Panasonic HC-VXF1EG, Canon Legria HF G26, Blackmagic Micro Cinema Camera en Sony FDR-AX53 4K: voordelig & vertrouwd

Redactie Camcorder Reviews

Archief Digital Movie 126-2019
Heb je slechts een beperkt budget ter beschikking en wil je toch over veel kwalitatief goede videomogelijkheden beschikken? Of wil je er gewoon een tweede compacte camcorder bij? In beide gevallen loont het de moeite om eens naar niet de nieuwste maar inmiddels wel voordelige camcordermodellen te kijken. Digital Movie koos er vier voor jou uit…

Ondanks hetgeen de marketingafdeling de kopers graag doet geloven verouderen camcorders niet snel. Een model van een jaar oud gaat nog vele jaren mee en biedt vaak al het meeste dat de gevorderde videoamateur wenst. Bovendien een stuk voordeliger dan de allernieuwste exemplaren. Tevens heeft de videomaker een vertrouwd instrument in de hand want doorgaans zijn de kinderziekten er al uit.
Even zoeken levert daarom veel waar en AV-kwaliteit voor een budget tot € 1.000,-. (Let op de cash back!) op. En veelal zijn 4K of een uitstekende Full HD, betrouwbare snelle scherpstelling, een best goed objectief aardige geluid en streaming ook gewoon aan boord.

Panasonic HC-VXF1EG
Een typisch voorbeeld van al relatief veel 4K kwaliteit met krachtige interne verwerking, goede AF, compacte bouw, een ruim zoombereik, prima beeldstabilisatie, aardig geluid, WiFi en leuke video-effecten. Dit alles voor onder de € 770,- in de winkel.
Voor menig gevorderde videoamateur, vlogger en kleinere professionele gebruiker biedt de HC-VXF1EG meer dan voldoende mogelijkheden bij opname, het voorbereiden van de montage en het delen van beelden. De BSI MOS beeldsensor meet ½ inch en dat is voor doorsnee lichtomstandigheden, zeker in combinatie met het F1.8 zoomobjectief, de kleurkwaliteit en detailweergave ruim voldoende tot goed.
Het 4K Leica Dicomar objectief voorziet in een zoombereik van 25 mm (HD, bij UHD 29 mm) tot 600 mm. De ruime groothoek is handig voor selfies, binnenshuis en groepen. De opnamen in 4K UHD en Full HD mogen zeker gezien worden. Er is een drievoudige beeldstabilisatie aan boord: Panasonic’s HYBRID O.I.S.+, Ball O.I.S. en Adaptive O.I.S.

In de vingers
De Panasonic HC-VXF1EG heeft zowel een 3 inch kantelbaar viewerscherm met 460.800 dots als een 0,24 inch zoeker 1,5 miljoen dots. Die zoeker komt goed van pas bij het video-filmen met veel omgevingslicht. Op de relatief goedkope SD-geheugenkaarten neem je hoogwaardig op in UHD MP4 en Full HD AVCHD. AVCHD biedt Dolby Audio 5.1 en bij MP4 2-kanaal AAC. Het geluid klinkt lang niet slecht. Zeker als je er ook nog een externe microfoon op de camcorder zet.
Er is een handmatige instelring voor de scherpstelling, iris en zoom. Het wisselen tussen deze functies gaat via twee speciale knoppen voor Manual/Auto en Focus/Iris/Zoom. Dat kan relatief snel als je het even in de vingers hebt. Verder voor gevorderd gebruik een variabele witbalans met een instelbaar bereik van 2.000K tot 15.000K, Focus Expand/Peaking en User Button. Met behulp van 4K Cropping maak je in 4K in de groothoekstand opnames die later eenvoudig zijn te bewerken en op te slaan als Full HD-beeld. Andere interessante specificaties zijn cinema like effecten, Slow & Quick Video, Slow Zoom, Slow Motion Video en Dolly Zoom. WiFi en PIP voor extra beelden invoegen vanaf de smartphone.

Canon Legria HF G26
Een echte betrouwbare en robuuste filmische rauwdouwer voor de veeleisende HD-videomaker. De beeldsensor is van het type 1/2,83 inch HD CMOS Pro aangevuld met de snelle hoogwaardige beeldprocessing met de DDGIC DV 4Pro bewerkingschip. Een echt topproduct in zijn genre en prijsklasse. Wie voor de hoogste kwaliteit Full HD gaat is dit een heel aantrekkelijke keuze.
Bij Canon kan je vrijwel altijd een prima beeldkwaliteit en goed geluid verwachten. Te beginnen met de 20 maal zoomlens. Ook hier laat deze gerenommeerde lenzenbouwer weer zien wat er uit een F1.8 – F2.8 optische zoom met een bereik van 26,8 mm tot 576 mm en een 5-assige optische beeldstabilisatie te halen valt. Er is nauwelijks sprake van chromatische aberratie of ruis en de kleur- en detailweergave zijn voor 1920 x 1080 pixels zeer hoog. De lichtsterkte is normaal voor dit type camcorder. Het cirkelvormige diafragma met acht lamellen geeft een best aardige Bokeh. Optioneel is nog een groothoekvoorzetlens leverbaar.
De Wide DR-modus verschaft prachtige gradaties en de Highlight Priority-modus maakt rijke details in lichte partijen mogelijk. Er is keuze uit meerdere snelle en accurate AF-mogelijkheden waaronder gezichtsdetectie. En uiteraard ook het handmatig scherpstellen.

Comfortabel
Er zijn twee sleuven voor SD-geheugenkaarten. Opnemen met beide sleuven en Relay Recording. Voor streaming of het verzenden van videobestanden kan je kiezen voor 3 Mbps-modus. De bediening is comfortabel en ook voor de minder ervaren videofilmer niet moeilijk. Je maakt gebruik van een 3 inch touchscreen en een instelbaar navigatiewiel voor het instellen van de belichting. Naast dit touchscreen ook een kantelbare elektronische zoeker met 1.56 miljoen dots. Verder een handmatige scherpstel-/zoomring en een joystick.
Andere interessante specificaties zijn de effecten/filters Cinema Standard, Levendig, Droomeffect, Koel, Sepia, Oude films, Oud, fast motion 2x, 4x, 10x, 20x, 60x, 120x, 1200x en de Scènes – Portret, Sport, Sneeuw, Strand, Zonsondergang, Nacht, Weinig licht, Spotlight, Vuurwerk.

Blackmagic Micro Cinema Camera
Dit is wel een bijzondere Full HD camera. Blackmagic mikt met Micro Cinema Camera op ter land, ter zee en in de lucht en op de bezitters van MFT-objectieven. De heel compacte body valt te gebruiken vanuit de hand, op statief, action/crash-cam en dronecam.
Via de expansion-poort kan je de functies van een objectief zoals de scherpstelling, het diafragma en eventueel de zoom op afstand bedienen. Heel handig bij het hangen onder een wat zwaardere DJI drone, verborgen natuurshots, in riskante opnamesituaties of bij meerdere camera’s op evenementen.
Voor de professionele oortjes klinkt het kunnen opnemen in het ongecomprimeerde CinemaDNG RAW-videoformaat met een 12 bit log als beeldmuziek. Dat biedt tal van hoogwaardige bewerkingsmogelijkheden bij de post-production. Daarnaast ook gewoon Apple ProRes dat het prima doet in Final Cut Pro X en andere professionele NLE-software. Het dynamisch bereik van de Super 16 mm beeldsensor is maar liefst 13 diafragmastops. Dat geeft een goede doortekeningen van de hoge lichten en diepe schaduwen. De lichtsterkte valt normaal te noemen.

Ware concurrent
Micro four thirds opent een waar scala aan objectieven voor allerlei serieuze filmische en creatieve doeleinden. Let wel op de aanwezigheid van beeldstabilisatie!
De bouw is uitermate compact: 8 x 7 cm en deze camcorder weegt slechts 300 gram. Een ware concurrent voor de actioncams zoals de GoPro 7. En op een stevige guadcopter met gimbal is the sky the limit. De bediening verloopt via de drukknoppen aan de voorzijde en een touchpanel. Het geluid klinkt opgenomen met een externe (3.5 mm jack) microfoon behoorlijk goed. Veel beter dan bij de doorsnee actioncam. Andere interessante specificaties zijn, een statiefaansluiting onder en bovenop, gebruik voordelige Canon LP-E6 accu’s, gebruikt een gewone SD-kaart, 3.5 jack voor een externe microfoon, remote monitoring (externe viewer op afstand), HDMI uit (ook voor draadloze transmitters) en 4:2:2 10 bit SDI-output.

Sony FDR-AX53 4K
Een echte compacte relatief lichtsterke Sony camcorder van een goede optische kwaliteit en met leuke creatieve mogelijkheden. Te beginnen met de 1/2,5 inch 4K Exmor R CMOS beeldsensor. Die ondersteunt aangevuld door de BIONZ X beeldprocessor 4K Ultra HD video-opnames op 24 of 30 fps en 1,6 maal zo grote pixels als normaal. Vandaar die goede lichtsterkte. De Sony XAVC S codecs staan op hoog niveau en dat valt allemaal ook te zien op het uiteindelijke videoplaatje. Het 5.1 microfoongeluid klinkt naar behoren.
Het F 2.0 tot F 3.8 Zeiss Vario-Sonnar 20 maal optische zoomobjectief is voorzien van een prima 5-assig IOS. Echt op 4K-niveau en een brandpuntsbereik van 26,8 mm tot 536 mm optisch. Bij de beeldstabilisatie gaat het om de gerenommeerde gebalanceerde Optical SteadyShot. Zowel de snelle accurate AF als OIS opereren intelligent. Een heel gemak als je zorgeloos wilt opnemen. De Sony FDR-AX53 beschikt zowel over een drie inch roteerbaar 7,5 cm touchscreen met 921.600 dots als een elektronische 0,6 cm zoeker met 1,5 miljoen dots. Er is handmatige bedieningsring waaraan je met een knop diverse functies kunt toewijzen. Te weten zoom, scherpstelling, diafragma, sluitertijd en AE-verschuiving.

Hoge AV-kwaliteit
De opnamen vinden plaats met maximaal XAVC S 4K (100 Mbps) op een SDHC-geheugenkaart. Er zijn diverse variabele bitrates voor UHD en Full HD mogelijk. Allen van zeer goede kwaliteit voor deze prijsklasse. Het geluid laat zich ook niet onbetuigd. Op MPEG-4 Lineaire PCM 2-kanaals (48 kHz/16-bits), Dolby Digital 5.1-kanaals, Dolby Digital 5.1 Creator, Dolby Digital 2-kanaals stereo, Dolby Digital Stereo Creator, MPEG-4 AAC-LC 2-kanaals. Draadloos met WiFi (compatibel, IEEE 802.11b/g/n (2,4GHz-band) en NFC (compatibel met NFC-forum labeltype 3). Een intelligente hotshoe koppelt met tal van accessoires. Overige interessante specificaties: Timelaps, slow motion met 100 of 120 bps, tijdcoderegistratie plus user-bits voor de montage, super sampled HD voor weergave op een niet 4K tv, 16,6 MPs fotomodus, gezichtsherkenning, Cinematone en verschillende creatieve scenes en voorgeprogrammeerde opnam instellingen.
Met de FDR-AX53 4K mikt Sony op de veeleisende amateur en kleine professional die een hoge AV-kwaliteit voor relatief weinig geld ambieert en geen afzonderlijke instelringen voor F, S en I nodig heeft.

Prijs & Info
Panasonic HC-VXF1EG € 769,- www.panasonic.nl
Canon Legria HF G26 € 999,- www.canon.nl
Blackmagic Micro Cinema Camera (zonder objectief) € 999,- . blackmagicdesign.com
Sony FDR-AX53 4K € 788,- www.sony.nl

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Denon AH-GC30, AH-GC25NC en AH-GC25W: nieuwe serie GC-hoofdtelefoons
Denon introduceert de nieuwste ontwikkeling op het gebied van onderweg luisteren met zijn serie GC-hoofdtelefoons. ...