Nieuwe generatie videolampen: Manfrotto Lykos Daylight en Bi-Color, Westcott Ice light en Yongnuo YN360 LED-wand

Redactie Accessoires Reviews

Archief Digital Movie 119-2018
De tijd dat een foto/videolamp alleen bestond uit een halogeenlamp, koeler en vatting met regelaar plus accu behoort tot een ver verleden. Tegenwoordig gaat het om intelligente LED-lampen die geheel instelbaar en zelfs op afstand te bedienen zijn. De vormgeving varieert van lichtpanelen met handgreep tot een soort LED-sabels. De hier besproken Manfrotto Lycos-modellen, de Westcott Ice Lights en Yongnuo YN360 LED-wand zijn krachtig, licht en heel handig naar de opnameplek, binnen of buiten, mee te nemen. 

Manfrotto Lykos Daylight
Onder de naam Lykos levert Manfrotto een aantal krachtige platte LED-panellampen voor video en foto. De Manfrotto Lykos Daylight LED MLL1500-D is zoals de naam al aangeeft een daglichtlamp. Het gaat om een compacte LED-lamp met een grote lichtopbrengst van 1600 Lux en een hoog CRI van >93.
Relatief klein en licht qua gewicht (470 gram) en daardoor gemakkelijk op locatie mee te nemen. De kleurtemperatuur van 5600K is gelijk aan doorsnee daglicht. Sterke kanten van de Lykos Daylight zijn een constante lichtopbrengst, laag energieverbruik en weinig warmteproductie. Ideaal voor filmopnamen, studiowerk, product- en portretfotografie.
De helderheid van de Manfrotto Lykos Daylight LED MLL1500-D stel je heel eenvoudig in met de 0-100% dimmer. Comfortabel vasthouden gaat via een handige grip. Idem het positioneren en richten.
Aan de achterkant van de LED-lamp zit een LCD-scherm, waarop je alle instellingen kan aflezen. Dit scherm heeft een lichtblauwe achtergrondkleur en valt daardoor ook in een slecht verlichte omgeving nog prima af te lezen. Voor gebruik op statief zit er aan beide kanten van deze Lykos-lamp een statiefaansluiting.
Geheel conform het moderne draadloze tijdperk met apps kan de de LED-lamp aansluiten op een los verkrijgbare Bluetooth-dongel. Hiermee bedient de gebruiker de Lykos met de iPhone op een afstand.Overige specificaties:
• 48 SMT LEDS.
• Helderheid: 1600 Lux op 1 meter.
• Batterij: Li-ion L-type.
• AC-adapter inbegrepen.

Manfrotto Lykos Bi-Color
Voor de fotograaf en videofilmer die op locatie zowel met daglicht als kunstlicht wil werken is er de variant Manfrotto Lykos Bi-Color LED MLL1300-BI. Een lekker lichte (470 gram) multifunctionele en compacte videolamp met een zeer grote lichtopbrengst van 1500 Lux op 1 meter. De lamp heeft een kleurweergave van CRI >93 (Color Rendering Index). Deze continulamp is goed in te zetten bij video-opnamen, productfotografie, portetten en studio-opnamen.
De Manfrotto Lykos Bi-Color LED MLL1300-BI zorgt voor een helder licht met een perfecte kleurweergave. Je kunt de helderheid nauwkeurig regelen met de 0-100% dimmer, net als de kleurtemperatuur (3000-5600K). De bedieningsknoppen zitten aan de zijkant van de handige handgrip. Ook dit model heeft aan beide kanten een statiefaansluiting voor positionering op een tripod of monopod. Verdere specificaties als het Daylight-model.

Westcott Ice Light ‘Ice Pack Kit’
De Westcott 5500 is een Ice Light (staafvormig videolicht) voor gebruik uit de hand of op statief. Deze foto/videolampkit wordt heel compleet geleverd met extra accessoires. Te beginnen met de kleppenset voor het nog beter op het onderwerp kunnen richten van de ronde LED-staaf. Tungsten (kunstlicht) kleurgel maakt de kleurtemperatuur van de lamp in een oogwenk wat geler, oftewel warmer. Interessant is de metalen two-way connector voor het koppelen van twee Westcott 5500 LED-lampen.
Ook heel compleet is de meegeleverde tilt bracket met een spigotaansluiting plus een flexibel statief. Daarmee stel je de lamp vast op en kan deze van een flinke hoogte kantelen en richten. Naast de oplaadbare batterij en netvoeding ontbreekt ook een acculader voor in de auto niet.
Dit Ice Light bestaat zoals gebruikelijk uit een handvat voor de LED-staaf met 50.000 branduren en de accuhouder. De lichtopbrengst ligt rond de 150 Watt Tungsten. Voor daglicht gaat het om 5500 K. Een dimmer regelt de lichtopbrengst tussen 1.5 en 15 Watt. De verlichtingshoek is met 72.6 graden bredere dan bij menig andere LED-lamp. De CRI is 96. Je kunt ongeveer 60 minuten belichten met een volle acculading. Het opladen kost circa 2,5 uur. Er is optioneel (€ 159,-) een LithiumIon-accu voor 2,5 uur belichten en een oplaadtijd van 4 uur leverbaar.
In mei 2016 kwam de Westcott ICE light 2 uit. De lichtopbrengst is met 1700 Lumen nog 50% meer dan bij model 1. Ook hier een flikkervrije verlichting (van belang voor video), hoge CRI met exacte match voor huid- en natuurlijke kleuren. Fotografen en videofilmers kunnen tegelijkertijd opnemen met deze constante lichtbron. Het handvat werd gemoderniseerd voor de bedieningsknoppen en indicatie van de batterijlading plus dimmen in 18 stappen. Ook is er nu Bluetooth USB-connectivity voor bediening op afstand met een app op de smartphone. De capaciteit van de ingebouwde LithiumIon-accu is goed voor 150 minuten.

Yongnuo YN360 LED-wand
Een goedkoper (net onder de € 100,-) alternatief voor de hiervoor besproken Ice Lights is de Yongnuo YN360 LED-wand. Eveneens in de vorm van een lichtsabel en op afstand te bedienen. De video/foto-lamp gebruikt in full color modus, 40 RGB LED-lampjes voor rijke rode, groene en blauwe kleuren. Daarnaast uiteraard instelbaar voor de lichtkleuren (in graden Kelvin) van 3200K (160 LED-lampjes) tot 5500K (160 LED-lampjes).
Yongnuo geeft zelf een Color Rendering Index van 95 op of hoger. Het lichtvermogen is 2560 Lumen (19, Watt) en de gebruiksduur met Sony NP-F750 accu’s varieert met de volle of gedimde lichtopbrengst van 2 tot 4 uur. Eveneens met een smartphone-app op afstand te besturen. Wie op internet bij Chinese leveranciers kijkt vindt daar nog een aantal andere goedkope aanbiedingen voor Ice Lights.

Prijzen & Info
Manfrotto Lykos Daylight LED MLL1500-D € 399,-
Manfrotto Lykos Bi-Color LED MLL1300-BI € 449,-
Manfrotto, www.manfrotto.nl

Westcott Ice Light ‘Ice Pack Kit’ € 219,-
Westcott Ice Light 2 € 749,-
Westcott, www.fjwestcott.com

Yongnuo YN360 LED-wand € 129,-
Yongnuo, www.yongnuo.eu

Ulco Schuurmans

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
VEGAS Movie Studio 15: Functionaliteiten & gemak
Vegas is oorspronkelijk bekend van het high-end pakket Vegas Pro. Dit pakket is erg populair ...