Panasonic HC-X1500E & HC-X2000E: uitstekende camcorders voor deze prijsklasse

Redactie Camcorder Reviews

Archief Digital Movie 133-2020
Wie denkt dat met al die videofilmende APS-C en Fullframe systeemcamera’s geen interessante camcorders meer worden gemaakt, moet toch echt eens naar de nieuwe Panasonic HC-X1500E of X2000E gaan kijken. Relatief compact, twee comfortabele manuele instelringen, drie ingebouwde grijsfilters, prima UHD op 60P, 24 maal optische Leica AF zoom met efficiënte OIS beeldstabilisatie, zowel een kleurenzoeker als een LCD-scherm en desgewenst ook uit te rusten met een handgreep. Daar vallen prima videofilms mee te schieten.

Na al die videofilmende systeemcamera’s nu weer een echte camcorder met alles er op en er aan plus ook manuele instelmogelijkheden. En dat is voor veel videoamateurs toch wel een verademing. Zelfs op het hobbylijf geschreven zou je zo kunnen zeggen.
Bovendien is deze Panasonic HC-X1500/2000E ook nog een handzaam, ergonomisch en heeft een moderne en toch ook weer klassieke functionele uitstraling. Gewoon dus een lekker filmding. Je kunt kiezen uit het HC-X1500E model zonder of losse handgreep en de complete combinatie HC-X2000E met tevens 3G SDI.

Twee modellen
Beide modellen, de basis Panasonic HC-X1500E en HX-X2000E beschikken over 60P 4K, een 24 maal zoomobjectief met 25 mm groothoek. En geheel conform het huidige mediatijdperk is er ook streaming AV aan boord. Het model HC-X2000E is al voorzien van een afneembare draagbeugel toegerust met twee XLR-aansluitingen en regelbare audiofuncties plus een houder voor een externe (richt-)microfoon. Daarmee oogt de HC-X2000E niet alleen een stuk professioneler maar biedt vooral regelbaar en per input selecteerbare audio aangevuld met net dat beetje extra hanteerbaarheid. Tevens is er SDI beschikbaar.
De keuze is aan de gebruiker. Wat heb je nodig: gewoon een compact handmodel of een meer run and gun reportagecamcorder met extra geluidsopties? De hangreep is net als de externe microfoons ook los leverbaar.

Uitvoering
Zoals gezegd zien beide camcorders er fraai gestileerd en lekker functioneel, maar ook heel degelijk en zelfs vrij professioneel uit. Echte hobbymachines voor de gevorderde amateur. Echter ook heel geschikt voor de kleine professional en ENG-journalist. Opmerkelijk is ook de geruisloze kleine ventilator die ervoor zorgt dat bij intensief in 4K video schieten de temperatuur niet oploopt. Het stroomverbruik is verrassend laag.
Panasonic zelf spreekt van de lichtste (zelfs met draagbeugel) 4K op 60P camcorder in dit marktsegment. Dat is voor een groot deel ook zo. Ondanks die compacte en lichte bouw zit toch alles erop en eraan en blijven de Panasonic HC-X1500E en 2000E robuust aanvoelen.
De groothoek is op een camcorder met niet verwisselbare objectieven altijd een dingetje. Binnenshuis en op korte afstand of bij close-up interviews zit je al snel te krap. Het 24 maal F1.8-F4 Leica objectief kan tot 25 mm groothoek (35 mm-standaard) en dat is ruim genoeg voor binnenshuis en middelgrote gebouwen of een wijds landschapje.
Aan de andere kant van het zoombereik de 600 mm telestand. Handig bij sport, natuur en actieshots. Voor wie dat nog niet genoeg aan zoom voldoet kan je nog tot 32 maal iZoom op 4K of tot 48 maal zoom op Full HD. Inzoomen roept om een adequate optische beeldstabilisatie (de OIS). Bij de Panasonic HC-X1500/2000E betreft het een 5-assige die zowel voor ongewenste hand- als draaibewegingen compenseert. Dit van behoorlijk grof tot de fijnste trillingen van de hand en het opnemen onder lastige camerahoeken. En dat komt de beeldstabiliteit van beide camera’s zonder meer ten goede. Er zit uiteraard wel een grens aan tot circa 10-12 maal zoom nog redelijk goed in de hand te houden. Anders moet de camcorder toch echt op het driepootstatief of gimbal. Het objectief heeft een ruime stevige afsluitbare zonnekap.
De Autofocus en tracking doen in de praktijk hun werk naar behoren. Zij worden mede ondersteund door gezichtsherkenning en AF/AE.

Zicht en bediening
Voor het in het zichthouden van het onderwerp en het instellen van de keuzemenu’s zijn er zowel een uitklapbaar 8,88 cm LCD-scherm met 2,76 miljoen pixels als een uittrekbare 0,61 cm elektronische kleurenzoeker (EVF) met 1,56 miljoen pixels. Het beeld op het scherm valt onder niet al te veel licht best goed te zien en is behoorlijk scherp & contrastrijk. Anders de elektronische zoeker oogschelp gebruiken.
Er zijn bedieningskoppen voor gebruikers (vijf stuks programmeerbaar), een zoom-tuimel, Focus A/M, Iris, Gain, Shutter, een schuif voor ND 1/4, 1/16 en 1/64 en een draai/drukknop voor Menu & Select.
De handmatige ringen bedienen de focus, zoom en diafragma (Iris). Instelbaar zijn drie ND-filters, de witbalans, Infrarood aan/uit, Iris (auto en handmatig), OIS aan/uit. Achter het uitklapbare LCD-schermen vind je verder nog de slotkeuze, Tumbnails, Aan/Uit (dat was eerst toch even zoeken waar zit ie?), AE Level, Display-modus en witbalans.
Bij ons testexemplaar ontbrak een gebruiksaanwijzing doch wij kwamen er eigenlijk intuïtief best uit. De instelmenu’s zijn redelijk logisch van opzet. Het videolampje komt prima van pas bij interviews en geeft net die extra snap bij lichtzwakkere opnamesettings.

Interne specificaties
De beeldsensor is van het 1/2,5 inch MOS type. Met een resolutie van 8MPS en voldoende lichtsterkte zal deze bij de meeste opnamesituaties goed werk leveren. De UHD 4K-kwaliteit bedraagt maximaal 60P 4:2:2 10 bits. Dit zowel intern als via HDMI. Natuurlijk ook 24, 25 en 50P. Wie efficiënt wil omgaan met de opslagcapaciteit zet HEVC Long op 4:2:0 10 bit .MOV op 200 Mbps in. Opslag vindt plaats op een van de twee SDHC/HX kaarten in de beide slots achter een klepje.
Naast 4K uiteraard ook Full HD tot 120 beelden per seconde. Dit formaat gebruik je tevens voor live streaming netwerkprotocol RTSP, RTP, RTMP en RTMPS Unicast of Multicast in H.264 MPEG4. De ingebouwde WiFi maakt via de app HC ROP bediening vanaf de smartphone of tablet mogelijk.
Heel tevreden zijn wij over de krachtige meegeleverde AG-VBR59 LithiumIon-accu van 5900 mAh. Dat is wel eens anders met een qua capaciteit te kleine accu. Helaas wordt er wel een krachtige netvoeding maar geen externe acculader meegeleverd. En dat opladen in de camera zelf vinden wij dan toch jammer voor zo’n camcorder. Via een LED-indicatie valt de laadstatus van de accu te controleren. Er zijn connectoren voor HDMI, 3.5 mm hoofdtelefoon en microfoon in, USB 2.0. DC-in en 2.5 mm voor de afstandsbediening. Met de draagbeugel ook tweemaal XLR en op de HC-X2000E ook het professionele 3G SDI.

Draagbeugel en audiomodule
Over het monteren van de draagbeugel is goed nagedacht. Je schuift deze boven op de camerabody in de accessoireschoen. Een nok klikt een bodyklepje naar beneden. En een draaischroef zet de zaak muurvast. Daarna beschikt de videofilmer over een flink stuk extra (pro-)functionaliteit. We beginnen met het nog niet genoemde ingebouwde matwitte videolampje aan de voorzijde. Met een draaiwieltje regelt de videofilmer de benodigde lichtsterkte en een aan/uitknopje voorkomt onnodig energieverbruik Bovenop de voor niet al te grote handen comfortabele draagbeugel. En daar zitten verder nog: een recordknop, een wipschakelaar voor de zoombediening, een accessoireschoen en een extra schroefdraadbevestiging voor optionele accessoires.
De audiomodule omvat twee XLR-connectoren en een regeldeel achter een helder doorzichtig klepje. Je kunt instellen: Het volume, geluid auto/handmatig, de microfoonkeuze, het kanaal en de lijn in. Er is een losse boven de beide XLR-ingangen vast te schroeven houder voor een externe (richt-) microfoon. Zonder de audiomodule en externe microfoon komt het geluid via de interne stereomicrofooncapsules achter het objectief binnen. Dat klinkt lang niet slecht doch extern is altijd beter!
De geluidsregistratie gebeurt in MOV LCPM (24 bit), MP4 AAC (16 bit) of AVCHD Dolby Audio (16 bit).

Praktijk en conclusie
De Panasonic HX-X1500E en HC-X2000E bewijzen maar weer eens dat de camcorder heden ten dage nog altijd een relevant stuk videogereedschap is. Beide camera’s doen precies wat je wil, zijn lekker compact, voorzien zowel in opnemen in UHD als Full HD plus streaming en bieden met de handgreep een stuk audiofunctionaliteit.
Over de beeld- en geluidskwaliteit en bedieningsfuncties hadden wij zeker niet te klagen. Gewoon uitstekende camcorders voor deze prijsklasse. Wat betreft de grootte en gewicht behoren zij tot de kleinste in dit genre en zijn met meer dan vijf uur opnameduur ook nog eens energiezuinig. Aanbevolen voor veeleisende camcorder-videofilmer.

Prijs & Info
Panasonic HC-X1500E € 1.699,-
Panasonic HC-X2000E € 2.199,-
Losse handgreep VW-HU1 € 299,-
Optionele AG-BRD50 acculader € 279,-
Panasonic, www.panasonic.nl

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Tips & Trucs van Video College: simpel leuke titels maken
Archief Digital Movie 133-2020 Met Doodly kun je gemakkelijk een leuke titel of andere teksten ...