Optoma UHZ65UST: niet te lang over nadenken…

Redactie Projector Reviews

Archief Digital movie 133-2020
Je hebt net een fatsoenlijke baan en een leuk appartementje. Dertig vierkante meter aan de gracht. Er is dan geen ruimte voor een enorm led-scherm of een projector aan het plafond met alle bekabeling en Dolby Digital luidsprekers rondom the place. Toch is het leuk om die echte bioscoopervaring te hebben. Optoma komt met de ideale oplossing in de vorm van de UHZ65UST laserprojector. Het apparaat heeft hier enige tijd gezorgd voor nachtelijke filmmarathons.

In een doorsnee thuisbioscoop hangt de projector aan het plafond op een afstand van drie tot tien meter. Dat is niet in elke situatie handig of haalbaar. In een ruimte zonder verlaagd plafond of met een betonnen constructie is de noodzakelijke bekabeling dan een issue. Draadloze oplossingen voor luidsprekers hebben hier alleen maar veel problemen veroorzaakt, waarmee niet gezegd is dat er nergens een oplossing is die wel fatsoenlijk werkt en dat wellicht de komende vijf jaar blijft doen. Diverse fabrikanten hebben plaatsings- en kabelproblemen opgelost en komen met de zogenaamde ultra short throw projector. De Optoma is een apparaat met afmetingen van 576 x 383 x 130 mm, inclusief de voetjes. Zo’n apparaat wordt bijvoorbeeld op een dressoir of tafeltje geplaatst met daarachter een strakke witte muur. Als de achterkant van de Optoma op een afstand is van 36.8 cm, dan is een 16:9 beeld op de muur 2.65 cm breed. De onderkant van het beeld bevindt zich dan op ongeveer 44 cm afstand ten opzichte van de bovenkant van het dressoir of het tafeltje. Uiteraard kunnen de afmetingen van het beeld worden aangepast door de afstand van de Optoma ten opzichte van de achterwand te wijzigen (tussen 85 en 120 inch schermdiagonaal, of 1.90 tot 2.65 m breed). De ‘voorkant’ van de Optoma, die dus in de richting van de ‘kijker’ wijst, bevat een soundbar. Het is in principe mogelijk om de Optoma ook verzonken in te bouwen in een dressoir of ander meubelstuk. De bovenkant kan dan afgesloten worden met een schuif of anderszins. De projector moet dan wel een vrije doorgang naar de voorkant hebben in verband met het geluid. Ook dient er voldoende koeling te zijn. De importeur is momenteel bezig om diverse meubels te ontwerpen. Om te kunnen projecteren is een witte muur noodzakelijk, maar het is altijd beter om een (uitrolbaar) scherm toe te passen. Er zijn schermen beschikbaar met specifieke reflecterende oppervlakten die optimaal zijn voor de diverse typen projectoren. Bijvoorbeeld een ALR-scherm dat alleen licht van onder goed reflecteert, voor optimale weergave bij daglicht of fellere verlichting. Ook kan de Optoma projecteren op een doorlaatbaar scherm (doorzicht projectie). Dat kan bijvoorbeeld op een afstand van 50 cm uit de muur hangen. De Optoma staat dan achter het scherm. Maar wie thuis een roomdivider (scheidingswand) heeft van matglas, kan daarop ook beeld projecteren. De Optoma heeft een bevestigingsmogelijkheid om aan het plafond te hangen, maar beeldomkering is (nog) niet mogelijk. De projector wordt geleverd met een afstelmal en in het menu zijn er opties om het beeld met hoeken van exact 90 graden in te regelen. Het grote voordeel van ultra short throw projectie is dat er in de huiselijke omgeving niets te zien is van de beeld- en geluidsvoorzieningen die nodig zijn om naar film te kijken. Toch is er een beeldbreedte van 2.65 m bereikbaar en dat is niet zo handig realiseerbaar met een flatscreen.

Mogelijkheden
De UHZ65UST is een zogenaamde DLP-projector met een laser-lichtbron. Zo’n lichtbron gaat 20.000 uur mee. Als u elke dag vier uur film en televisie zou kijken, dan kunt u dat zowat veertien jaar doen met dezelfde laser. De maximale resolutie is 4K en de lichtsterkte bedraagt 3500 lumen. Dat geeft een lichtsterk beeld dat zelfs gezien kan worden met gematigde huiskamerverlichting of overdag bij gematigd invallend buitenlicht. De lichtsterkte is niet zodanig dat er sprake is van overstraling, waardoor je nog twee dagen lang de endcredits op je netvlies ziet. Naast de projector worden diverse accessoires meegeleverd. Daarbij is een remote-control die via een bijgeleverde micro USB-kabel opgeladen kan worden. De vraag is of de opladingshype tegenwoordig niet te ver gaat. Er komt steeds meer apparatuur die opgeladen moet worden. Auto’s, smartphones, portable spelers, tandenborstels, stofzuigers, gereedschap, fietsen, wekkers, drones, krultangen, elektrische steps, navigatiesystemen enzovoorts. Een beetje moderne consument heeft veertig laders in huis met allemaal verschillende kabeltjes en plugjes. Het vereist elke week een gedegen logistiek om alles op tijd op te laden. Geen wonder dat iedereen hoe langer hoe minder tijd heeft. De remote control kan communiceren via bluetooth en infrarood. Er kan ook gebruik worden gemaakt van de air-muis functie.
De UHZ65UST heeft zeer veel functionaliteiten aan boord. Daarom volgt hier een beperkt overzicht van de meest belangrijke. Omdat de Optoma bluetooth aan boord heeft, kan er vanaf elk device dat bluetooth support muziek gestuurd worden naar de projector. Deze werkt dan als draadloze luidspreker. Er moet dan ‘gepaard’ worden en de Optoma kan informatie bewaren voor tien bluetooth devices. Content binnenhalen kan via internet. Dat kan via een aan te sluiten netwerkkabel, maar ook door de interne WiFi te configureren. Omdat WiFi aan boord is kan de Optoma ook eventueel als hotspot worden gebruikt. Aan boord is een aangepaste versie van Android (dus geen Android TV) en daarom kan deze projector middels de ingebouwde App-store verschillende apps draaien. Denk onder andere aan Spotify, Hulu, Deezer, Soundcloud, Amazon Prime Video,YouTube TV en Netflix. Daarmee kunnen TV Shows, streaming movies en clips binnengehaald worden, alsmede geluid. Er is geen support voor Google Play Services.
Niet alle apps zijn compatible met deze Optoma en er kunnen ook verschillen zijn in resolutie. De 4K resolutie is (voorlopig) alleen beschikbaar via externe bronnen. De Optoma heeft geen upscaler aan boord om materiaal van lagere resolutie om te zetten naar 4K. Wie content in 4K wil zien, kan gebruik maken van bronnen die aan te sluiten zijn via de HDMI-ingangen of de USB-ingang. Zo’n bron kan een Chromecast zijn, een Apple TV, maar ook een machine die 4K Blu-rays kan draaien, een Playstation, een laptop met opgeslagen content, of content afkomstig van streaming sites. Netflix is bijvoorbeeld beschikbaar in een 4K abonnement en Disney+ (4K) levert materiaal van Pixar, Disney, National Geographic, Star Wars en Marvel. Fubo TV biedt veel sport, maar de streams zijn beperkt tot 720p. CBS All Access geeft klassieke CBS shows, maar niet in 4K of HDR. Er is in ieder geval voldoende beschikbaar en het aanbod zal alleen maar toenemen, inclusief de moordende concurrentie en het gevecht om de uitzendrechten. De Optoma kan vanaf een aangesloten computer trouwens elke vorm van content afspelen die op de computer aanwezig is. Tijdens de review werden raw-beelden (4K), die opgenomen zijn met een Black Magic camera, naar de projector gestuurd vanaf een snelle MSI. De Optoma kan ook content vanaf een USB-flash drive lezen. Er is HLG aan boord, maar geen HDR10+ en Dolby Vision. Die technieken zijn nog niet geschikt voor projector technieken. Er kan wel 3D worden gedraaid met de Optoma.

Configuratie
In het menu van deze projector zijn een flink aantal configuratie-opties te vinden. De doorsnee-consument zal toch waarschijnlijk gebruik maken van pre-sets. Die zijn er voor het display in de vorm van onder andere ‘Cinema’, HDR, HDR SIM en HLG (maar geen Dolby Vision of HDR 10+). Ook is de projector geschikt voor 3D, mits daar natuurlijk passende brillen bij zijn. Er zijn ook een aantal ISF viewing modes. De user manual suggereert dat er kennelijk nog heel exacte ISF-settings kunnen worden gemaakt. Mogelijkerwijs zijn daar intern of in een fabrieksmenu nog instellingen voor te vinden. De perfectionist daarin wordt geadviseerd om de dealer te bellen. Vervolgens zijn er de standaard beeldinstellingen zoals contrast, scherpte, helderheid, gamma, kleur en tint. Daarnaast geavanceerde kleurensettings zoals BrilliantColor, zijnde een algoritme om kleuren meer uitgesproken te doen zijn. Met PureMotion kan 24fps materiaal smoother weergegeven worden. Voor het geluid zijn ook settings en er kunnen bijvoorbeeld digitale effecten aan toe worden gevoegd. De delay is instelbaar om lipsynchroon geluid te krijgen. Het geluid is digitaal uit te voeren naar een eventueel aanwezig uitgebreider audiosysteem. In dat geval kan de interne soundbar uitgeschakeld worden. De projectie kan geschakeld worden op front of doorzicht, maar er is nog geen mogelijkheid voor plafondprojectie. Het beeld kan namelijk niet omgekeerd worden, misschien dat de mogelijkheid wordt toegevoegd middels een firmware update. Middels de in te schakelen IoT-optie, wordt het ingebouwde Smart + -besturingssysteem geactiveerd. De projector wordt dan opgenomen in een smarthome-omgeving en kan via Google-Assistant, net zoals andere smarthome-apparaten, bestuurd worden. Er is ook ondersteuning voor het IFTTT-platform. Kort door de bocht kunnen daarmee, op basis van triggers, zaken geautomatiseerd worden. Als je op Facebook meldt (= trigger) dat je morgen film gaat kijken, dan kan via de IFTTT-applet het hometheater met de specifieke film worden gestart of uitnodigingsmails worden gestuurd naar de gasten.

Kijken en luisteren
Normaal gesproken wordt het beeld op het scherm in het test-hometheater gerealiseerd door een projector die op zes meter afstand aan het plafond hangt. De Optoma moest vlak voor het scherm komen op een tijdelijk aanwezige stand en uiteraard exact ingeregeld worden voor een perfect beeld. Er is gebruik gemaakt van content, afkomstig van diverse computers, die een live-verbinding hebben met diverse internet streaming sites en beeld en geluid via de HDMI-aansluiting naar de Optoma voeren. Er is alleen naar de Optoma geluisterd en het normaal in gebruik zijnde audiosysteem werd uitgeschakeld. Het beeld is vergeleken met een ISF gecalibreerde monitor en middels allerlei beeldinstellingen is het plaatje van de Optoma zo dicht mogelijk in de buurt gebracht van wat de monitor liet zien. In de theater- en luisterruimte zijn Amazon Prime Video, Netflix en Disney+ aanwezig. Ook is er nog Apple TV. Allemaal sites met veel 4K content. De beeldbreedte is gehouden op ongeveer 2.70 meter, het maximale dat de Optoma op een verantwoorde wijze kan bieden.
De beeldkwaliteit is zeer goed. Die is uiteraard afhankelijk van de projectortechniek, het optische systeem en de lichtbron. Het beeld is contrastrijk, biedt na zorgvuldige instelling fraaie kleuren en geeft de nodige detaillering. Er is vrijwel altijd een relatie tussen de prijs van een projector en de beeldkwaliteit. Een in gebruik zijnde Sony-projector laat het beeld weer ietsjes meer van het doek afknallen, maar hier geldt een hogere prijs, een ander projectiesysteem en wellicht veel betere optics. Dat neemt niet weg dat deze Optoma een werkelijk voortreffelijk plaatje neerzet. Er is, nachtenlang, met veel voldoening naar gekeken. Ook het geluid is goed. De ingebouwde soundbar, met vier luidsprekerunits, is makkelijk in staat om een ruimtevullend geluid te produceren met een flink volume en ook een zeer acceptabel laag. Misschien niet wat een apart en speciaal gebouwd Dolby luidsprekersysteem kan, maar vele malen beter dan het geluid van smart tv’s en flatscreens. Hoewel de ingebouwde Android desktop enigszins beperkt is en de menu’s misschien iets overzichtelijker kunnen, werkt het allemaal prima. Elk menu went namelijk na redelijk korte tijd. Met de ingebouwde Android kunnen streamingsites benaderd worden. Voorlopig niet in 4K, maar er zijn in de toekomst wellicht updates beschikbaar. Tijdens de test werd hier voornamelijk content toegevoerd vanuit via HDMI aangesloten laptops. Daar kan vrijwel elke vorm van content, ook in 4K, mee naar de Optoma worden gestuurd.

Epiloog
De Optoma UHZ65UST is heel duidelijk bedoeld voor een specifieke doelgroep. Het is feitelijk gewoon een smartTV, vermomd als projector. De functionaliteit is ook vergelijkbaar met die van een smartTV. Voor wie alleen een projector zoekt, heeft Optoma andere aanbiedingen. De doelgroep wil duidelijk geen huis dat vol staat met video- en audiocomponenten om naar een film te kijken en te luisteren. Met alleen deze Optoma haal je alles in huis. Er staat slechts een enkel apparaat dat makkelijk weg te bouwen is in een meubeltje of dressoir waar je de cirkelzaag even loslaat op het bovenblad. Met de Optoma kun je vervolgens bij veel internet-content. Zowel beeld als geluid. Met enige beperkingen is de Optoma zelfs in staat om Powerpoint, Word en Excel-documenten te presenteren. Een volgende stap kan bestaan uit het toevoeren van content vanaf externe dvd-spelers, een Blu-ray machine of laptop. Dat geeft mogelijkheden voor 4K projectie, maar je kunt dan ook je mail op een groot scherm afwerken. Het grootste usp is wellicht dat er in huis een echte bioscoop-ervaring kan worden gepresenteerd. Uit zo’n relatief klein en onopvallend kastje is een beeld met een breedte van 2.65 m te halen. Dat kan desnoods op een strakke witte muur. Geweldig voor wie een appartement heeft met bescheiden afmetingen of een huiskamer waar designmatige waarden niet verstoord mogen worden door aan de muren hangende luidsprekers, een plafondprojector en tientallen meters kabel langs de plinten. Feitelijk vraagt de Optoma slechts een enkel netsnoer. Dus een prima apparaat, gericht op een brede doelgroep en met een zeer goede beeldkwaliteit en een zeer acceptabel geluid middels de ingebouwde soundbar. Niet te lang over nadenken…

Prijs & Info
Optoma UHZ65UST € 3.499,-
KlankBart, www.klankbart.nl

Ruud Jonker

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
LG TONE Free modellen: zelfreinigende draadloze earbuds
LG Electronics breidt deze zomer haar audio line-up uit met twee nieuwe volledig draadloze earbuds ...