Panasonic AWE-UE150 & AW-RP150GJ: een ideale PTZ-cameracontroller

Redactie Reviews

Archief Digital Movie 127-2019
Panasonic is zo’n beetje de nestor van de PTZ-camera’s. Dit zowel op het gebied van de camera’s zelf als de besturing op afstand en bijbehorende netwerken. Ronduit gesmeed voor de veeleisende duurzame en flexibele praktijk. Om een goede indruk te krijgen wat dit type camera’s in zijn mars heeft bekeken wij een uitgekiende combinatie van een veelzijdige cameramodule en de bijbehorende controller: de Panasonic AWE-UE150 en de AW-RP150GJ controller.

De Panasonic AWE-UE150 is echt de crème de la crème van de PTZ-camera’s. De beoogde doelgroepen zijn bedrijfsvideo, onderwijs, evenementen, tv-shows, sport en evenementen. Daarnaast de verhuur (rental) voor wie tijdelijk een veelzijdige PTZ-setting nodig heeft.

AW-UE150
Deze Panasonic PTZ-camera is voorzien van een MOS-sensor van het 1 inch-type en biedt een hoge videokwaliteit van 4K 50p, een beeldhoek van 75,1 graden en een 20x optische zoom. De grote beeldhoek is van stringent belang bij gebruik in een auditorium (weidse blik) of compacte studiosetting (krap). Qua connectivity (aansluit & verbindingsmogelijkheden) kan je het niet beter krijgen. Geschikt voor monitoring, HDMI, Fibre (glasvezel tot 10 km afstand zonder remote control) en LAN. Uiteraard inzetbaar bij IP-control en 12G snelheid. Je kunt simultaan in 4K UHD en 2K HD werken. Voor de voeding is de AW-UE150 compatibel met de netwerkstroom-input POE ++. Kortom een toekomstbestendig PTZ-systeem dat heel geschikt is voor video-opnamen in stadions, collegezalen en bij evenementen.
De 3840 x 2160 4K output en 59.94p/50p voorziet in een heel strakke beeldkwaliteit, zelfs bij het opnemen van sportactiviteiten of bij andere opnames van snelle bewegingen.
De grote 1.0-type MOS-sensor is hoog gevoelig en werkt vrijwel geruisloos. Hierdoor maakt deze het mogelijk om te filmen met hoge sensitiviteit en weinig geluid. Een sensor van deze afmeting is viermaal lichtsterker dan een 1/2.3-type sensor waardoor de camera in allerlei situaties kan worden gebruikt. In lichtsterkte doet de AW-UE150 niet onder voor zijn voorganger de UE130 die hiervoor al jaren favoriet is.
Dankzij de relatief vele aansluitingen, 12G-SDI, 3G-SDI, HD-SDI, HDMI, IP en zelfs glasvezel-aansluiting, past de Panasonic AW-UE150 in vrijwel elke netwerkconfiguratie maar is uiteraard ook standalone in te zetten. De 4K-video valt direct in de camera te converteren naar HD. De 20X optische zoom is tevens toegerust met “i zoom” zodat er door de hoge resolutie zelfs van veraf glasheldere beelden kunnen worden geschoten. Bij HD kan je 32maal elektronisch inzoomen en bij UHD tot 24 x zonder kwaliteitsverlies. Met HD cropping maakt de cameraman nog close-ups op een afstand van 48 meter!
Aansturing via een aparte controller, computer in een IP-netwerk of internetbrowser. Met behulp van het Real Time Messaging Protocol (RTMP) kan je direct live streamen. Bijvoorbeeld naar YouTube, Facebook of een aparte eigen streamingservice.

Praktijk
De AW-UE150 is in de eerste plaats bedoeld voor een vaste opstelling. Het gaat duidelijk om een robuuste wat licht zwaardere PTZ-camera die mede daarom is voorzien van een veiligheidskabel. Een PTZ-unit die met name geschikt is voor sport, actie en evenementen. Goed van pas komen het gelijktijdig kunnen uitgeven van zowel HDR als SDR. De hybrid log en HDR zijn van zeer hoge kwaliteit.
Opmerkelijk is de highspeed modus van pan en tilt. Je kunt in minder dan 1 seconde 180 graden draaien. Ideaal voor realityshows. De AW-UE150 werkt tevens prima bij AR/VR toepassingen dankzij de implementatie van het Free D tracking protocol. Dat geeft de 360 graden-software alle controle over de XYZ-assen voor gaming en AR/VR-events.

AW-RP150GJ controller
Voor optimale intuïtieve besturing van een of meerdere AW-UE PTZ-camera’s heeft Panasonic het dedicated besturingspaneel, de AW-RP150GJ. Je kunt met slechts één hand zoomen, pannen, tilten en focusseren. De bediening verloopt via een joystick, touchscreen en snelle drukknoppen. Het 7 inch grote touchpanel is er niet alleen voor het besturen van de PTZ-camera. Het laat ook de op te nemen beelden bij de op dat moment actieve PTZ-camera zien. Opmerkelijk is het kunnen weergeven en uitsturen van een volledig 4K UHD-beeld in combinatie met drie HD 2K crops zonder te behoeven schakelen. Dit via de SDI return van het videosignaal voor het life beeld. Verder op de Graphic User Interface (GUI)-monitor ook de statusdisplay voor de PTZ, iris en focus, gain, voedingsindicatie (POE +, power via Ethernet), sluitertijd, scene en kleurtemperatuur.
De Panasonic AW-RP150GJ is verdeeld in meerdere gebruikerssecties. Het touch/monitor-schermpje kwam al ter sprake. De joystick heeft rechtsonder een aparte plek voor de pan en tilt-bewegingen. Linksonder zit de sectie voor de scherpstelling (Focus), Zoom (Angled Rocker) en iris. Te bedienen met draai-, druk- en wipknoppen. Midden onder de inputknoppen voor maximaal 10 PTZ-camera’s en bijbehorende groepen. Maximaal stuur je twintig groepen van tien PTZ-camera’s aan. Optimaal voor realityshows is het binnen 1 seconde kunnen switchen tussen de verschillende PTZ-cameragroepen.
Links boven de sectie voor de kleurinstelling, witbalans en sluiter. En rechtsboven de menukeuze, zes gebruikersknoppen (userbuttons) en picture-knop. Ook kan je hier een SD-kaart steken om instellingen en programma’s op te slaan.
Bijzonder welkom is de vergaande finetuning van de camera-instellingen. Onder andere shading voor het afregelen van gamma, witbalans, kleurkarakter en de zwarten.

Conclusie
Een ideale PTZ-cameracontroller voor een snelle productie-omgeving met alles voor grootse live opnamen binnen handbereik.

Info
Panasonic AW-UE150 € 11.000,-
Panasonic AW-RP150GJ controller € 4.500,-
Panasonic, https://business.panasonic.nl/professional-camera/AW-UE150
Distribiteur: Output, www.outputnl.com

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Londen zo volledig mogelijk in beeld, maar hoe doe je dat?
Archief Digital Movie 127-2019 Ga je met de videocamera naar Londen? Een prima keuze. Deze ...