Open Broadcasting Systeem app: een veelzijdige krachtpatser voor live streaming en screenrecording

Redactie Reviews Software

Archief Digital Movie 139-2021
OBS is een gratis softwarepakket voor pc en Mac dat tal van extra en creatieve mogelijkheden biedt bij het live streamen uit meerdere AV-bronnen. Daarnaast is dit pakket geschikt voor het opnemen van een op het schermvenster getoonde video (live screen capture) en het delen van ervaringen bij videogames. Na het relatief eenvoudig opzetten van OBS beschik je over een complete internet- en opnamestudio.

Volgens insiders is OBS een van de krachtigste gratis gereedschappen voor live streaming en video-recording uit meerdere scherm-, camera- en andere op de computer aangesloten AV-bronnen. Ook is dit softwarepakket geliefd bij videogamers die hun spelervaringen met anderen live online willen delen. Tijdens de Corona-crisis werd OBS ook veel gebruikt voor online tv-uitzendingen, lessen vanuit school en live presentaties.
Nodig zijn een computer, een of twee beeldschermen (of laptopdisplay), een webcam of mixer/switcher met aangesloten cameraā€™s, de OBS-app en desgewenst ook andere AV-bronnen of beeld- en geluidsbestanden en voor keying een groenscherm. Handig bij complexere uitzendingen is een draaiboekje voor de verschillende scenes en clips. Bij meerdere clips in de stream deze alvast voor de uitzending klaarzetten. Je kunt ook allerlei gratis effecten en grafische opmaak downloaden.
Een ethernetverbinding vanuit de computer heeft de voorkeur boven WiFi draadloos. Je hebt dan meer snelheid en capaciteit (bandbreedte) doch het kan beiden. Verstandig is om van de voren enkele van de Nederlandstalige tutorials op internet te bekijken

Wat is het?

In concreto is OBS een combinatie van live video editing software voor online broadcasting (uitzenden) en een screenrecorder. Bij eenvoudige settings neemt OBS gewoon het signaal van een computercamera (ingebouwd of USB) en een microfoon op. Deze input is direct in het gebruikersvenster zichtbaar en je kunt dat vervolgens live streamen naar bijvoorbeeld Facebook en YouTube live, Twitch en andere videostromende platforms. Een stap verder gaat het meenemen van graphics, geanimeerde effecten, andere videobronnen of bestanden en vensters of delen van het beeldscherm en input van videogames (Consoles of computer). Dit alles naar keuze voor live streaming of opname. Er zijn twee gebruikersmodi:
1. Als direct streaming interface.
2. De studio voor opmaak en het aanbrengen van fraaie overgangen of effecten.
Tevens kan je met de Studio Mode veranderingen aan jouw live stream aanbrengen terwijl je aan het screencasten bent. Je kunt bijvoorbeeld even een afbeelding vergroten of verkleinen of tekst aan je scherm toevoegen.

Installeren en opzetten

Na het downloaden van de OBS-app kan het installeren en instellen gaan beginnen. Als je voor de eerste keer opstart komt OBS met een hulpje (configuratie-assistent) om alles meteen al draaiend te krijgen. Later valt deze automatische wizard onder het help-menu desgewenst weer op te roepen. Bovendien staan internet en YouTube vol met instructiefilmpjes over de verschillende gebruiksmogelijkheden en settings van OBS.
De eerlijkheid gebied te zeggen dat OBS geen app is voor iemand met twee linker softwarehanden en enige voorkennis van hetgeen er bij de instellingen voor streaming en recording nodig is. Ook zitten de benodigde opties soms enigszins verborgen of zijn minder intuĆÆtief. Niettemin kan iedereen met een beetje ervaring en rondneuzen in de verschillende mogelijkheden er relatief snel mee aan de slag. De winst is een stabiele studio die opmerkelijk veel kan!
Onder de knop met tab instellingen/preferenties gaan een aantal categorieƫn schuil. Dat zijn Algemeen. Daar hoef je niet zoveel aan te doen. Video, hiermee stelt de gebruiker de gewenste videoresolutie van het canvas (werkoppervlak in het venster), de uitvoer en het aantal beelden per seconde (PAL) alvast in. Audio, de gekoppelde apparaten en samplingfrequentie. Stream, de streaming-parameters. Dit menu is gecombineerd met de instellingen voor uitvoer. Zie het hoofdstukje verderop. Sneltoetsen (heel handig) en Geavanceerd (voor de gevorderde gebruiker).
De basisschermlay-out van OBS is een groot preview/werkvenster, linksonder de scenes (= vooraf ingestelde gebruiksmodi), in het midden de gebruikte bronnen, onder de videomixer, de verder de beschikbare transities en de bedieningselementen. De bedieningsopties zijn: Streamen starten, Opnemen starten, Start de virtuele camera, Studiomodus, Instellingen en Afsluiten.
Maak om te beginnen een Scene aan. Tik op de + onder Bronnen en kies het bij de scene behorende invoerapparaat of bron.

Live streaming

Bij Facebook en YouTube Live en soortgelijke streaming websites kan je natuurlijk gewoon een live videostroom plaatsen. Op deze streamingpagina valt dan na enkele aanloopseconden al bewegend videobeeld met geluid in een geopend venster te zien. OBS biedt echter veel meer opmaak-, instel- en input-mogelijkheden.
Het begint allemaal met het openen van de streaminstellingen. In dit scherm kan je invullen: De gewenste streamingdienst. Hierbij is wel een heel ruime keuze. De bijbehorende Server. Gewoon op Default laten staan. En tot slot de digitale sleutel voor de AV-stroom. Deze haal je op via de schermtab ā€˜Haal een streamsleutel opā€™ en vervolgens knip en plak. Je kunt de streamsleutel ook zichtbaar maken. Laat om te beginnen de andere door OBS gekozen instellingen intact door het vinkje ā€˜Negeer die van de webinstellingen van de streamingserviceā€™. Je kunt daarmee meteen aan de slag en later alsnog aanpassen.
Via de Tab uitvoer is het verder op de eigen maat en smaak instellen mogelijk. De uitgangsinstellingen van een Videobitrate op 600 Kbps, Audobitrate van 160 Kbps, het MP4-formaat en Software x246 geven meteen een goed resultaat. Later kan de gebruiker dan naar hartenlust experimenteren met andere resoluties, bitrates en bestandsformaten.
Bij de camera-input kan je gebruik maken van de ingebouwde of externe USB-webcam en mixer/switcher zoals de in een vorig nummer besproken Atem Mini. Staat alles naar tevredenheid ingesteld klik dan op Stream starten en volg de opkomende instructies.
N.B.: Geef streamingcodes niet aan anderen anders kan er mogelijk misbruik van gemaakt worden!

OBS Studio
In de Studio-modus heeft de gebruiker de beschikking over twee viewervensters (Voorbeeld links en Programma rechts) en daartussen een keuzelijst voor de beschikbare overgangen. Standaard zijn er al een aantal transities beschikbaar bijvoorbeeld vervagen, fades en luma.Ā  Maar je kunt ook een aantal heel fraaie (geanimeerde) overgangen zoals stingers al of niet gratis downloaden. Met behulp van een schuifregelaar kan je het effect alvast uitproberen. Onder de beide vensters is weer de audiomixer zichtbaar.
Zodra er meer dan alleen live met de camera of input met de camera-switcher/mixer in het spel is dien je eerst de benodigde scenes, staan in het venster linksonder, aan te maken. Die zijn dan straks makkelijk op te roepen en live te streamen al of niet voorzien van overgangen.
Zoals gezegd is er een keur aan verschillende inputs beschikbaar. We noemen grafische afbeeldingen, rechtstreeks van af het beeldscherm of uit een browser (internet), slideshows, gamecapture, teksten, VLC, greenscreen voor chromakey, audio, bumpers en mediaspelers. Er is ook een optie voor herhalen aan/uit. Je kunt fraaie uit meerdere bronnen en objecten of grafische afbeeldingen samengestelde schermen opbouwen en wegzetten voor gebruik in de stream.
Bij het geluid is van belang dat je alle aangesloten audiobronnen in de mixer ziet. Stel het juiste volume in en mute de geluidsbron(nen) die op dat moment niet voor de live-uitzending nodig is/zijn. Bij voorkeur de audio-output monitoren met een hoofdtelefoon.

Opnemen
Een tweede belangrijke functie van OBS vormt de screen recording. Het opnemen vanaf het getoonde beeldscherm.Ā  Stel eerst de gewenste parameters voor Video en Audio in. Ook het opslagpad waar de videobestanden naar toe moeten. Het formaat .MP4 is doorgaans heel geschikt. Maar .MKV voorkomt dat bij een storing het videobestand verloren gaat. Hogere Birates, 6.000 tot 12.000 Kbps geven de beste resultaten. Let op de juiste scaling en de gekozen audiokanalen.
Voor het opnemen begint is er in ieder geval een scene met bijbehorende inputbron (het scherm) nodig. Kies screen capture onder de beschikbare bronnen. Dan is het simpelweg verder een kwestie van drukken op de tabs Start en Stop Recording/Opnemen. De opgenomen videoclips kunnen later uiteraard ook als bron voor een streaming uitzending ingezet worden.

Tot slot
OBS is een veelzijdige krachtpatser voor live streaming en screenrecording. De beginner kan vrij snel met de basisinstelling van de configuratie-assistent aan de slag. Het meeste haal je dan later wel uit het zelf experimenteren met of via tutorials opgedane kennis over de talloze instellingen.

Info
OBS Studio, www.obsproject.com

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Bluesound Node & PowerNode: nieuwe generatie
Archief Digital Movie 140-2021 Bluesound heeft de derde generatie van zijn apparaten geĆÆntroduceerd. Het bedrijf ...