Een online uitgave van een blad printen

Redactie Nieuws

Steeds meer tijdschriften en kranten bieden ook een online uitgave aan. Dat is gemakkelijk, handig en snel om even wat artikelen of nieuwtjes te kunnen raadplegen. Bij grotere aantallen pagina’s of ‘flinke lappen tekst’ is dat veel minder een genoegen. 

Nogal eens minder goed leesbaar (tenzij een lekker grote en scherpe monitor voor paginaformaat hebt). Tevens een hoop gedoe met scrollen en je hebt voor later gebruik geen vaste kopie voor handen.
Dan komt de vraag: dan maar gewoon op papier uitprinten? En hoe doe je dat nu met een goed resultaat? Vele online uitgaven voorzien in de mogelijkheid om deze ook gewoon thuis af te drukken. Dat kan vaak al meteen of door middel van je eerst te registeren.
Heel welkom is als de uitgever de opgemaakte bestanden in het formaat .pdf heeft staan. Gewoon openen met gratis te downloaden Adobe Acrobat Reader en printen maar. Wel even het paginaformaat en het aantal pagina’s per vel (liefst 1 per A4) van tevoren checken. Idem de voorbeeldweergave om te voorkomen dat er straks iets buiten de prints valt. Er is keuze uit direct van online openen en printen of eerst downloaden en vervolgens achteraf printen.
Vanuit een webbrowser kan je doorgaans ook rechtstreeks afdrukken maken. Controleer wel even wat er allemaal precies op komt.
Een andere mogelijkheid is om via printscreen meteen naar de printer af te drukken. Of via een framegraber een deel van de webpagina te bevriezen en dan van daaruit of via een tekstverwerker (in een lege pagina plakken) te printen.
Let er op wat je straks allemaal gaat afdrukken anders zijn je inktcardridges zo leeg. Geef bij .pdf alleen op welke pagina’s het betreft. Controleer bij het afdrukken van webpagina’s eerst wat er allemaal nog achter zit. Wat de vereiste printkwaliteit betreft is het de combinatie van de originele bron, instellingen van de inkjet- of laserprinter en het gebruikte papier. Werk economisch en toch met een goede kwaliteit bij inkjetprinters met bijvoorbeeld goede HP-cartridges.

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Dynaudio Music: intelligente draadloze luidsprekers
Dynaudio introduceert Dynaudio Music, een intelligent draadloos multiroom-audiosysteem dat zich automatisch aanpast aan jouw smaak, ...