Panasonic Lumix DC BGH1: een gedegen multipurpose-boxcamera

Redactie Camcorder Reviews

Archief Digital Movie 137-2021
Veelzijdige en hoogwaardige boxcamera’s die je helemaal op maat van de eigen videotoepassingen kan opbouwen zijn onder andere bekend van RED. Panasonic doet nu hetzelfde met de Lumix DC BGH1 Spiegelloze systeemcamera voor MFT. Al eerder was er de speciaal op de videomaker gerichte Lumix GH5S. Bij de BGH1 met ook live streaming en modulair ontwerp gaat het daarentegen nog een heel stuk verder! Naast gewone opnamen ook cine, multicam, opnemen met drones, broadcastproductie, IP-afstandsbediening, livestreaming, Mojo en high-end webcam.
De Lumix GH5S was tot op heden de enige MicroFourThirds-camera die totaal gericht was op videofilmen. Lichtsterk met een 10 Megapixel sensor voorzien van extra grote photosites. Extra videoformaten en hoge interne prestaties voor AV waaronder Dual Native ISO en C4/4K 60P 10 bits.
De GH5S was een complete camera voorzien van een viewerscherm, zoeker en een flink aantal instelknoppen. Bij de box-style Lumix BGH1 is intern alles aanwezig voor de hoogst mogelijke kwaliteit bij MFT-video maar je zal de camera aan de buitenkant geheel moeten optuigen. Dus viewerscherm, microfoons, handgreep, accuhouder, live output (HDMI en SDI, kan ook gelijktijdig) met USB of LAN.
Bij de bediening zet Panasonic in op Tether Ethernet verbinding. Besturing vanaf de computer geschikt voor een enkele camera of 12x multicam. Via de Genlock in stream je vanuit meerdere camera’s dit aangevuld met tijdcode voor precieze live videoproductie. Dat maakt de Lumix DC BGH1 uitermate geschikt voor professionele opstellingen zowel in de live studio als bij een opnameset buitenshuis plus virtuele  social media en Mojo. Zeker als je de relatief geringe afmetingen en aantrekkelijke prijs meetelt.

Het onderste uit de MFT-kan
Wat kan een MFT-beeldsensor bieden voor de videomaker? Natuurlijk geen full frame maar wel aanzienlijk meer dan bij kleinere 1 inch camcorders. De Live MOS Sensor van 10,2 megapixels met Dual Native ISO-technologie en de Venus Engine knallen er kwalitatief gezien uit bij 4K. Met Dual Native ISO net als bij Panasonic Varicam-camera’s heb je twee opnamecircuits: een normaal gevoelige en een lichtgevoelige voor donkere omstandigheden. De BGH1 schakelt naadloos over naar de juiste gevoeligheid zodat weinig beeldruis door versterking (gain) krijgt. Je kunt zelfs bij maximaal ISO 51.200 schieten tot 204.800 bij extended ISO.
De LUMIX BGH1 neemt intern op in 4:2:0 10-bits C4K/4K 60p/50p videoformaat. Er wordt een speciale gammacurve toegepast die compatibel is met ITU-R BT.2100. En de gebruikers kunnen nu Hybrid Log-Gamma (HLG) kiezen in Photo Style. Tevens is beschikbaar C4K/4K HEVC/H.265, een opnamemodus met een lage bitsnelheid voor HLG.
Het V-Log L-profiel biedt een groot dynamisch bereik van 13 stops. Voor de hoogste output is via HDMI-out 4K 4:2:2 10-bits video beschikbaar. Verder zijn heel welkom de VFR (Variable Frame Rate) met overcranked (voor slowmotion-effect) en undercranked (voor fast-motioneffect) video-opnames maken in C4K/4K (60 fps, maximaal 2,5x langzamer in 24p) of Full-HD (240 fps, maximaal 10x langzamer in 24p). De minimale framesnelheid voor fast-motioneffectvideo’s is 2 fps.

Het box-concept
Hetgeen waarmee camera’s zoals de RED-familie beroemd en gewaardeerd zijn geworden past Panasonic nu toe in haar eigen spiegelloze Box-systeemcamera. De legering van aluminium en magnesium maakt de lekker compacte behuizing duurzaam en licht. Ook heel welkom bij drones. Het LUMIX BGH1-ontwerp voldoet aan de normen voor Power over Ethernet+ (PoE+). Zowel de fysieke als elektrische installatie zijn hierdoor eenvoudig uit te voeren. Op de LUMIX BGH1 is een nieuwe technologie voor warmte verspreiding toegepast zodat je er onbegrensd video’s mee kunt schieten.
Zoals gezegd valt de box-body geheel op maat aan te kleden: een ruime keuze uit hoogwaardige en vriendelijk geprijsde MFT-objectieven (ook amorf). Diverse viewerschermen al of niet met ingebouwde SSD. Externe microfoons en een speciale XLR-module. En een ruime keuze uit handgrepen, rigs, automounts en LED-lampjes. “Unbox your creativity” zegt Panasonic zelf.
De LUMIX BGH1 heeft een dubbel SD-kaartslot voor Back-up, Relay Recording en allocation recording. De voeding verloopt via een 12 Volt stroomadapter, PoE+ of opsteekaccu’s. ND-filters extern op het objectief.
Je kunt met LUMIX Tether for Multicam software voor pc’s van Panasonic maximaal twaalf LUMIX BGH1-camera’s bedienen. De toekomstige firmware-update zal ook bekabelde IP-streaming (RTP/RTSP) ondersteunen. De camera heeft naast een USB 3.1 Type-C aansluiting ook een 3G-SDI- en een HDMI Type-A-aansluiting. Ook te gebruiken voor gelijktijdige uitvoer.
Dankzij de functies GenLock IN en Time Code IN/OUT zijn gesynchroniseerde video-opnames onder verschillende hoeken maken. Bij de connectiviteit 2,4 GHz WiFi-connectiviteit en bluetooth 4.2 (BLE). Het bedieningsconcept is geheel afgestemd op de videomaker. Een minimaal aantal knoppen, touch-screen, PC en smartphone.

Autofocus
Geheel trendy gebruikt de Lumix BGH1 kunstmatige intelligentie bij de accurate en snelle automatische DFD-scherpstelling. Deep learning-technologie detecteert bepaalde onderwerpen zoals mensen en snel bewegende dieren (bijvoorbeeld honden, katten en vogels).
Met name bij mensen worden naast de ogen ook het gezicht, lichaam en hoofd apart herkend door realtime detectietechnologie waardoor de camera nog nauwkeuriger scherpstelt. Het systeem blijft de persoon volgen zelfs als hij/zij snel beweegt, de rug naar de camera draait, het hoofd kantelt of zich verder van de camera af beweegt. Voor de beedstabilisatie uit de hand gebruik je de MFT-objectieven met OIS of een gimbal.

Groot toepassingsgebied
Je kunt de Panasonic BGH1 vrijwel overal voor inzetten. Vanuit de hand op een gimbal al of niet in combinatie met een rig. In de lucht met behulp van een drone. Multiple studiosetup met meerdere statieven of ophangsystemen. Zowel live als virtueel met dezelfde box. Multimedia en mobiele journalistiek (Mojo). Of muziekfestivals, live events en theaterproducties. Noem maar op en het is wel mogelijk.
Iedereen kan zijn of haar eigen Lumix BGH1-systeem op maat samenstellen. De beeldkwaliteit valt perfect op vrijwel elke situatie en toepassing af te stemmen. Van Cinema grading, broadcastproducties en commercials tot actioncam, Mojo en selfies. Bovendien kan de box een stootje hebben.

Bediening en tethering
Bij de bediening van de Lumix DC BGH1 heeft Panasonic een eigen functionele visie. Op de kubus van de body zitten wat minder bedienings- en instelknoppen dan de videomaker gewend is. Een aparte rode start/stopknop, aan/uit-schakelaar en een muiswielconfiguratie voor de belangrijkste functie en menu-instellingen ontbreken uiteraard niet. Ook zijn er een programmeerbare functie (fn-), QuickMenu-, prullenbak- en afspeelknop op de body aanwezig. En daar houdt het zo ongeveer mee op. De twee tally- en netwerk-verbindings-LEDs informeren iedereen in de omgeving over de status van de camera. Voor de weergave van Waveform en een Vectorscoop verwijst Panasonic naar de aan te sluiten viewerschermen.
Een belangrijk deel van de (aanvullende) besturing gaat op afstand. Voor besturing via USB kan je een gratis SDK-app op de computer laden. De zogenaamde Tether-software maakt gebruik van de Ethernet-verbinding. Ethernet biedt aantrekkelijke mogelijkheden zoals het aansturen van maximaal twaalf BGH1-body’s en het voeden zonder accu. Met de Tether-software kan de gebruiker de camera(‘s) vanuit de pc of notebook besturen en tevens foto’s maken.
Er zijn twee belangrijke Lumix Tether-functies met live view-beeld en camerabesturing:
1. De gewone afstandsbediening. Hieronder vallen onder meer meteen het resultaat op de monitor tonen, focusseren met het bepalen van het scherpstelgebied, het instellen van opnameparameters, start/stop recording of foto, zoomen en zelfs het koppelen aan programma’s voor nabewerking.
2. Tether voor streaming. Nog deels in ontwikkeling. Deze software verzorgt het gehele (live) streaming proces.
3. En verder kan de videostudio met de camera via RTMP (lage latency) de camera op afstand aansturen. Bijvoorbeeld voor het afnemen van een interview elders.

Aankleden maar
Zoals gezegd is de BGH1-box alleen behoorlijk kaal. De gebruiker zal deze Lumix-camera verder op de eigen smaak, maat en taak moeten aankleden. Daarvoor zijn er meerdere bevestigingsmogelijkheden: 2 x 3 statiefconnectoren aan de zijkanten en eentje aan de onderzijde plus de accessoireschoen. Wat gaan wij daar dan allemaal op monteren? Als eerste een viewerscherm aangesloten via de HDMI-uit. Een objectief met interne OIS van de MFT-range. Voor de voedingsstroom een batterij achterop of deze via Ethernet PoE+-betrekken.
Wat het geluid betreft een externe microfoon in de accessoire schoen of aan de rig. Wie meer mogelijkheden wil plaatst de audiomodule DMW-XRL1 in de hotshoe. Voor run and gun raden wij het gebruik van een gimbal aan. Daar valt echt in vloeiende bewegingen mee op te nemen. En voor de minder goed uitgelichte momenten een extra videolampje. Voor het gebruik bij drones een daartoe geschikte stabiliserende cameragondel inzetten.

Aankleden
Bij het uitpakken van de Lumix BGH1 wordt je direct bevangen door de videoknutselkoorts. Hoe gaan wij deze kale multipurpose-box nu eens lekker op maat uitrusten? Meegeleverd waren alleen een voedingsunit en aansluitkabeltjes.
Op de redactieburelen stond nog een volledig voor videotoepassingen aangeklede GH5S. Met Leica 12-60 mm OIS zoomobjectief en Pixel Maker Field Monitor viewerscherm. Dus even uitkleden en overzetten maar.
De benodigde professionele accu’s hadden wij al. De Panasonic AG-VBR59 LithiumIon-accu (plus een gelijkwaardige vreemdmerk) voor de AG-UX180 camcorder. Als aanvullende gimbal de Zhiyun Crane Plus. N.B.: Gebruik bij een gimbal een zo kort en licht mogelijke HDMI-kabel voor het viewerscherm. Anders blijf je het evenwicht bijstellen.
En voor de audio pakten we de Tascam DR-60D MKII recorder & XLR-aansluitblok en de Rode Video VideoMic Pro stereo voor het geluid over de 3.5 mm mic-in.
Daar de HDMI-connector voor het viewerscherm aan de rechterkant van de body zit en die van de Pixel Maker Field monitor links maakten wij gebruik van een vastgeschroefde haakse beugel met accessoire schoen. Anders zit je onhandig met de HDMI-aansluitkabel in de weg. Al met al werd de Lumix DC BGH1 daarmee twee keer zo groot maar nog steeds handzaam en goed te bedienen. Tevens probeerden wij een aantal rigs uit voor een betere handgreep en het kunnen bevestigen van meerdere video-accessoires zoals lampjes en microfoons. Let er bij cages op daarvoor een wat groter formaat te nemen anders past het niet of kan je niet gemakkelijk bij de bedieningsknoppen!

Praktijk
Neem de tijd om alles zo in te stellen en te configureren dat het goed in de hand ligt en gemakkelijk te bedienen valt. Daar de videorecordknop links boven op de body zit heeft bij handmatige bediening de greep op rechts de voorkeur. Het is even wennen maar dan kan je zowel uit de hand als op statief goed mee uit de videovoeten. De camera bedien je volledig handmatig of op afstand. Scherpstellen, zoomen, diafragma, sluitertijden, witbalans etc. Jammer is dat je de diafragma-instelling niet tijdens het opnemen kunt verstellen.
De verkregen videoprestaties zijn voor het MFT-formaat uitmuntend. Grotendeels gelijk aan die van de Lumix GH5S. De lichtsterkte is comfortabel hoog. Het dynamisch bereik met 13 stops wat groter dan bij de GH5S (12 stops). Veel hangt uiteraard af van welk objectief je op de boxbody zet en het gekozen UHD of Full HD-videoformaat met bijpassende frame- en bitrate. De bediening op de body mag op het eerste gezicht enigszins Spartaans lijken doch in de opnamepraktijk heb je vaak niet meer nodig. En op afstand via de computer valt het allemaal precies in te stellen.
Het geluid van de BGH1 zelf is gewoontjes. Dat ligt deels aan de toegepaste microfoon maar waarschijnlijk hebben de Panasonic-ontwerpers bedacht dat de gebruiker bij professionele audiotoepassingen er toch wel een aparte fieldrecorder voor geluid aan zou hangen. Dat klopte inderdaad bij onze Tascam 60D.

Connectiviteit
Je kunt de LUMIX DC BGH1 behalve los ook aan allerlei toepassingen verbinden. Via de USM-C als webcam aan de computer. Het aansluiten op HDMI en SDI werkt meteen. Via bluetooth en WLAN verbinden aan draadloze monitoren e.a, beeldschermen. Wie de hoogste kwaliteit nastreeft hangt de camera aan een externe recorder voor 60P volledig 4K Cinema in 4:2:2 All Intra.
Toevallig was er net ook een Blackmagic Design Atem Mini switcher & effectmengpaneel voor vier HDMI-camera’s aanwezig. Daarbij kon de BGH1 keurig en kwalitatief hoogwaardig in Full HD deelnemen aan een streaming multicamsessie.
Voor streaming hingen wij de BGH1 aan een iMac met OBS-studiosoftware. Die herkent de camera als videobron en doet dan de rest. Bij het gebruik van Ethernet komen PoE+ en het rechtstreeks op het medianetwerk inpluggen van de camera in het vizier. Geen zorgen meer over een accu en na enige gepruts met toegangscodes en zo herkent het live (social-) mediaplatform de camera wel. Op dit moment is het nog even wachten op een firmware upgrade voor IP Streaming. De Lumix tether-software draait zowel onder Windows als Apple OS. Voor streaming is dit programma nog in de Beta-fase.

Conclusie
Samenvattend is de Lumix DC BGH1 een gedegen multipurpose-boxcamera van professioneel ‘zwaan-kleef-aan-allure.’ Je kunt het systeem net zo toerusten als je zelf wilt. Hetgeen er kwalitatief aan video en audio wordt opgenomen is hoogwaardig al naar gelang de gekozen instellingen en aanvullende accessoires. Ons inziens is de BGH1 vrijwel overal inzetbaar maar met name geschikt voor Cine met follow focus, run and gun op maat, live evenementen, studio- en streamingdoeleinden. Een camera voor de echte professionele ‘videodoehetzelver’ die elke opnameparameter exact in de hand wil houden. Daarnaast heel geschikt voor live streaming. De prijs is passend voor wat je krijgt en geschikt voor een lager pro-budget. Let echter wel op de bijkomende aankleedkosten.

Ulco Schuurmans

Prijzen & Info
Panasonic Lumix DC BGH1 body € 2.099,-
Panasonic, www.panasonic.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Sony lanceert de compacte FX3
Sony heeft officieel de FX3 camera (model ILME-FX3) aangekondigd. Dit model biedt het beste van ...