Nissin i60A flitser: creatief fotoflitslicht en videolamp ineen

Redactie Accessoires Reviews

Archief Digital Movie 128-2019
Zoek je een goede veelzijdige flitser voor foto en video met de systeemcamera dan is de Nissin i60A geen gekke keuze. Zowel geschikt voor creatieve fotografie, het net meer ‘snap’ geven aan het onderwerp en als LED-videolampje bij opname tot op circa twee meter afstand. Ook blijft deze richtbare, roterende en (in)zoomende flitsunit bij de tijd want bij nieuwe cameramodellen valt de firmware bij de importeur te upgraden.
Flitsen is toch niet meer van deze tijd? Dankzij lichtsterke beeldsensoren en optische beeldstabilisatie kan je toch gewoon bij weinig licht blijven opnemen? Dat is uiteraard waar, doch er spelen heel andere belangrijker factoren een rol.
Als eerste een bewegend onderwerp bij langere sluitertijden. Een sfeervolle lichtzwakke receptie goed belicht maar wel de aanwezigen bewogen. Een groot dynamisch bereik maar een flitser licht de schaduwen en contrasten bij tegenlicht beter uit. Bovendien geeft een elektronenflitser veel meer creatieve lichtmogelijkheden. Bijvoorbeeld diffuus licht, bouncen, met gekleurde filters, stroboscoop (meerdere bewegingsfasen in een opname) of een opstelling voor het uitlichten met meerdere draadloze flitsers.
Bij video met een systeemcamera geeft een ingebouwd LED-videolicht tot op circa twee meter een goed uitgelicht geïnterviewd persoon, werkt ongewenste schaduwen weg en geeft net meer ‘snap’ (kleuren & contrast) op korte afstand. Ook handig bij macroshots.

Eigenschappen
De Nissin i60A is een standaard opsteekflitser met kantel- en draaibare kop met zoommogelijkheden van groothoek tot matig telegebruik. Dit type heet in het jargon een portable reportageflitser. Met behulp van diffusers en een softboxje kan je zeker een groothoekstand van 24 mm kleinbeeld helemaal uitlichten. De flitsoutput is met een richtgetal van 60 voor ISO 100 behoorlijk krachtig. Voor video heeft deze elektronenflitser een ingebouwd LED-lampje.
Naar keuze werkt de Nissin i60A op geheel automatisch, door de lens belichting (TTL), als videolamp, handmatig, met synchronisatie op hoge snelheid, met meerdere draadloze kanalen en als slaafflitser (film en digitaal). Dit alles in te stellen via draai- en muiswieltje op de achterzijde. Ook de vergrendeling (Lock) van het instellen en de handmatige zoom zitten in het muispadje. Je kunt dus naar keuze zowel handmatig als (vol)automatisch de flitskop (en daarmee het bereik en verlichtingshoek) in/uitzoomen. Alle gekozen instellingen en de status vallen goed scherp te zien op het gekleurde monitorschermpje achter op het flitshuis. Aan de voorzijde zit onder het videolampje nog een aansluiting voor een batterypack.
De flitser wordt compleet geleverd met voetsteuntje, tasje en opklembare diffusorbox. Helaas is de gebruiksaanwijzing minimaal. Op internet valt gelukkig veel meer over de talloze gebruiksmogelijkheden te vinden.
N.B.: Voor draadloos biedt Nissin het eigen NAS (Nissin Air System) radiografische TTL-flitssysteem. Hiermee kan je in combinatie met de los verkrijgbare Air 1 Commander, tot een afstand van 30 meter je flitser volledig TTL aansturen.

Praktijk
Wat de Nissin i60A in de praktijk allemaal precies kan hangt van het desbetreffende merk systeemcamera af. In de praktijk ontloopt het elkaar bij Canon, MFT, Nikon, Sony en Fujifilm niet zoveel. Zorg dat je het juiste dedicated model met de bijpassende firmware aanschaft! Zie verder de instelmenu’s en gebruiksaanwijzing van de camera. Wij gebruikten voor deze test de versie voor Fujifilm systeemcamera’s.
Het eerste dat opvalt is de vergrendeling op de accessoireschoen. Die gaat niet met een draaiwieltje maar met een ontgrendelknop. Dat gaat prima, solide en betrouwbaar mits je het flitsvoetje maar echt helemaal goed naar voren in het contact schuift. Het flitserhuis en de beweegbare kop voelen behoorlijk solide aan. De op/uitklapbare diffusor en bouncer zijn standaard en voldoende groot. De losse diffusorbox voldoet eveneens goed. Het batterijklepje vergt enige gewenning maar dat heb je snel door.
Op onze testcamera werkt de Nissin i60A zoals verwacht. Flexibel, creatief, lekker krachtig bij fotografie, ruim voldoende videolicht op korte afstand en een lading met vier 1,2 V NiMh-accu’s gaat lekker lang mee. De bediening is comfortabel en intuïtief.
De belichting ziet er bij fotografie in de range 24-200 mm kleinbeeld gewoon goed uit. Er gaan nauwelijks flitsopnamen mis. En bij video doet het lampje tot een afstand van twee meter gewoon wat het doen moet. De modellen gekocht na 1 april zijn compatibel met de Nikon Z6 en Z7 en de Canon R-camera’s.

Conclusie
Aanbevolen voor zowel fotografie als invullicht bij video. Presteert net zo goed of nog iets beter als de eigen merk e-flitsers tegen een aantrekkelijke prijs.

Prijs & Info
Nissin i60A flitser € 279,-
DeGreef & Partner, www.degreef-partner.nl/nl/nissin-camera-flitsers.html

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
FUJIFILM’s kleinste objectief: FUJINON GF50 mmF3.5 R LM WR
De FUJINON GF50 mmF3.5 R LM WR is FUJIFILM’s tiende objectief voor de GFX systeemcamera’s. ...