Ondersteun je videocamera met Vocas rigs, rails, baseplates, sliders en handgrepen

Redactie Report

Archief Digital Movie 129-2019
Zodra je een camcorder of videocamera ergens op wil monteren of van accessoires voorzien dan komen camerasupportsystemen in beeld. Van een solide bevestigingsplaat voor op het statief of een railconstructie voor een matte box en handgrepen tot een complete rig of case aan toe. Dat kan het verschil betekenen tussen comfortabel de juiste plaatjes schieten en een hoop frustrerend geëmmer. Vocas is specialist in het juiste supportsysteem voor jouw videocamera.

De filosofie van Vocas bij de camerasupportsystemen is volgens Ruud Dobber (managing director): “Alles in het werk stellen om bij de opname juist die uitstekende plaatjes te schieten welke anders door belemmeringen vanuit de hanteerbaarheid bij camcorders en videofilmende DSLR- en systeemcamera’s niet goed mogelijk zouden zijn. Dat betekent het snel kunnen wisselen tussen de supportsystemen, lenzen en objectieven onderling, flexibiliteit bij de aankleding met accessoires, ergonomisch gebruik en duurzaamheid. Wat dat laatste betreft is een goed camerasupportsysteem er vaak ‘eentje voor het leven’. Het product gaat al gauw zo’n tien jaar mee en is de investering vanaf € 200,- meer dan waard.”

Toepassingen
Camerasupportsystemen zijn vrijwel overal bij video en fotografie toepasbaar. Van reportages, documentaires en het fijn uit de hand of van de schouder schieten tot het filmen van evenementen en complete film- of studiosettings. Kortom in elke situatie waar het juiste plaatje goud waard is, is het van groot belang om stabiel, snel en comfortabel te kunnen schieten. Ruwweg zijn er vier toepassingstypen:
1. Het bevestigen op statief.
2. Het werken vanaf de schouder.
3. Mobiel vanaf een rig, rail of cage.
4. Het snel kunnen wisselen tussen een vast standpunt en los vrij rond bewegen. Vocas levert daarvoor precies wat je als gevorderde amateur of professionele gebruiker nodig hebt.

Jane Goodall project Oeganda Charlotte Storms van ‘s Gravesande

Ontwikkelingen
De basisbevestigingsplaten zijn eigenlijk al zo oud als de foto- en videografie zelf.
Bij de traditionele schoudercamera bestond camerasupport nog voornamelijk uit een bevestigingsplaat voor op het statief en een rail voor de mattebox en grotere wisselobjectieven. De rest klikte je gewoon op de body zelf vast.
Rond 2008 kwam de videofilmende spiegelreflex (DSLR) op de markt, gevolgd door de spiegelloze systeemcamera. Deze camera’s hadden aanvullende accessoires en handgrepen nodig om goed mee te kunnen videofilmen. Al snel was er een ware kerstboom aan hulpmiddelen beschikbaar. Een rig, cage of rail biedt plaats voor deze handgrepen, microfoons, viewerschermpjes, externe recorders voor video- en audio, matte boxes (compendia), accu’s, lampen en focusseersystemen. Bovendien in balans en met de juiste afstand tot het oog. De door de systeemcamera bedreigde camcorder kwam sterk terug met het box & draagbeugelmodel. Ook hier het bevestigen van allerlei functionele en creatieve accessoires via de daarvoor speciaal ontworpen camerasupportsystemen.
De recente ontwikkelingen zitten bij de fullframe systeemcamera’s en camcorders. Die zijn groter en zwaarder en hebben ook weer support op de juiste maat en balans nodig.

Sony Venice 15mm support Silence of the tides Dick Harrewijn

Handgrepen en baseplates
Het begint eigenlijk al bij een goede comfortabele handgreep. Dat wil zeggen een prima grip en balans op basis van een degelijke uitvoering in metaal, hout of kunststof. Zij variëren van handgrepen opzij, onderop, bovenop de camerabody en selfieconstructies voor de videovloggers. Vocas levert deze handgrepen zowel voor generieke supportsystemen als specifieke merk of type camcorder- en DSLR/systeembody’s.
De bevestigingsplaat (baseplate) vormt een cruciaal onderdeel bij de daaropvolgende supportsystemen. Het draait hierbij om de bevestigingsbouten en (statief)schroeven met bijbehorende gaten, flexibele instelling en de solide vergrendeling. De meeste bevestigingsgaten vind je op de zogenaamde cheeseplate. Daar past vrijwel alles in elke plaatlocatie op. Allemaal optimaal gestandaardiseerd en beveiligd tegen het onverhoeds losschieten. Een veel gebruikte bevestigingsstandaard hierbij is het quick release ARCA slidingsysteem.
Vocas streeft ernaar dat baseplates binnen luttele seconden los te koppelen en weer elders opnieuw te bevestigen zijn. De vergrendeling blijft daarbij gewoon veilig, solide en secuur. Gereedschap is zelden nodig. Kan je het desbetreffende inbussleuteltje of schroevendraaiertje ook niet thuis laten liggen. En mocht er toch eentje nodig zijn dan zit dit gereedschapje gewoon met een magneetje vast in het camerasupportsysteem.

Rails en sliders
De railsystemen zijn een constructie van een verplaatsbare baseplate op een 15 of 19 mm rail. Behalve het heen-en-weer kunnen schuiven op een statief of in een rig of cage zijn er tevens andere belangrijke functies. Bijvoorbeeld het bevestigen van een matte box (compendium), het ondersteunen en beschermen van een zwaarder objectief, de bevestiging van een contragewicht en de montage van een follow focus-mechanisme (MFC). Die focussering luistert erg nauw! Het mag niet doorslippen (een directe overbrenging verdient de voorkeur boven tandrad), moet soepel lopen en toch voldoende draaiweerstand bieden en flexibel op railmaat te verschuiven zijn.
Sliders zijn vooral bedoeld om de camerabody met een maatverdeling naar voren/achteren of links en rechts te kunnen verplaatsen. Dat kan ook gemotoriseerd of per robotbediening.

Sony Venice 15mm support Silence of the tides Dick Harrewijn

Rig of cage?
De rig is in feite gewoon een combinatie van een bevestigings- en ophangsysteem met handgrepen en/of een schouder/borststeun. Je monteert daar de benodigde accessoires en randapparatuur op en draait de steunen en hangrepen op de gewenste maat uit. Voor het gebruik van viewers en monitoren is de verstelbare afstand (rails of slider) tot het oog van de cameraman/vrouw van groot belang.
Handig zijn de uit- en weer inklapbare en in hoogte verstelbare rigs. De videofilmer of fotograaf zet in wat hij of zij op dat moment nodig heeft. Tevens makkelijk te transporteren en het voorkomt het ongewenst in de weg zitten van ‘uitsteeksels.’ Een goed voorbeeld hiervan is de genomineerde Vocas Spider. Rigs worden door Vocas vaak als een complete kit voor een bepaald camerasysteem uitgeleverd.
De cage is zoals de naam al aangeeft een kooiconstructie. Deze kooi voorziet als eerste in een gedegen bescherming van de daarin opgehangen apparatuur. En de gebruiker kan toch nog overal makkelijk bij om de apparatuur te bedienen. Daarnaast kan je er ook accessoires bovenop bevestigen hetgeen bij een DSLR- of systeemcamera slechts beperkt mogelijk is. Tevens biedt de cage een prima ergonomische hanteerbaarheid bij tal van verschillende opnameposities en maakt het geheel comfortabel draagbaar.
De keuze tussen een rig of case hangt af van de gewenste lichaamssupport, mate van bewegingsstabilisatie, de waar te bevestigen accessoires en handgrepen, snel wisselbaarheid en mate van bescherming.

Sony Venice 15mm support Silence of the tides Pieter Rim de Kroon

Buitenbeentjes
Verder zijn er nog een aantal speciale toepassingen bij de camerasupportsystemen. Bijvoorbeeld het monteren op een drone. Dat vereist licht, stevig, veilig bevestigd en mag de gimbal niet in de weg zitten. En dan een camerabevestiging voor F16 luchtopnames van de natuur op de Wadden. Dat vond Vocas Business Development een ware uitdaging en prima gelukt dus. Een andere toepassing vormt het monteren op een kraan of jib. Dat stelt zo weer zijn specifieke eisen aan de bevestiging, het gewicht en de functionaliteit.
Dan de vintage-objectieven. Die zijn net als het oude analoge tijdperk in zwang. Dergelijke creatieve oudjes koppelen en bevestigen is dikwijls niet zo eenvoudig op moderne camerasupportsystemen. Vocas ontwikkelt daarvoor de juiste aanpassingen middels lens adapters.

15 en 19 mm rails
De camerasupport-industrie berust op een hoge mate van standaardisatie. Bij de rails gaat het daarbij om de maten 15 en 19 mm. Essentieel voor het bevestigen van de bijpassende accessoires, benodigde soliditeit en instelbare hanteerbaarheid. De 15 mm railprofielen zijn bedoeld voor de lichtere en gemiddeld zware toepassingen. Je gebruikt 15 mm in rigs, cages, verstelbare supportsystemen voor matteboxes en het ondersteunen van objectieven met MFC. Geschikt voor het snel kunnen wisselen tussen mobiel shooting en vanaf het statief.
De 19 mm is de standaard voor het zwaardere werk. Hierop gaan de grote camcorderhuizen met forse objectieven. In de praktijk ontworpen voor vast op het statief en zwaardere dolly in cinematografische toepassing.
Rails bieden ook een goede bescherming voor objectieven. Extra support tegen stoten, het objectief van de body rukken en ook wel tegen vallen.

Sony Venice 15mm support Silence of the tides Dick Harrewijn

Robuust en duurzaam
Je koopt geen dure videocamera om deze met een goedkope Chinese steun te bevestigen of te hanteren. De goede niet te na gesproken maar speling, het losraken of vastlopen en afbreken bij zwaardere of temperatuurafhankelijke omstandigheden zijn echt niet plezierig!
Wat er niet in de gewenste kwaliteit of helemaal niet is maakt Vocas zelf. Vocas gebruikt aluminium uit de luchtvaartindustrie. Als je er een Boeing of Airbus mee kunt vliegen dan valt er ook onder extremere omstandigheden mee te videofilmen en fotograferen. De eigen ontwerpen laat Vocas door Nederlandse kwaliteitsproducenten in serie vervaardigen zodat er geen verschillen in de toleranties zitten.

Universeel of op maat?
Een voor de hand liggende vraag is het aanschaffen van een universeel of op maat gemaakt camerasupportsysteem. Volgens Ruud Dobber een kwestie van specifieke instelbaarheid, marktvraag en productiekosten. Een meer universeel systeem voldoet in de praktijk doorgaans ook al goed tot zeer goed. Als het maar flexibel instelbaar is op de gebruikers- en apparatuur-maat.
Waar dan op te letten? In ieder geval op de balans bij het gebruik van verschillende objectieven en accessoire zoals accu’s. Het zwaartepunt en balans zijn dan heel belangrijk. Verder welke accessoires erop gemonteerd moeten worden. Is daar plek voor en valt het allemaal ergonomisch te bedienen? Bij het kijken op monitorschermpjes en viewers is de instelbare afstand tot het oog een aandachtspunt. En last but not least de koppeling aan follow focus en andere aandrijvingen.
Belangrijk is het zo optimaal inspelen op de gebruiksmogelijkheden van de camerabody zelf. Een tweede is dat het oog ook wat wil. De look doet naast de feeling nog altijd veel.

Info
Vocas, www.vocas.com

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Professionele titels – deel 2: software voor titels
Archief Digital Movie 129-2019 Mooie titels maken kost veel tijd. Zeker als het om bewegende ...