Panasonic Leica Vario-summilux f 1.7 25-50 mm ASPH zoomobjectief: een ware topper!

Redactie Accessoires Reviews

Archief Digital Movie 142-2021
Primelenses staan bekend om de hoogst mogelijk beeldkwaliteit, exacte specificaties en vaste brandpuntafstanden. Al gauw heb je als cinematograaf een klein koffertje vol met prime-objectieven in verschillende brandpuntsafstanden en een flink bedrag uitgegeven. Panasonic brengt dit alles terug tot slechts één enkel lichtsterk F 1.7 MicroFourThird 25-50 mm primezoomobjectief. Dat zoombereik omvat de veel gebruikte primelens-range 50, 75, 85 en 100 mm. Dan zeker een optisch tandje minder? Geenzins, deze Leica Vario-summilux f1.7 25-50 mm ASPH is een ware topper in dit objectievengenre!

Lichtsterke zoomobjectieven in de brandpuntsafstanden 24-100 mm (35 mm kleinbeeld) vormen de werkpaarden bij professionele foto- en videografen. De cinematograaf heeft daar dan graag nog optische en mechanische primekwaliteit en een traploos verstelbaar diafragma bij.
Deze gevorderde videomaker wordt met de Leica Vario-summilux F1.7 25-50 mm ASPH van Panasonic op zijn of haar wenken bediend. Zoals gezegd in slechts een enkel zoomobjectief de brandpunten 50, 75, 85 en 100 mm op primelensniveau. Geen wisselen van objectief en gesjouw met koffertjes meer op de filmset. En bovendien met Ä 1.999,- de helft voordeliger. Verder sluit deze 25-50 mm uitstekend aan op de twee jaar eerder al uitgebrachte Leica Vario-summilux F 1.7 10-25mm ASPH lens.

MFT
De Leica Vario-summilux f1.7 25-50 mm ASPH heeft een MicroFourThirds-vatting. MFT staat voor compact gebouwd, toch relatief hoge foto/videoprestaties en voordelig geprijsd. Deze lensmount vind je onder andere op de Panasonic Lumix GH-series (met de toekomstige GH6 en onlangs gelanceerde GH5M2 een ideale combinatie), Lumix G-fotocamera’s, Blackmagic Pocket Cinema, Olympus, de MFT boxcamera’s Panasonic DC-BGH1 en Z-Cam E2 plus enkele camcorders.
Een nadeel van de MFT sensor is dat het creëren van een geringere scherptediepte (filmische look) en een hogere lichtsterkte optisch lastiger te bouwen valt. Dit Leica Vario-summilux f1.7 25-50 mm ASPH objectief bewijst echter dat zulks heel goed mogelijk is. In ieder geval de ideale hoog presterende primezoom voor allround cinema, mode-, portret- en reportagefotografie.

Uitvoering
Het objectief is robuust, spatwater- en stof dicht en relatief gezien niet zwaar (654 gram). Temperaturen tot min 10 graden Celsius vormen geen enkel probleem. De afmetingen van 127,6 x 87,6 mm zijn met lekker compact voor een dergelijk lichtsterk objectief en zoombereik. Zoomen gebeurt intern dus geen verlenging en ook geen draaien van filters. Het objectief vergroot maximaal 0,42 keer en de filtermaat bedraagt 77 mm. Het F1.7 diafragma blijft als grootste lensopening over de gehele zoomrange constant.
Heel fijn is dat je de diafragmaring kunt omschakelen van traploos naar vaste inklikbare F-standen. Daarmee bedient Panasonic zowel de cinemamaker als fotograaf. Er is geen optische beeldstabilisatie aan boord. Die IBIS zal de gebruiker uit de camerabody dienen te halen. Een goed werkende zonnekap wordt meegeleverd.

Prestaties
In de AV-pers wordt de Leica Vario-summilux f1.7 25-50 mm ASPH alom geroemd en onder de nodige awards bedolven. In deze uitvoering en prijsklasse is er gewoon geen betere zoomoptiek verkrijgbaar. En zelfs menige primelens met een vast brandpuntsafstand heeft het nakijken. Vooral bij 4-6K video een pareltje maar ook bij de fotografie staat dit objectief beslist optisch en mechanisch aan de top. Kenmerkend zijn een uiterste scherpte over het gehele bereik van alle diafragma’s en brandpunten, contrastrijke en neutrale beeldweergave zonder waarneembare vervorming plus een prima gecorrigeerde chromatische aberratie. En je kunt heerlijk spelen met de geringe scherptediepte.
De highspeed AutoFocus (240 fps) werkt bliksemsnel en is heel betrouwbaar plus stil. Het scherpstellen met de hand is een genot. Er zijn vrijwel geen image shifts, focus breathing wordt onderdrukt, tijdens het zoomen. Omschakelen gaat door het naar voren/achteren schuiven van de focusring. Ondanks de omvang en gewicht ligt het objectief stabiel en in balans in de hand. Het scherpstellen op highspeed videoschieten verloopt prima.

Tot slot…
Samenvattend behoort het Leica Vario-summilux f1.7 25-50 mm ASPH zoomobjectief tot de primetop van MFT. Goed je kunt voor de prijs ook een GH5 M2 kopen, maar alle kwaliteit naar zijn geld.

Prijzen & Info
Panasonic Leica Vario-summilux f1.7 25-50 mm ASPH zoomobjectief € 1.999,-
www.panasonic.nl

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Denon AH-C830NCW en Denon AH-C630W: True wireless in-ear oordopjes 
Denon heeft zijn allereerste line-up van true wireless in-ear oordopjes geïntroduceerd. De Denon Noise Cancelling ...