IFA-2014 Panasonic X940

Panasonic lanceert X940 4K-tv

Redactie Nieuws

We hebben al heel wat 4K TV’s gezien vorig jaar op IFA. En dit jaar is het niet anders… We zouden bijna zeggen dat we er dood mee gegooid worden. Panasonic laat met de nieuwe X940 echter zien dat ze op meer focussen dan alleen maar scherpte. Opvallend is dat ze veel aandacht aan local dimming hebben besteed. En aan het smart-platform.

De X940 is het nieuwe high-end model van Panasonic. Kortom: het laat zien wat Panasonic nu kan. Vooralsnog zien we drie troeven;

X940: Hollywood-kalibratie

De Panasonic X940 heeft niet alleen een breder kleurbereik dan een normale tv; het kan ook zeer kleurecht weergeven. Panasonic noemt het 3D Color Management System (of Super Chroma Drive). De truuk is tweeledig. Ze maken gebruik van een betere led-verlichting die een zeer breed kleurbereik kan realiseren. Daarbij speelt ook de engine erachter een grote rol. Deze zorgt uiteindelijk voor nauwkeurige kalibratie en weergave.

Local dimming

Ook het verhaal rondom local dimming vinden we interessant. Bij local dimming gebruikt de tv cellen van leds om dieper zwart te creëren. De engine in de tv zet de leds uit of dimt ze flink voor meer contrast. Echter: veelal zijn de groepen vrij groot, wat weer zorgt voor een halo-effect. Niet prettig. Panasonics engine is niet alleen sneller, maar ook nauwkeuriger, waardoor het halo-effect – naar zeggen – verleden tijd is.

Multi-screen

Dit verhaal was een beetje onduidelijk. Maar als we het goed hebben begrepen, kan het platform van de X940 beelden doorsturen naar tablets en andere mobiele apparaten. Een leuke extra die ervoor zorgt dat Panasonic net weer iets extra’s kan bieden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
IFA-2014 Sony
Nieuwe smart lenzen bij Sony
Sony heeft vandaag niet alleen een uitbreiding getoond van de Curved 4K-tv. Het heeft ook een ...