Panasonic AG-UX90: Droomcamcorder!

Redactie Camcorder Reviews

Archief Digital Movie 112-2016
Een camcorder die vrijwel alle wensen op het gebied van instelmogelijkheden, aanpassingen van het videobeeld en geluid, beschikbare aansluitingen en hanteerbaarheid vervult is de droom van vele gevorderde videomakers. De Panasonic AG-UX90 draagbeugelcamcoder maakt deze droomwensen waar, in zowel UHD als Full HD. Het videogereedschap voor de praktijk van de veeleisende film- en reportagemaker.

Wie tegenwoordig naar persbijeenkomsten kijkt ziet in plaats van de traditionele schoudercamera’s een woud van compacte draagbeugelcamera’s in handen van de cameramensen en journalisten. Deze camcorders zijn niet alleen compact en bieden een goede kwaliteit bij beeld en geluid maar voorzien ook nog eens alle handmatige instelmogelijkheden en benodigde opnamecorrecties. Voor de filmmaker zijn deze ‘draagbeugelmansen’ aantrekkelijk uitgerust met voorgeprogrammeerde videologs (beeldinstellingen) voor de huidtint, detailweergave, kleurkarakter, het aanpassen van de hoge lichten en schaduwpartijen, mate van beeldversterking & ruis en de bioscoopweergave (cinemalook). Dit alles geheel op de eigen smaak en maat van de filmmaker.
Allemaal peperduur zeker? Nee, dat is nu net het bijkomende goede nieuws. Draagbeugelcamcorders zoals de Panasonic AG-UX90 kosten nog geen € 3.000,-. Gewoon bereikbaar voor Jan modaal die echt wat over heeft voor haar of zijn hobby. Echt prima geïnvesteerd geld!

Het concept
De Panasonic AG-UX90 mikt op zowel de gevorderde videoamateur als de kleine professionele gebruiker. In de draagbeugelbody zit vrijwel alles wat het hartje van de veeleisende videomaker begeert. Een uitstekende beeldkwaliteit in zowel 25P UHD (3840 x 2160 pixels) als 50P Full HD (1920 x 1080 pixels) en desgewenst ook 720P HD (1280 x 720 pixels) en DV (SD, 720 x 576 pixels).
De beeldsnelheid (framerate) is bij Full HD variabel van 2 tot 50 beelden per seconde en de sluitertijd reikt, afhankelijk van de gekozen video-instelling, van ½ tot 1/8.000 seconde. Daarmee past de AG-UX90 in vrijwel elk segment voor te verwerken videoformaten opnamen op de traditionele media of online (in the cloud) en monteren/nabewerken (postproduction). Jij bepaalt als videofilmer geheel zelf de uiteindelijke opnamespecificaties.
De compacte bouwwijze met draagbeugel maakt de camcorder niet al te zwaar en prima hanteerbaar. Ondanks de afmetingen van 17 x 19,5 x 34 cm en een gewicht van nog geen 2 kg zit alles er op en er aan. Een vast 15 maal Leica Dicomar zoomobjectief, drie handmatige instellingen (scherpte, diafragma en zoom), een 3.5 inch LCD kleuren display en 0,24 inch elektronische zoeker, draairegelaars voor het geluid, alle benodigde aansluitingen waaronder tweemaal XLR voor externe microfoons, drie ingebouwde grijsfilters en alle menuknoppen voor snelkeuze en aanvullende fijn- of menu-afstellingen. Verder uiteraard een afneembare houder voor een externe richtmicrofoon, twee SD-sloten voor dual recording of naadloos overschakelen bij een volle kaart en een professionele zonnekap.

Sensor en interne videoprocessing
De 1 inch MOS solid state 1 inch beeldsensor heeft 17,78 effectieve Megapixels aan boord. Dat is goed genoeg voor 8,59 Mp UHD-opnamen op 25P of UHD op 50P en still foto’s van 8,3 Mp. UHD op 50P is niet mogelijk op deze camcorder. Wel bij het duurdere model AG-UX180. Met een 1 inch beeldsensor is de Panasonic AG-XU90 voldoende lichtsterk, voorzien van een aangename scherptediepte en multiformat-opnamen. Alleen videofilmende fotosysteemcamera’s hebben in deze prijsklasse grotere sensoren variërend van Micro Four Third en APS-C tot full frame.
De scherpte, kleurweergave, detaillering en het grotendeels afwezig zijn van beeldfouten staan op hoog niveau. Dit zowel bij UHD als Full HD. Hierbij hoort een interne 8 bit verwerking van het videobeeld op 4:2:0 (output 4:2:2) en LongGOP compressie. Bij UHD is het compressieformaat MOV of MP4 met LPCM audio. En bij Full HD gaat het om AVCHD en AC3 audio.

Objectief, OIS en zoom
Aan de optische kwaliteit van het zoomobjectief zal het bij Panasonic nooit mankeren. Voor 4K is topklasse nodig en daarin voorziet het optisch 15 maal zoomend Leica Dicomar objectief zeer zeker. De groothoekstand bestrijkt bij Full HD 24,5 mm en daarmee zal deze camera ook in kleinere ruimtes en bij architectuur voldoende weidse ruimte geven. In het telebereik komt de Dicomar zoomlens tot ruim 360 mm. Bij UHD zijn deze waarden 35,4 mm groothoek en een krachtige 531 mm telelens.
Desgewenst valt er nog verder goed elektronisch in te zoomen tot 25 maal via i.Zoom. De camera gaat naadloos over van optisch naar digitaal zoomen. Bij Full HD levert dat nauwelijks kwaliteitsverlies op. Bij 4K moet je daar een stuk voorzichtiger mee zijn.
Er zijn vier beweegbare lensgroepen met elk hun eigen aandrijving en een diafragma van negen lamellen. Multicoating voorkomt reflecties en spookbeelden.
De Advanced Optical Image Stabilizer (OIS) biedt een 5-assige beeldstabilisatie die in de praktijk heel goed zijn werk doet. Het gaat om een slimme hybride combinatie van optische en elektronische ascorrecties die elkaar naadloos naar bewegingsrichting (ook rotatie) en zoomwerking aanvoelen. Zelfs bij onstabiele opnamesituaties zoals vanuit het kikvors- of vogelperspectief schieten, lopend met de hand opnemen en zelfs langzaam rijden werkt de beeldstabilisator verrassend effectief.
Het gedrag van de zoommotor valt op maat af te stemmen. Van de snelle Speedy Zoom tot meer geleidelijke en rustiger versies via de grote wipschakelaar. En natuurlijk kan de videofilmer de zoomring de brandpuntsafstand ook met de hand instellen.

AutoFocus
De intelligente AutoFocus maakt gebruik van een Microdrive Focus Unit. Niet alleen heel accuraat bij de hoge 4K scherpte maar ook een meester in tracking (ook bij snel bewegende objecten) en het bieden van stabiliteit bij de focussering. Je kunt de snelheid van de AF ook op de eigen maat en smaak instellen. Tevens zijn de gevoeligheid en het scherpstelgebied op maat in te stellen.
Aanvullend voor de scherpstelling zijn de focusassistent (FocusAssist met uitvergroten en Peaking), one-Push-AF (direct vanuit manual met de AF scherpstellen) en via het touchscreen (gebied aangeven).

Handmatig bedienen
De Panasonic AG-UX90 biedt voor de gevorderde videofilmer tal van handmatige bedieningsmogelijkheden. Deze gaan grotendeels direct via de drie geribbelde instelringen, drukknoppen, draairegelaars en het menuwieltje. Er zijn zoals gebruikelijk drie manuele comfortabel aanvoelende ringen voor de zoom, het diafragma (iris) en de scherpte.
Tevens op de camerabody zeven voorprogrammeerbare knoppen voor het snel oproepen van functies en instellingen. Op de optionele draadloze afstandsbediening zitten er nog zes extra. De functies OIS, sluiter, gain, menu, witbalans en display-modus hebben elk hun eigen drukknop. Bovenop de camera tref je nog de toetsen voor duimnagels (afspelen van de clips), Teller, Reset plus Bars en bij de draagbeugel zoom, start/stop en volume aan. De handgreep, start/knop-knop en zoomwipschakelaar werken comfortabel.

Vlogs en scenes
Een van de professionele eigenschappen van de Panasonic AG-UX90 is de voorgeprogrammeerde ‘video-uiterlijken’, de Vlogs, gamma’s en scenes. Daarmee valt het opgenomen beeldmateriaal een eigen sfeer en look te geven. Er is keuze uit:
• Standaard/normale goed ogende instelling voor HD en SD
• Huiddetail en tint
• Master Detail, het versterken van de contouren
• Drie FilmLikes met elk een verschillende gradatie
• Twee Cine-Likes voor het dynamisch bereik en contrast
• Een combinatie van selecteerbare matrix, chroma niveau en fase, kleurtemperatuur, V detail en het knietje voor het afkappen van de zwarten
• Still-Like voor het optimaliseren van de digitale foto’s.
• Zes zelf instelbare scenefiles
Experimenteer en leer wat er allemaal mee mogelijk is.

Het geluid
Natuurlijk is het geluid, de audio, bij de Panasonic AG-UX90 op gemiddeld professioneel niveau. Er zijn twee XLR-aansluitingen en handmatige draairegelaars voor de beide stereokanalen. Je kunt schakelen tussen de vrij goede interne stereomicrofoon, lijn-in en +48V fantoom.
Een externe aansluiting voor een hoofdtelefoon ontbreekt niet. Naast de tulp audio-out L en R is er tevens HDMI audio-out met LPCM. Over de opnamekwaliteit, ruis en het oppikken van stoorgeluiden hebben wij weinig klachten. De sampling gebeurt op 48 kHz 16 bit. Het signaal formaat is LPCM (MOV en MP4) en Dolby Digitaal (AVCHD). Een externe microfoon valt aan te bevelen.

Overige specificaties
Belangrijke nog niet genoemde specificaties zijn bij de opname de functies pre-record (4 seconden voor de start van de opname), simultaan opnemen op twee SD-kaarten, interval recording en de datum en tijd (Time Stamp) in beeld. Er zijn drie grijs (ND)-filters van 1/4, 1/16 en 1/64.
Het uitschuifbare LCD touchscreen meet 3,5 inch, bevat 1.115.000 dots en is 270 graden kantelbaar. De kleurenzoeker heeft1.560.000 dots en heeft een lekker grote oogschelp.
Tot de aansluitingen behoren onder andere USB 3.0, video tulp, cam remote en netvoeding. Handig is de waterpas om het beeld recht te houden. De ruim bemeten professionele zonnekap gebruikt als dop een sluiter met twee kleppen. Dan de vlag uit voor een externe lader voor twee accu’s tegelijk en een krachtig 5900 mAh batterypack met capaciteitsindicatie. Vanaf een iPad valt de AG-UX90 volledig op afstand te bedienen.

Praktijk
Vanuit de praktijk eigenlijk niets dan lof voor een camcorder beneden de€ 3.000,-. De UHD-beelden doen niet onder voor menig aanmerkelijk duurdere concurrent. De detailscherpte, contrast en natuurlijke kleurweergave staan op hoog niveau. Wel is 4K beperkt tot 25P. Op Full HD-niveau behoort de Panasonic AG-UX90 tot de beste in zijn soort. In deze resolutie wel 50P en een ruime keuze uit variabele beeldsnelheden (VFR). De bediening en handmatige biedieningsmogelijkheden zijn geheel op pro-niveau. En wie zijn eigen specifieke filmbeeld wil definiëren kan terecht bij de Film-Likes, Cinema-, Gamma en scene-instellingen. Kortom een camcorder die menige droom van videomakers tot waarheid maakt.

Prijzen & Info
Panasonic AG-UX90 € 2.295,- (excl. BTW)
Panasonic, www.panasonic.nl

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Samsung QLED TV’s: de volgende innovatie in TV
Samsung kondigt zijn QLED TV’s aan. De nieuwe Q9, Q8 en Q7 QLED TV’s hebben ...