is bij video in opkomst. Naast de camcorders voor 4K zijn er ook diverse videofilmende fotocamera’s die in UHD opnemen. Relatief nieuw is dat de videofilmende fotocamera nu ook 4K-videoclips schiet. Je kunt daar dan achteraf de meest geslaagde foto uithalen. Een andere ontwikkeling is de convergence, volwaardige video en foto in één camerabody. Digital Movie bekeek de huidige ontwikkelingen aan de hand van de Canon XC10, Panasonic G7, Sony DSC-RX10 II en Alpha 7R II.

De ontwikkelingen gaan hard. Opnemen en weergeven in 4K UHD is al gemeengoed aan het worden. Zowel de camera’s als flatscreen voor 3840 x 2160 pixels zijn heel betaalbaar geworden. En de kwaliteit neemt elk half jaar weer behoorlijk toe. Rest nog de volledige integratie van video en foto plus audio in een enkel apparaat. Eerst waren er de fotograferende camcorders en videofilmende fotocamera’s. De nadruk lag dan wel deels op video of foto. Nieuw is toch alles in één zoals bij de nieuwe Canon XC10. Van weer een andere in de praktijk heel praktische orde is het opnemen in 4K beeld-reeksen voor foto’s. Dan zit de goede opname er vrijwel altijd bij en in de volle 4K kwaliteit. Verder gaat het met het draadloos 4K verzenden via WiFi of NFC naar tv, Facebook en internet de goede kant op.

Canon XC104k_canon_xc10_a
Dat is nu eens helemaal andersom. Geen fotocamera die ook kan videofilmen maar een camcorder die er uitziet als een ergonomische spiegelreflexcamera. Je kunt in feite spreken van de eerste convergence-camera. Onder convergentie verstaan wij dan het uitvoeren op gelijkwaardige voet van video en foto met hetzelfde toestel. Geen investeringen in twee apparaatlijnen meer. Gewoon alles in één cameramodel.
De XC10 ziet er uit als een gedegen reflex/systeemcamera met een draaibare handgreep en een opmerkelijk grote zoeker. Een soort baby-uitvoering van de fameuze C100. Je zou deze camcorder ook goed op een zwaardere drone kunnen bevestigen.
Canon koos voor een niet verwisselbaar objectief van 27.3-273mm (35mm equivalent) in de videomodus. Dat fronst wellicht de nodige wenkbrauwen maar een tienmaal zoombereik is voor de doorsnee videofilmer en fotograaf meer dan voldoende. Het echter gaat natuurlijk om het ‘beeldinnerlijk’. De Canon XC10 is een 4K videocamera met de mogelijkheid tot 8K snapshotfotografie. Meestal is het halen van de juiste 4K foto’s uit een geschoten videoreeks al meer dan voldoende. Fotografeer je alleen dan gaat dat in 12K.
Het concept is een soort alleskunner waarbij je niet behoeft na te denken over de techniek. Heb je zelf de compositie in gedachten dan doen de automatische functies de rest gewoon goed.
De beeldsensor is van het type 1 inch CMOS. Dat biedt meer dan voldoende scherpte en lichtgevoeligheid. De verdere verwerking van het beeld gaat via de DIGIC DV5 beeldprocessor. 4k_canon_xc10_bottom-cBij de resolutie neemt de Canon XC10 in UHDTV-standaard (3.840 x 2.160) 4K-beeldmateriaal met maximaal 305 Mbps opslaan op met een interne CFast 2.0-kaart of Full HD (1.920 x 1.080) beeldmateriaal met maximaal 50 Mbps op een SD-kaart. De kleursampling staat met 4:2:2 op professioneel niveau. Er is een maximale ISO-waarde van 20.000 en een Wide Dynamic Range van 12 diafragmastops.
Het viewerschermpje is van goede kwaliteit. De relatief grote elektronische zoeker is helder en trilt niet bij het zwaaien van de body. Bij voorkeur wel de vergrotende loep gebruiken. Je kunt de scherpstelling, het diafragma en sluitertijden makkelijk ook handmatig bedienen. De AF is voldoende snel.
Canon ondersteunt met de nieuwe XF-AVC H.264 codec het opnemen in zowel 4K als Full HD-kwaliteit en zorgt daarmee voor eenvoudige integratie met industriestandaard Non-Linear Edit systemen. Canon Log Gamma biedt daarnaast maximale vrijheid bij editing en verwerking tijdens post-productie door de kwaliteit af te stemmen op content die is vastgelegd met Cinema EOS-camera’s. Kortom, de Canon CX10 biedt de video-filmer alle kwaliteit die hij/zij in deze klasse maar kan wensen. Fotografen zullen echter wat kritischer kijken naar de 1 inch beeldsensor (is kleiner dan APS-C) met 12 Megapixels. Niettemin voldoet deze camera daar boven gemiddeld. De kantelbare handgreep met bedieningsknoppen is ronduit handig voor opnamen in andere standen dan horizontaal.
Tot ISO 2000 is het videobeeld prima. Dit zowel bij UHD als Full HD. Ook bij weinig licht. Het geluid via de interne stereomicrofoontjes klinkt lang niet slecht. Er valt relatief weinig ruis te horen. Er is een rudimentaire volumeregeling aan boord. Het bedieningsgemak is heel comfortabel.

Panasonic Lumix G7
Deze camera is een treffend voorbeeld van compact, een relatief hoge beeldkwaliteit voor zijn klasse en zowel 4K foto als video. 4k_panasonic_lumix_g7_65Gewoon 4K voor iedereen. De Lumix G7 heeft verwisselbare MFT-objectieven en heeft het bedieningsgemak en functionaliteit van een spiegelreflexcamera. Dat laatste zal uiteraard de fotograaf aanspreken. Maar ook de videograaf wordt grotendeels op diens wenken bediend. Een groot aantal instellingen draai je gewoon met een van de beide draaiwielen in bedrijf. De handgreep is voldoende groot en voelt comfortabel aan. En het mat zwarte kunststof camerahuis heeft veel weg van een compacte spiegelreflex terwijl het toch wel degelijk om een systeemcamera gaat.
Het beeld van het kantelbare 2,36 Mps OLED viewerscherm is al verrassend goed. De lekker grote met het oog te bedienen elektronische zoeker laat zich niet kennen. Je zal het beeld echt niet missen!
De AF is van het hybride type en kent van te voren scherpstellen via Depth From Defocus (DFD). Dat werkt snel en accuraat. Met een schakelaartje ga je over op handmatig scherpstellen. Er is ondersteuning in de vorm van een loep- en focus peaking-functie. Verder zijn er gezichts-/oogherkenning/Tracking/49 focuszones/Custom Multi/1 focuszone/Pinpoint/(Full area touch is beschikbaar).
De 4K UHD is 3.840 x 2.160 pixels. Wie in 4K fotografeert kan snel achter elkaar videoclips schieten en daaruit later de beste shot selecteren. 4k_panasonic_lumix_g7_sl1500_Er is tevens een 30 fps burstmodus voor 8K foto’s.
De live CMOS beeldsensor is nog van het 16 Mps type maar dat mag de pret niet drukken. Tot circa 1600 ISO zijn de geschoten foto’s zonder meer goed. En ook de videoclips in 4K mogen gezien worden hoewel de Panasonic GH4 in deze natuurlijk wel de baas in het eigen huis blijft. Met een beeldsnelheid voor 4K van 100 megabits per seconde scoort de G7 lang niet slecht.
Het beeld ziet er zowel bij foto als video uit zoals je bij een middenklasse Lumix camera mag verwachten. Dat zal de veeleisende amateur en de kleinere professional zeker niet teleurstellen. Het geluid via de beide interne stereomicrofoons voldoet doch een externe microfoon valt aan te bevelen. In de stille stand werkt de G7 met de elektronische sluiter vrijwel geheel geruisloos. Het opslaan van de beelden gaat naar SD. Jammer is dat deze kaart naast de accu in plaats van achter een apart dekseltje zit.
De Panasonic Lumix G7 is geen GH4 voor de halve prijs. Die is gewoon een stuk degelijker en biedt meer high-end mogelijkheden. De G7 is daarentegen heel aantrekkelijk geprijsd en voldoet aan de verwachtingen van de serieuze 4K video- en fotograaf.

Sony DSC-RX10 II4k_sony_dsc-rx10_ii_right
Ook Sony is actief in het segment 4K foto & video. Het merk bracht onlangs twee mark II’s van al in deze gerenommeerde (bridge-)camera’s uit. De Sony DSC-RX 10 II biedt naast prima fotografie ook goede 4K video en timeloops. Ook schiet deze camera in de HFR-modus 250 HD beelden per seconde. Zo’n 1.000 bps in SD PAL kan ook maar dan is de opnametijd beperkt tot 2 seconden. Dus heel geschikt om flitsende bewegingen te bevriezen. De burstmodus bij foto’s is toegenomen tot 14 beelden per seconde. Het vaste 10 maal zoomobjectief is een hoogwaardig F2.8 (over het gehele zoombereik) 24-200 mm (35 mm kleinbeeld) zoom. Dit 8,3 maal zoomobjectief is een Carl Zeiss Vario Sonnar T en van huis uit van uitstekende kwaliteit voor foto en video.
De beeldchip is de nieuwe generatie 20,2 megapixel CMOS beeldsensor. Het lichtgevoelige deel van deze sensor is losgekoppeld van de rest van het circuit waardoor er meer licht valt op de fotodiodes en daarmee de lichtgevoeligheid toeneemt. De AF-scherpstelling via de Drive Supersonic Wave Motor (SSM) is relatief snel en heel soepel. Mikt natuurlijk ook op de ogen in het onderwerp. Het 3 inch LCD scherm en scherpe zoeker laten de foto/videograaf goed zien wat deze opneemt. De elektronische sluiter haalt 1/32.000 seconde.
Bij video komen wij op 4K 3840 x 2160 video bij 25/30p of 24p met in XAVC met interne datasnelheden tot 100Mbps. De geluidskwaliteit is ruim voldoende voor standaardsituaties en de AF werkt nauwkeurig en prettig snel.

Sony Alpha 7R mark II4k_sony_alpha_7r_ii_0
De crème de la crème is de Sony Alpha 7R II spiegelloze systeemcamera voorzien van een full frame 42 MPS van achteren belichte CMOS beeldsensor. Voor foto heb je dan een maximale resolutie van 7952 x 5304 pixels. Deze camerabody met flexibele E-mount bajonet voor verwisselbare objectieven zet naast fotografie ook zwaar in op video in 4K. Het opnemen in UHD met 35 mm filmkwaliteit in 4:2:2 op 8 bit uit via HDMI gaat gewoon op een snelle geheugenkaart. Er is geen externe recorder zoals bij de Alpha 7S nodig.
De grotere zoeker is een visueel kunststukje qua scherpte, helderheid en kleurweergave, Er is bij beweging geen na-ijlen zichtbaar. De 5-assige beeldstabilisatie en AF fasedetectie over 399 beeldpunten hebben het meestal bij het rechte eind. Rotsvaste scherpe beelden. Er is een lock-on-functie om snel bewegende onderwerpen in perfect focus te houden. Ook de beeldkwaliteit laat vrijwel niets te wensen over. Mede door de kwaliteit van de BIONZ X beeldprocessor, presteert de Alpha 7R mark II voor foto en video voortreffelijk in dit prijssegment. Daar helpen uiteraard de hoogwaardige Sony objectieven een stevig handje bij. De camera is behoorlijk lichtsterk en geeft daarbij neutrale kleuren weer. Ook herkent de body automatisch de daarop gemonteerde objectieven en optimaliseert daarvoor de opnamefuncties.
Filmers kunnen vooraf de kleur, gradatie, gamma (S-Log2 setting met sterke verbeterd dynamisch bereik), knee en detailweergave fijn afregelen. Voor de fotografen is er een uitstekende 14 bit RAW-kwaliteit. Een professionele tijdcode, automatische stofverwijdering, bracketing en voor te programmeren functieknoppen ontbreken uiteraard niet. De maximale ISO-waarde bedraagt 102.400.
Het beeldformaat voor video is XAVC S. 4k_sony_alpha_7r_ii_bJe kunt alle instellingen en opnamekwaliteiten tot in de finesses instellen en bijregelen. Dit zowel voor de automaat als volledig op de hand. De body is van een professionele magnesiumlegering. Met de bijpassende objectieven tevens spatwater- en stofdicht. De handligging is gewoon fijn, handgrip biedt in een intuïtieve grip en de bedieningsknoppen zitten op de juiste plek. Het geluid is zeker op niveau. Ook al met de interne stereomics maar een externe pro-microfoon bevelen wij dringend aan. En alle aansluitingen voor audio zijn aanwezig. Draadloos, WiFi en NFZ, staat de Sony Alpha 7R II zijn mannetje.
Dit is de 4K camera voor foto en video als hij moet zijn voor de veeleisende amateur en professional. Kan zonder meer concurreren met pro-camcorders uit de UHD middenklasse.

Tot slot
4K UHD valt bij video en foto gewoon niet meer weg te denken. Zelfs de wat eenvoudiger modellen presteren relatief goed voor de beide hobby’s. En voor wie de echte top ambieert en het budget daarvoor heeft: grijp je kans!

Prijzen & Info
Canon XC10 € 1.999,- www.canon.nl
Panasonic Lumix G7 € 699,- www.panasonic.nl
Sony DSC-RX10 II € 1.599,- www.sony.nl
Sony Alpha 7R II € 3.500,- www.sony.nl

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Earth Zoom: Google Maps, iPhoto & Motion
Archief Video Emotion 112-2014 Je ziet het vaak in films, op het nieuws, in documentaires: ...