Panasonic GH5S, Sony PXW-Z150 en JVC GY-HM200E: Drie kleine pareltjes van videocamera’s

Redactie Camcorder Reviews

Archief Digital Movie 120-2018
Over de huidige keuze bij videocamera’s voor de gevorderde amateur en kleine professional valt momenteel niet te klagen. Deze maal in Digital Movie enkele niet al te dure kleine pareltjes van verschillend allure. Van een verrassend uitgebreide videosysteemcamera tot een goede run and gun en streaming reportage model. Voor ieder wat wils.

Bij de Panasonic GH5S staan wij wat uitgebreider stil. Een heel lichtsterke systeemcamera met verwisselbare MFT-objectieven die barst van de geavanceerde beeldtechniek en verschillende videoformaten. De Sony PXW is de gedegen run and gun reportagecamera. Heel geschikt voor veeleisende 4K-opnamen. En in het tijdperk van de live streaming videomedia mag de JVC GY-HM200E niet ontbreken.

Panasonic GH5S
Een opmerkelijke stap bij Panasonic: de GH5S systeemcamera die helemaal gericht is op video. Op zich kennen wij de S-specificatie al van de hoog lichtgevoelige Sony Alpha S-modellen. Panasonic gaat met de hybride DSML GH5S echter meteen een flinke stap verder door gebruik te maken van Dual Native ISO-technologie, 4K Cinema op 50/60 fps, een beeldsensor met verschillende aspectratio’s, in/uit tijdcodesynchronisatie via een BNC-verloopkabeltje, 4:2:2 10 bits videoverweking en V-log. Dat was tot op heden nog nooit vertoont maar het blijft afwachten wat Sony met een Alpha 7S MK3 gaat doen.
We beginnen met de geheel nieuw ontworpen 10,2 Megapixel MOS-sensor. Die 10 Mps lijkt vrij weinig in het huidige tijdperk van 20-50Mps beeldchips. Het voordeel is echter de stuk grotere Photosites (= de lichtgevoelige sensordelen) waardoor de GH5S uitermate goed presteert bij weinig licht. En 10 Mps is meer dan genoeg voor 4K cinema.Een Micro Four Thirds (MFT 17,3 x 13 mm) die bij het ISO-bereik 51.200 haalt is gewoon exceptioneel! Doe daarbij de Dual Native ISO technologie, twee ruisvrije instellingen voor doorsnee en hoog lichtgevoelig, en je haalt onder vrijwel alle lichtomstandighedenprofessionele resultaten. N.B. Standaard opnemen bij ISO 400. Hoog gevoelig ISO 2.500 (te forceren tot 51.200, 102.400 en 204.800). Bij ISO 12.800 voor MFT nog vrij goede opnamen.
De nieuwe MOS-sensor is een multi-aspect type. Dat wil zeggen het oppervlak van de beeldchip biedt voldoende marge voor het realiseren van dezelfde kijkhoek bij de beeldverhoudingen 4:3, 17:9, 16:9 en 3:2. De videografen en fotografen krijgen met de functie ‘True Multi Aspect Ratio’ nu dezelfde diagonale beeldhoek bij alle beeldverhoudingen en kunnen daar tussen gemakkelijk wisselen zonder gedoe van objectieven aanpassen.

Supervideocamera
Opmerkelijk en nieuw is de 4K 60p/50p video-opname in Cinema 4K (4096 x 2160) 4:2:2 10-bits. De 4:2:2 YUV- kleursubsampling is een must voor filmproductie met natuurgetrouwe kleuren. De LUMIX GH5S legt ook 4:2:2 10-bits 400-Mbps All-Intra in 4K 30p/25p/24p en C4K 24p en 200-Mbps All-Intra in Full HD vast. Tevens beschikt de GH5S over de gangbare variabele beeldsnelheidsmogelijkheden (VFR) van Panasonic. Op 4K tot 60 fps en bij Full HD maximaal 240 fps. Op de twee slots voor snelle USHII SD-kaarten kan je vrijwel ongelimiteerd opnemen. Tegelijkertijd live-output via HDMI A.
Zoals verwacht ondersteunt de LUMIX GH5S 4K HDR-video met de Hybrid Log Gamma (HLG) modus in Photo Style. In 4K HEVC, een opnamemodus met lage bitsnelheid, schiet je opnames voor HLG met heel fraaie resultaten op 4K HDR TV’s van Panasonic.
Hoewel de GH5S in de eerste instantie een supervideocamera is valt er ook best aardig mee te fotograferen. Dit in 14-bits RAW-formaat. De DFD (Depth From Defocus) technologie en ultrasnelle verwerking van het digitale signaal bieden een snelle autofocus mogelijk van circa 0,07 seconden (en snelle burstopnames bij 12 (AFS)/8 (AFC) fps in 12-bits RAW en 11 (AFS)/7 (AFC) fps in 14-bits RAW. De functie 4K Photo legt met 6- fps foto’s in 8 megapixel resolutie vast. Er is geen 6K zoals bij de gewone GH5.
Je kunt LUMIX GH5S inzetten als tijdcodegenerator voor andere GH5S-camera’s en professionele camcorders. De Time Code IN/OUT-functionaliteit vereenvoudigt het werk van cameraproductieteams aanzienlijk, omdat hij opnames en audiovisuals synchroniseert met een andere camera of een ander audio-apparaat voor betrouwbare, naadloze en efficiënte video-opnames met meerdere camera’s.
Heel lekker werkt de grote LVF (Live View Finder) met een vergrotingsfactor van ongeveer 1,52/0,76x (equivalent van een 35mm-camera). De weergave 120 fps is prima vloeiend. Dit OLED (Organic Light-Emitting Diode) scherm heeft een resolutie van 3.680.000 pixels en een beeldveld van 100%.

Niet te versmaden
Over de (social multimedia) verbindingsmogelijkheden valt niet te klagen. WiFi en Bluetooth. Bij WiFi is er keuze uit snellere 5 GHz (IEEE802.11ac) en het gebruikelijke 2,4 GHz (IEEE 802.11b/g/n). Bluetooth reikt tot 4.2 (Dit heet BLE: Bluetooth Low Energy).
Aanvullend professioneel zijn de batterijgrip DMW-BGGH5 (langere opnameduur en betere handligging) en de XLR-microfoonadapter DMW-XLR1. De body is behoorlijk robuust door de toegepaste magnesiumlegering, spatwater- en stofdicht en vorstbestendig tot -10 graden Celsius. De body lijkt sterk op die van de GH5. Wel ontbreekt de interne 5-assige beeldstabilisatie voor een beter gebruik bij rigs en een heftig trillende omgeving. Wel ingebouwd bij de objectieven.
Het beruchte effect van de rollende sluiter is flink teruggebracht voor dit type camera. De geschoten beelden zijn eigenlijk te goed voor woorden in deze prijsklasse. De prestaties bij low light zijn niet te versmaden.

Conclusie
De Panasonic GH5S is een hybride DMLS camera die de hogere middenklasse camcorder zondermeer kan vervangen. De hoge lichtsterkte en de verkrijgbare verwisselbare MFT-videobjectieven, hoogwaardige videoformaten plus variabele framerates, optionele XLR-adapter en tijdcode maken deze camera tot een professioneel videoschaap met vijf poten.

Sony PXW-Z150
Wie een volwaardige professionele 4K camcorder van het draagbeugeltype zoekt doet met de Sony PXW-Z150 een prima aankoop. Het gaat om een XDCAM-model met een RS EXMOR RS 1 inch 14 Mps CMOS-beeldsensor (= 13,2 x 8,8 mm) dat opneemt in de UHD 4K 3840 x 2160 resolutie.
Het objectief is een Sony G-lens met 12x optische zoom (29-348 mm kleinbeeld) en 24x Clear Image Zoom bij Full HD. Het diafragma loopt van F2.8 tot F4.5. Uiteraard beschikt dit geïntegreerde zoomobjectief over handmatige controleringen voor focus, iris en zoom. Daarnaast ook volledige automatische servobesturing van dit qua videoprestaties zeer goede G-objectief. De optische beeldstabilisatie staat zijn mannetje en valt desgewenst ook uit te schakelen.
Voor gevorderde videotoepassingen zijn er maximaal zes te bewaren zelf in te stellen profielen. De afwerking is klassiek draagbeugel met duidelijke handmatige volumeregelaars en instelknoppen, XLR-aansluitingen voor de microfoon, zoeker en viewerschermpje, ingebouwde ND-filters, twee hot swappable SD-slots, USB, WiFi en NFC aan boord.
Bij UHD 4 draait deze camcorder zoals gezegd 3840 x 2160 pixels op XAVC Long GOP 100Mbps codec op 24, 25 of 30 fps. Dat sluit goed aan op professioneel videofilmen in deze standaard. Bij Full HD haalt de PXW-Z150 120 fps, Sony’s Slow en Quick Motion. Op 4K draait deze camcorder 4:2:0 in 8 bit tot maximaal 100 Mbps en bij Full HD 4:2:2 tot maximaal 50 Mbps. Tevens zijn er in resolutie lagere proxyformaten beschikbaar voor het editen en distribueren op internet.
Er is een ruime keuze uit verschillende videoformaten en CODECs doch minder als bij de hiervoor besproken GH5S. De camcorder ondersteunt 100mb/s XAVC Long GOP-opname van 4K UHD-video tot 30fps, HD tot 60fps, MPEG HD tot 60fps en AVCHD 2,0 tot 60fps. Je kunt kiezen om op beide SD-geheugenkaarten (SDXC en SDHC) tegelijk op te nemen of op één tegelijk middels de relais-modus.

Redelijk overzichtelijk
Voor de postproduction (=nabewerking tijdens de montage) voorziet de PXW-Z150 over Hybrid Log Gamma (HLG) en S-Log3. De kwaliteit voor HDR is meer dan goed.
Wat de interne geluidskwaliteit van de beide stereomicrofoons betreft kan de audio er best mee door in deze prijsklasse. Voor het inzetten van externe microfoons voor een nog beter geluidsspectrum & weergave zijn twee 3-pin XLR audio-ingangen voor gebruik van externe microfoons.
De lay-out van de handmatige- en automatische functieknoppen, schakelaars en draairegelaars is klassiek voor dit type camera. Je kunt de gain, kleurtemperatuur en kleurweergave, zwarten en witten, contrast en helderheid plus huidtint instellen. De menu’s zijn redelijk overzichtelijk. Het volledig kantelbare LCD-schermpje meet 3.5 inch en heeft 1550.000 dots. De OLED zoeker meet 0,39 inch en heeft 1.400.000 dots. Er is een multi-interface shoe voor draadloze microfoons en videolampen aanwezig. Andere nuttige functies zijn Night Shot voor het opnemen bij extreem weinig licht, een de datum/tijd-stempel, 3G SDI en tijdcode.

Conclusie
Een goed presterende run and gun camcorder voor professionele reportages in zowel 4K als Full HD. Lekker licht, goede kleuren, relatief makkelijk te bedienen. Relatief licht en compact tegen een alleszins redelijke prijs.

JVC GY-HM200E
JVC mikt op vriendelijk geprijsde 4K draagbeugelcamera’s met professionele instelopties en mogelijkheden tot live streaming. En dat is bij de GY-HM200E best aardig gelukt. Deze camcorder is toegerust met een 1/2,3 inch backside-illuminated sensor goed voor UHD (4K) resolutie video bij 24/30p en 8-bit 4:2:2 Full HD 1080p 60p. Intern gaat het om 8bit 4:2:2.
Bij 4K (op 3840 x 216) video met 24/30p en UHS-I Speed Class 3 (U3) geheugenkaart haalt de interne datasnelheid 150Mbps. De QuickTime-bestanden (.MOV) zijn voor menig montagepakket gesneden koek. Van oudsher werken de JVC-videoformaten prima met Apple Final Cut Pro. Er is live UHD-output beschikbaar voor HDMI en SDI.
Het objectief is een standaard 12x zoomlens brandpuntafstand van 29,5 – 354mm (kleinbeeld) Daarnaast is er bij HD een 24x dynamische zoom-modus beschikbaar bij het opnemen van HD-video. De optische beeldstabilisatie doet zijn werk naar behoren. XLR- voor audio ontbreekt natuurlijk niet op dit type camera. Wat de uitgangen betreft mag de JVC GY-HM200E er wezen: 3G-SDI en HDMI uitgangen plus optionele externe modules voor streaming video. Daarvoor heeft JVC de eigen dual codec Advanced Streaming Technologie ontwikkeld.

Handig
De bouw van de JVC GY-HM200E is die van een compacte camcorder met draagbeugel. De afmetingen zijn 13,5 x 19 x 26,3 cm en het gewicht bedraagt 1,55 kg. Het bekijken van de (op te nemen) beelden en instellingen verloopt via een 3,5 inch LCD scherm met 990.000 pixels en een 0,24 inch zoeker met 1.560.00 pixels. Handig is daarbij de Smart Focus Assist function. Handmatige bediening is present net als ingebouwde ND-filters (1/4 en 1/16) en negen programmeerbare functietoetsen.
Voor live streaming zijn er een aantal optionele accessoires vereist. Het WiFi of 4G LTE modem, voorziet de GY-HM200E van een live video-stream rechtstreeks vanaf de camcorder. Bij live HD kan de camera live-HD video zetten op Ustream, Wowza streaming engines en ProHD Broadcaster servers, aangedreven door Zixi. Tijdens het streamen kan je gewoon op de SDHC/SDXC geheugenkaarten blijven opnemen.

Conclusie
De betaalbare camcorder voor de streaming reportagemaker en lokale tv. Heel gewild bij bruiloften, onderwijs, zakelijke presentaties, debatten en kerkdiensten. De beeldkwaliteit in UHD en full HD is bij voldoende licht behoorlijk goed.

Prijzen & Info
Panasonic GH5S (Body) € 2.499,- www.panasonic.nl
Sony PXW-Z150 € 3.639,- www.sony.nl
JVC GY-HM200E € 2.299,- www.jvc.nl

Ulco Schuurmans

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
CameraNU.nl nieuwe fotografiepartner PEC Zwolle
PEC Zwolle en CameraNU.nl gaan samenwerken. Het op Urk gevestigde bedrijf, gespecialiseerd in alles op ...