Ontdek Pinnacle Studio 22 Ultimate: aanbevolen

Redactie Reviews Software

Archief Digital Movie 124-2018
Het montage pakket Pinnacle Studio Ultimate gaat al weer 22 versies mee. Een veelzijdige en populaire video-editor bij amateurs. Dat erg veel kunnen schept altijd twee problemen. Ten eerste de starter moet het allemaal eerst leren en ten tweede de gevorderde gebruiker vergeet bij de minder gebruikte functies na enige tijd hoe het ook al weer precies zat. En dan komt een boek als ‘Ontdek Pinnacle Studio 22 Ultimate’ uitgegeven bij Van Duuren Media goed van pas.

De geroutineerde auteur Bart Venema pakt dit soort ‘ontdekkingsreizen’ bij het monteren altijd gedegen en systematisch aan. Een compleet herziene en weer geheel up to date druk. Hoe ziet het NLE-pakket er op het scherm uit en werken de verschillende vensters, menu’s en grafische knoppenregelaars? Ben je eenmaal thuis in de werkomgeving dan komen het importeren van de media en het werken met bibliotheken aan bod.
Vervolgens start het echte monteren met 3- en 4-punts editing. Daarbij het gebruik van de tijdlijn met AV-sporen of het storyboard, media bewerken, knippen, plakken, effecten toevoegen, filters toepassen, geavanceerde kleurcorrecties (color grading) uitvoeren en het geluid. Uiteraard ontbreekt het creatief opmaken met sjablonen of thema’s, titelsen animaties niet.
Het maken van een goede soundtrack en het inzetten van voice-overs wordt echt uitvoerig besproken. En als toetje nog het werken met meerdere camerabronnen (multicam), stereo 3D-opnamen en het bewerken van 360 graden materiaal.

Goed te begrijpen
Zoals wij van de Van Duuren Media-boeken gewend zijn leest het allemaal makkelijk en is de tekst ook voor de beginner goed te begrijpen. Duidelijk met stippen aangegeven accenten en tips maken meteen duidelijk waar het precies om draait. De talrijke illustraties in kleur verhelderen de tekstwaar nodig.
Is een boek als dit nog wel van onze mediatijd? Je kunt toch ook gewoon op YouTube kijken? Wij vinden als redactie van wel. Deze papieren zelfcursus en vraagbaak helpt iedereen snel te vinden wat hij of zij nodig heeft. Weliswaar op ruim 260 pagina’s doch de indexering van de hoofdstukken voorin en het uitgebreide register achterin helpen effectief bij het vinden van de gevraagde onderwerpen. Slechts een enkele maal konden wij iets niet direct vinden. En wie toch met e-media aan de slag wil kan terecht bij de gratis website versie (wel eerst registreren) en andere ondersteunde blogs en nieuwsberichten van Van Duuren Media. Als enige aanmerking de voor de ouderen onder ons soms wat net te kleine schermafbeeldingen.

Tot slot…
Aanbevolen voor zowel de startende als gevorderde gebruiker van Pinnacle Studio 22. Te koop via de website van Van Duuren Media of gratis als welkomstgeschenk bij een eenjarig abonnement op Digital Movie.

Ontdek Pinnacle Studio Ultimate
Bert Venema
Van Duuren Media, www.vanduurenmedia.nl
ISBN 978-94-6355-046-8
Prijs: € 24,99

2 Comments

  1. Ik heb studio 21 ultimate. Is daar een aparte uitgave voor? Of is 22 ook voor 21 te gebruiken? Ik was nog niet van plan 22 te kopen.

  2. Beste Johan, u kunt het boek Ontdek Pinnacle Studio 22 Ultimate ook gebruiken voor versie 21, maar een aantal functies die in versie 22 beschikbaar zijn en dus ook in het boek worden beschreven zijn dan voor u niet van toepassing. Dit zijn onder meer kleurverbetering met Color Grading, 3 en 4 puntsbewerking, 3D voorwerpen. Indien u de update patch 21.5 hebt geïnstalleerd dan beschikt u over een paar van de mogelijkheden die ook in versie 22 beschikbaar zijn ook in uw versie, zoals naadloze overgangen, selectieve kleur en video voor gedeeld scherm.

    Mocht u trouwens meer info over Pinnacle Studio willen hebben wordt dan lid van de groep https://www.facebook.com/groups/234635554012696/?source_id=254792727888518

    Ik vertrouw er op u hiermee voldoend te hebben geïnformeerd.

    Met vriendelijke groet Bert Venema

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Ontdek Pinnacle Studio 22 Ultimate
In het vorige nummer van Digital Movie werd aandacht besteed aan het boek van Bert ...