Panasonic AG-CX350: snel op te zetten & prima prestaties

Redactie Camcorder Reviews

Archief Digital Movie 129-2019
Wat hebben 4K 50/60 fps HDR 10 bit en live streaming video met elkaar gemeen? Antwoord: de nieuwe lichtsterke 1 inch Panasonic AG-CX350. Ontworpen om video en on-air broadcast en RTMP/RTSP streaming social media met elkaar te fuseren. Naast het live HD streamen naar YouTube of Facebook en over IP of NDI HX-netwerken uiteraard ook heel geschikt als hoogwaardige 1 inch 4K stand alone camcorder voor zowel professionele videofilmer als veeleisende videoamateur.

De Panasonic AG-CX350 gaat live streaming verder waar de inmiddels al fameuze AG-UE180 gebleven is. Een nog betere lichtsterke 1 inch MOS beeldsensor met 15.030.000 pixels, een 20 maal optische zoom (inclusief een 24 mm groothoek), naar keuze geheel handmatig met drie ringen of automatisch te bedienen, een 5-assige ingebouwde optische beeldstabilisator, HR compatibel met Hybrid Log-Gamma (HLG) plus SDR monitoring en intelligente AutoFocus met Focus assist. Twee geheugenkaartslots en hoogwaardige interne videoprocessing met variabele framerate (VR) ontbreken natuurlijk niet.
Nieuw zijn HEVC CODECs voor hoogwaardige beeldkwaliteit in compact formaat goed voor 10-bit UHD 50/60P. Deze LongGOP HEVC biedt 4:2:0 10 bit .MOV die realtime op een computer met een Intel i7 CPU en in de Mediaplayer of QuickTime valt af te spelen.

De body
Het camerahuis is een modern gestileerde draagbeugeluitvoering met rode band en witte opschriften. Voorzien van alleergonomisch te bedienen knoppen, schuifjes en draairegelaars. En verder standaard uitgerust met uitschuif/uitklapbare monitor, opklapbare zoeker, stevige handgreep, microfoonhouder, twee ingebouwde stereomicrofoons en tweemaal XLR-in.
Het 3,5 inch 3:2 (touchview 16:9) LCD-scherm met 1.620.000 RGBW pixels valt ook bij veel zonlicht nog goed te zien. De display kan gelijktijdig (simultaan) met de 2.360.000 dot zoeker gebruikt worden.
De geluidssectie valt geheel handmatig in te stellen op interne of externe ingang (mic, 48K, lijn) en volumesterkte. Er zijn drie ingebouwde grijsfilters beschikbaar. Achterop is plaats voor een snel oplaadbare accu met hoge capaciteit en zitten de uitgangen voor onder andere HDMI, LAN, SDI en Video Out. Het stroomverbruik is verrassend laag en het gewicht (1,9 kg) van de body valt ook bij langdurig gebruik flink mee. Je kunt gelijktijdig het beeld bekijken op de HD LCD display met een hoge helderheid en de HR OLED EVF-zoeker.

15 Mps MOS-beeldsensor
De 1 inch beeldsensor type 1.0 van de Panasonic AG-CX350 laat weinig te wensen over. Met circa 15.030.000 pixels biedt de opnamechip een uitstekende scherptediepte en een prima balans tussen beeldkwaliteit en gevoeligheid. Deze MOS-sensor ondersteunt meerdere videoformaten, zoals UHD (3840 x 2160), FHD, HD en SD, en biedt in alle modi volledige videobeelden zonder bijsnijden. Er is dus geen sprake van cropping zoals bij menig collega camcorder in de praktijk wel het geval is.
De Panasonic MOS-sensor heeft ook een hoge gevoeligheid van F12 (60 Hz)/F13 (50 Hz) in zowel UHD en FHD in de hoge gevoeligheids-modus. Samen met de andere processorelektronica ondersteunt de beeldsensor de geïntegreerde 5-assige Hybrid Image Stabilizer met vijf assen en de intelligente AF met Focus Assist.

Het objectief
Panasonic voorziet zijn high-end camcorders van optimaal daarvoor ontworpen zoomobjectieven. Bij de CX305 is dat een 24-490 mm zoom (equivalent 35 mm kleinbeeld). Die lekker brede 24,5 mm (UHD 17:9) aan het groothoekuiteinde en maakt het mogelijk om weidse videobeelden op te nemen met minimale vervorming zonder dat een conversielens nodig is. Daarnaast de i.Zoom om naadloos te kunnen zoomen tot 32x in HD of tot 24x in UHD vanuit het telefoto-uiteinde zonder degradatie van de resolutie. De AG-CX350 heeft ook 2x/5x/10x digitale zoom aan boord.
De OIS en slimme AF doen hun werk in de praktijk zeer adequaat. Je hoeft slechts zelden in te grijpen. Bij de 5-assige Hybrid Image Stabiliser heb je de keuze uit drie modi: normaal of gewoon standaard, Stable bedoeld voor fixed frame shooting en Pan/Tilt voor de desbetreffende zwaai/rotatiebewegingen. Zo werkt de HIS vrijwel elke opnamestand en bewegingsactie.
De intelligente AF maakt gebruik van microdrive focus om een hoge scherpstelsnelheid te realiseren. Dit zowel bij het standaard opnemen als nauwkeurige tracking bij bewegende objecten. Ter ondersteuning bij het accuraat scherpstellen heb je de keuze uit Peaking, Expand, Manual Focus Assist, LCD touchscreen focus en One-Push AF (+ met 1 druk op de knop scherp). De zoommotor en de drie instelringen (Focus, Iris en Zoom) lopen als een trein.

Connectiviteit
Een belangrijke reden om voor deze Panasonic AG-CX350 te kiezen is de connectiviteit. Dat wil zeggen de mogelijkheden om de camcorder aan live streaming IP/NDI-netwerken en social media als Facebook of YouTube te kunnen koppelen. N.B.: In de kwaliteit Full HD kan je gewoon over standaardnetwerken (zonder superbreedband) streamen.
Met RTMP/RTSP compatibel HD-streamen zet je de AG-CX350 in voor het live uitzenden van concerten en sportevenementen en voor het live streamen van belangrijk nieuws naar Facebook, YouTube en andere streamingdiensten. De cameraman zit zo altijd bovenop het live te streamen nieuws of lopende uitvoering van sport, muziek, theater, evenement of andere gebeurtenis. Met deze camcorder zijn IP-verbindingen met een videonetwerk snel op te zetten. De AG-CX350 is de eerste camcorder in de sector die is uitgerust met NDI/HX-modus. Dat maakt video-overdracht en camerabesturing via een IP-verbinding mogelijk zonder dat een externe converter nodig is. De camera kan worden ingebouwd in grotere systemen die werken naast Panasonic PTZ-camerasystemen met NDI en het liveproductiecentrum AV-HLC100.
In de praktijk heb je de keuze uit twee streaming workflows:
1. USB met WiFi dongle en LAN met Fixed Board Terminal. Snelheden van 4G en 5G zijn per mobiele router mogelijk.
2. Via LAN NDI/HX al of niet gekoppeld aan een live controller (afstandsbesturing), mediahub of pc.
Andere belangrijke connectivity-eigenschappen zijn: draadloze bediening vanaf een tablet of smartphone, parallelle uitvoer van SDI en HDMI, TC synchroon opnemen met meerdere camera’s en Broadcast-grade beeldkwaliteit-aanpassing. Bij de remote is er een 2.5 mm aansluiting of draadloos (WiFi) voor de aansturing op afstand focus, zoom en diafragma. Daarvoor zijn er apps onder Apple OS en Android Os beschikbaar.

High Dynamic Range
Het is tegenwoordig zowel bij de opname als weergave op de flatscreen HDR wat de gradatieklok slaat. Met behulp van HLG (Hybrid Log-Gamma) ondersteunt de AG-AC350 HDR (High Dynamic Range), waarmee een breed dynamisch bereik wordt bereikt op met HDR compatibele tv-monitors. Bij de gammamodus kan je kiezen uit acht modi (HD, SD, FILMLIKE 1, FILMLIKE 2, FILMLIKE 3, FILM-REC, VIDEO-REC en HLG)

Videoformaten
De AG-CX350 biedt zoals wij gewend zijn van Panasonic een grote diversiteit aan videoformaten. UHD 3840 x 2160 pixels in 4:2:2 of 4:2:0 ALL-I en LongGop op 10 of 8 bit. Idem als HEVC 4:2:0 op 10 bit. Full HD 1920 x 1080 pixels in 4:2:2 op 10 bit in ALL-I en LongGop. De datasnelheden variëren van 25 tot 400 Mbps. Allen weggeschreven als MOV.
Daarnaast ook nog gewoon HD, SD en lagere HD-formaten in AVCHD. In HD heb je slow motion tot 120 fps. Je kunt parallel UHD via HDMI en HD SDI 4:2:2 10 bit uitgeven. HDR of SDR valt voor elke SDI, HDMI en LCD video-uitgang te kiezen. MXF zit in de volgende upgrade.
Aan de praktijk zien alle videoshots er naar de mogelijkheden van het toegepaste formaat gewoon schitterend uit. Alleen een stuk duurdere fullframe pro-camcorders overtreffen deze opnamekwaliteit.

Kleurbewerking
De AG-CX350 is toegerust met broadcastkwaliteit picture grading. De 16-assige onafhankelijke kleurcorrectie biedt het fijn/bijregelen in zestien fasen bij de inzet van meerdere camera’s (multicam), diverse lichtomstandigheden en creatieve beeldrendering.
De Master Detail geeft een aangename en effectieve kleurverbetering. Skin Detail doet dat voor de huidtinten. Je kunt zes kleurenpresets aanmaken met Scene Files. En verder staan onder de Picture Settings de Matrixtabellen, V-detail, detail coring, chroma level, chroma fase, kleurtemperatuur, masters pedestal en knee.
Kortom de cameraman/editor heeft het gehele kleurenpalet en -beleving plus de zwarten en witten tot de finesses in de creatieve hand.

Audio
De geluidsopnamen vinden plaats in 24-bit lineair PCM High-Res audio. In de .MOV-modus. Dat gaat via de beide ingebouwde stereomicrofoons al heel aardig. Het summum uiteraard via externe microfoons op de XLR-ingang(en).
Nu zijn er nog twee automatisch of handmatige geluidskanalen. Bij een nog komende firmware-upgrade worden dat er vier. En zoals gezegd valt er handmatig om te schakelen tussen intern/extern, mic, line en +48V Phantom. Verder noemen we de OSD volumemeter, 1 kHz testtoon en regelbare 3,5 mm hoofdtelefoonuitgang.

Praktijk en conclusie
Dit is de 4K draagbeugelcamcorder voor wie zowel live HD wil streamen als een goede 1 inch UHD-opnamecamera zoekt. Snel op te zetten en prima prestaties bij zowel beeld als geluid. De correctiemogelijkheden en formaatkeuze zijn echt ruim bemeten. Je kunt vrijwel alles bij de opnamekwaliteit naar de persoonlijke hand zetten. De bediening en ergonomie laten zowel op de hand als de automaat weinig te wensen over. Een schoolvoorbeeld van een gelukte fusie tussen hoogwaardige UHD- en streaming HD-camera.

Prijzen & Info
Panasonic AG-CX350  € 3.799,-
https://business.panasonic.nl

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Canon PowerShot G-serie uitbreiding
Canon heeft bekendgemaakt haar prestigieuze PowerShot G-serie uit te breiden met twee nieuwe compactcamera’s met ...