Nieuwe camera functies en filmen in ProRes

Redactie Algemeen

Na de uitgebrachte iPhone 13 serie van Apple waren er veel critici die vonden dat het zogenaamde nieuwe vlaggenschip van Apple eigenlijk een verbeterde versie was van de iPhone 12. Ze vonden dan ook dat het nieuwe model eigenlijk een 12S had moeten heten. Toch bleken de ontwikkelingen verder te gaan dan alleen sneller, betere batterijleven en een beeldscherm van 120Hz verversingssnelheid (120 beelden per seconden). Ideaal om films in de beste kwaliteit te bekijken, en/of zelf prachtige plaatjes en beelden te maken

De camera
Volgens critici waren er niet heel veel verbeteringen op het gebied van ‘echte’ smartphone kwaliteiten, maar bleken de nieuwe camerafuncties en de bijbehorende software wel veel beter te zijn dan de eerdere modellen van de Apple. Het viel op dat het camera-eiland groter was dan de iPhone 12 en ook dat er nieuwe opnamefuncties waren. Deze gaan we hieronder bespreken.

Foto
We beginnen met de nieuwe ontwikkeling van de groothoeklens. Van alle iPhone 13 modellen is de cameramodule vergroot en steekt deze meer uit. Dat betekent een nieuw camerasysteem. Optische beeldstabilisatie met sensorverschuiving en de mogelijkheid om meer licht op te vangen zijn de belangrijkste ontwikkelingen. De groothoeklens vang 47% meer licht en de ultragroothoeklens van de iPhone 13 Pro (en Pro Max) zelfs 92%.
Door de vernieuwde lenzen en de nieuwe sterke autofocus van de ultragroothoeklens (iPhone 13 Pro en Pro Max) zorgen voor de mogelijkheid tot macrofotografie. Je kunt nu dus foto’s maken op 2 centimeter afstand! Eerst was dat zo’n 8cm. Hier gaat letterlijk een nieuwe wereld open. Bovendien is deze afstand niet alleen beperkt tot fotografie, maar kun je ook filmen op hele kleine afstand.

Film
We noemden net al kort macrofilm, maar er is nog veel meer op het gebied van film waar de nieuwe iPhone 13 serie in uitblinkt. Beginnend bij de nieuwe opnameformaat: ProRes RAW. De iPhone 13 Pro en Pro Max modellen kunnen filmen waarbij er zo min mogelijk wordt gecomprimeerd. Voor de filmmakers onder ons is het dus mogelijk om in 4K film op te nemen met een hoge kleurgetrouwheid en hoge beeldkwaliteit. Bovendien biedt het meer flexibiliteit als je wil bewerken, omdat de opgenomen bestanden groter zijn. Gelukkig komen de nieuwe modellen ook met een grotere opslag (tot wel 1TB!). Let wel: als je van plan bent veel te filmen en dit direct te delen, bekijk dan ook eens een bundel met onbeperkte data en bellen, zodat je zonder problemen zoveel kan delen als je wil.
Naast het opnemen in hoge kwaliteit is het ook mogelijk om van focus te veranderen tijdens en zelfs na het filmen. De portretmodus die eerst alleen voor fotografie beschikbaar was is nu ook mogelijk om uit te voeren tijdens en na het filmen. Dit maakt het mogelijk om te filmen als een ware filmmaker. Het mooie van portretmodus voor film is dat dit beschikbaar is voor elk iPhone 13 model.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
JVC DLA-NZ7, NZ8 en DLA-NZ9: lanceert 8K-beamers
JVC presenteert de eerste 8K-laserbeamers ter wereld die ook van HDMI 2.1 zijn voorzien. Dat ...