Panasonic Lumix DC-GH5M2 systeemcamera: een behoorlijke upgrade

Redactie Camcorder Fotocamera Reviews

Archief Digital Movie 140-2021
De Panasonic Lumix GH5 van Panasonic is een geliefde systeemcamera voor gevorderde filmers en ook menig fotograaf. Dit mede door de hoogwaardige kwaliteit van de MFT-sensor, objectieven en tal van beschikbare videoformaten. Het eerste GH5-model stamt al uit 2017. Tijd voor een opvolger, de GH5 MK2, door Panasonic DC GH5M2 (met een rode II op de bodyfront) genoemd. Naast de verbeterde AF, IS, verwerkingssnelheid is de meest opvallende toevoeging draadloos live streaming met een bijpassende app direct vanuit de camera.

We leven in het tijdperk van live streaming uit het veld door mobiele journalistiek (mojo), camcorderjournalist (camjo) en ook professionele live productie van evenementen of reportages. Daardoor is er veel vraag naar camera’s die dat vrijwel direct en zonder veel poespas kunnen. Naast live streamende camcorders van onder andere JVC, Panasonic en Sony komen er ook steeds meer videofilmende systeemcamera’s en spiegelreflexen die dat kunnen. En die geven aanmerkelijk betere resultaten dan smartphones en zijn ook nog een stuk goedkoper als gelijkwaardige camcorders. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat Panasonic bij de upgrade van de fameuze GH5 naar een Mark 2 meteen ook de functionaliteit van direct live streaming heeft toegevoegd.

Lekker in de hand
We beginnen voor de afwisseling nu eens met de lekkere handligging en de ergonomische bedoening van de GH5M2. In ons testgeval toegerust met het uitstekend presterende Leica DG Vario-Elmarit F2.8 tot F4 12-60 mm zoomobjectief. Meer dan een zoombereik van omgerekend 24 tot 120 mm kleinbeeld heb je doorgaans voor video en foto niet nodig.
De body en het objectief hebben de afmetingen en het gewicht van een wat kleinere 35 mm spiegelreflexcamera. Dankzij de flinke handgreep aan de rechterzijde van de body heb je meteen voldoende houvast en met twee handen en de beeldstabilisatie zal het videobeeld niet snel onrustig bewegen. De ontspanknop voor foto zit bovenop de handgreep. Voor video zit deze in het rood uitgevoerde start/stop daarachter bovenop de het camerahuis. Beiden prima binnen het bereik van de wijsvinger. Met een vergrendelbare draaiknop rechts van de zoeker kies je de gewenste cameramodus (Automatisch iA, P, S, M, video en vier C-standen voor toegewezen functies). Links van de zoeker zit een draaiknop voor de verschillende beeldsnelheden, timer en HDR. Alle menu’s bedien je met een muiswiel en centrale menu-knop. Ook is er een minijoystick aan boord. Gewild zijn de losse druktoetsen voor ISO, belichtingscorrectie en ISO. Indrukken en vervolgens met een draaiwieltje verstellen.
Een handmatige schakelaar kiest tussen, single, continue of manuele scherpstelling. Naast de heldere 3,68 miljoen dots kleurenzoeker houdt de video/fotograaf de actie en het beeld plus menu’s nauwkeurig in de gaten via het uitklapbare en kantelbare LCD-scherm. In de praktijk werkt het allemaal lekker snel en comfortabel. Met de instel/draaiknoppen heb je al 80% van de functionaliteit in handen. De redelijk intuïtieve instelmenu’s doen de rest.


Specificaties en verbeteringen

De DC-GH5M2 vormt een ideale oplossing van flexibele videostandaarden in een hoge kwaliteit, een relatief grote Micro Four Thirds sensor, compacte robuuste bouw (spatwater en stofdicht) en heel vriendelijk geprijsde objectieven. De nieuwe M2-versie doet daar live streaming met een bijpassende app direct vanuit de camera bij. Een welkome aanvulling voor zowel de mojo als professionele documentaire- en filmmaker.
De videoprestaties zijn voor dit type camera al ronduit indrukwekkend. Een verbeterde 20,3 Mps  live MOS-sensor met AntiReflectie-coating voorziet in C4K/4K 60p/50p 10-bit interne/externe (HDMI-uitvoer)gelijktijdige opnamen en C4K/4K 30p/25p/24p 4:2:2 10-bit video, V-Log L bij een  onbeperkte opnametijd. Plus uiteraard een ruim aanbod aan allerlei verschillende videoformaten waar Panasonic bekend om staat. Het dynamisch bereik omvat 12 stops. Deze videoprestaties worden onder meer mogelijk gemaakt door de vernieuwde Venus-processor. Dan hebben we ook nog een zeer snelle autofocus op basis van deep learning technologie, een interne beeldstabilisatie van 6,5 stops (Dual IS2). Voor de mojo en live netwerkfilmer zijn heel interessant dat Lumix DC-GH5 MK2 compatibel is met bluetooth 4.2 en zowel 5 GHz (IEEE802.11ac) als 2.4 GHz (IEEE802.11b/g/n) WiFi.

Plaats in de opnamescene
De legendarische Lumix GH5 (en S) systeemcamera’s hebben hun sporen uitgebreid verdiend in het strijdperk van de relatief compacte, lichtgewicht en solide, multiformat-systeemcamera’s met hoogwaardige optische en audiokwaliteit tegen een budgetprijs. Je kan zo’n beetje twee GH5’s aanschaffen voor de prijs van een camcorder met dezelfde prestaties. Ook de prijzen van de uitgebreide collectie verwisselbare objectieven zijn zelfs voor de primelenses heel aantrekkelijk.
Micro Four Thirds als sensor is groter dan menig camcorder en overtreft gemakkelijk de 1 inchers. Het is natuurlijk geen full frame en dan begint de discussie over grotere scherptediepte en verlengende cropfactor van 2 bij MFT. Daar krijg je toch nooit die klassieke cinematografische look mee? Nu dat valt in de praktijk behoorlijk mee. Er is al een F1.7 Leica DG ASPH 10-25 mm en binnenkort ook een DG 25-50 mm. Het 3,0-inch vrij draaibaar lcd-scherm met een beeldverhouding van 3:2 en een hoge resolutie van 1.840.000 dots biedt goed zicht op de scene. Vergeleken met de GH5 MK1 oogt het touchscreen anderhalf maal helderder plus wat scherper en je kunt de backlighting regelen. De 0,76 x kleurenzoeker staat op hetzelfde hoge niveau en heeft nu een verversingsfrequentie van 120 fps.
Bij (handmatige) audio scoort de GH5M2 flink boven gemiddeld niveau. Zeker als je daar de DMW XLR-microfoonadapter voor de accessoireschoen voor gebruikt. Uiterlijk is de GH5M2 vrijwel gelijk aan de M1-versie. Er zijn wat rode accenten waaronder een geheel rode recordknop bijgekomen. Er is geen FN1-knop (is nu Photostyle) meer maar je kunt een groot aantal knoppen veel gebruikte functies toewijzen. De upgrade van deze legende zit onder de motorkap.

Live streaming
De Lumix GH5 MK2 is een kenmerkende vertegenwoordiger van het genre direct live streamen vanuit de camera zelf. Het gaat om live streamen van hoge kwaliteit voor zowel binnen als buiten met slechts  minimale apparatuur. Alles wat de gebruiker nodig heeft, is de LUMIX GH5M2 en een smartphone met de LUMIX Sync-app. Naar keuze gaat het streamen draadloos en na een komende firmware update bekabeld (RTP/RTSP AV over IP)-netwerk.
Over de Lumix Sync App: Wanneer je een smartphone gebruikt voor livestreaming, wordt de WiFi van de smartphone gebruikt om verbinding te maken met de camera. En de smartphone verzendt het beeld via de mobiele verbinding.Wat niet mogelijk is tijdens live streaming via Lumix Sync: Live streaming en SD recording en Live streaming en remote control of LUMIX Sync app.
Wanneer het streamen gebeurd vanaf een locatie met een draadloos netwerk, kun je de camera via WiFi op de router aansluiten en via de router naar de streamingsite streamen. Geen smartphone nodig dus. Werking: Voer de streaming-instellingen uit naar de SD-kaart van de ‘LUMIX-software voor netwerkinstellingen’ (Lumix Live – gratis beschikbaar) en plaats de kaart in de camera. Er zit nu bij de WiFi-keuze een extra menumogelijkheid voor de streamingsetup. Daaronder staan de instellingen voor de streamingsfunctie zelf (aan/uit), de videokwaliteit (Full HD en HD met H.264/MPEG-4 AVC) van de beeldstroom, het streamingadres (met opslaan, laden, wissen, formatteringsinstelling en het wachtwoord) en het instellen van de WiFi functie. Daarnaast zijn er uiteraard de opties voor overdracht van foto en het op afstand bedienen van de GH5M2.
Overeenkomstig het RTMP/RTMPS is Live streamen naar platformen die voldoen aan RTMP/RTMPS in principe mogelijk (compatibiliteit met alle platformen wordt niet gegarandeerd). Het kan voorkomen dat live streamen niet mogelijk is wanneer de service van het platform wordt gewijzigd. Raadpleeg voor meer informatie de algemene voorwaarden van het platform.4 protocol dat gebruik maakt van de H.264-codec, wordt een maximale resolutie/framesnelheid van FHD/60p ondersteund bij 16 Mbps. Voor bekabeld live streamen kan de speciale LUMIX Webcam Software gratis worden gedownload.
De GH5M2 bewaart de instellingen voor streaming op een SD-kaart. Die kan je bij een volgende sessie dan meteen weer oproepen. Het streamen naar Facebook en YouTube verloopt mooi gladjes. Streaming in combinatie met OBS (zie het vorige nummer) geeft tal van extra opmaakmogelijkheden. Bij bluetooth gaat het om 4.2 en WiFi 5 GHz (IEEE802.11ac)/2,4 GHz (IEEE802.11b/g/n). De dual-band WiFi zorgt voor een veilige en stabiele verbinding.

De AutoFocus
De AF is bij eerdere Panasonic MFT-camera’s tot voor kort een dingetje geweest. Hoewel zeker niet slecht bleef het systeem in de praktijk altijd net iets achter op de concurrentie. Inmiddels zijn we met de verbeterde DFD AF-techniek met 225 scherpstelpunten op een behoorlijk hoog niveau aangeland. Bij foto en video zit de GH5M2 er zelden naast. Ook bij relatief kleine objecten.
Opmerkelijk bij video is dat het AF-systeem op continu het bij 24 fps al goed doet maar op de hogere framerates nog net iets beter. In de praktijk is de M2 tweemaal sneller dan de MK1 en volgt de mensen zelfs op de rug, als zij hun hoofd kantelen of zich van de camera verwijderen. Wij deden wat proefjes met door het beeld en er uit springende mensen. De AF van de GH5M2 had ze steeds snel te pakken.
Kunstmatige intelligentie en geavanceerde deep learning-technologie is tegenwoordig al zo’n beetje de facto standaard bij geavanceerde systeemcamera’s. Bij de GH5M2 slaagt de intelligente scherpstelling er in om mensen, honden, katachtige en vogels te detecteren. Tijdens de opname, herkent de camera niet alleen ogen, gezichten en lichamen, maar ook alleen hoofden/koppen op basis van realtime detectietechnologie

Videoprestaties
De LUMIX GH-serie biedt uitstekende videoprestaties voor professionele videografie. De verbeterde 20,3 MFT MOS-sensor weert zich in deze kranig. Zelfs bij weinig licht ziet het er allemaal best goed uit. Geen probleem met warmteontwikkeling want de LUMIX GH5M2 kan vrijwel onbeperkt video-opnames maken onder verschillende omstandigheden. Alleen bij sommige Amorphic-shots kan de oplopende temperatuur aanleiding zijn om het opnamen tijdelijk te onderbreken.
Op 4K/60p gebruikt deze Lumix systeemcamera het volledige sensorgebied waardoor de gebruiker zonder crop videobeelden schiet vanuit de oorspronkelijke kijkhoek van de lens. Voor een hoog dynamisch bereik en een breed kleurenspectrum is de camera voorzien van V-Log L. Het is dus niet nodig om apart een software-upgrade key te kopen. V-Log L produceert een heel plat beeld terwijl alle kleurinformatie in het beeld behouden blijft, wat bijzonder handig is bij de nabewerking.
Gebruikers die de voorkeur geven aan een uitgangspunt voor de nabewerking kunnen gratis 35 compatibele conversie LUT’s voor VariCam-filmcamera’s downloaden. Praktische tools zoals een Waveform Monitor en V-Log View Assist maken ook deel uit van de videotoolkit die de GH5M2 biedt. Net als de S1H, het topmodel videocamera van de S-serie, voorziet de LUMIX GH5M2 in twee typen Cinelike gamma-voorinstellingen in het menu Photo Style.
Deze videostijlmodi creëren fijne prima ogende beelden met warme huidtinten of fijne nuances tussen licht en donker, zelfs zonder kleurgradatie op V-Log-beelden. De voorinstelling Cinelike D2 geeft prioriteit aan dynamisch bereik. Cinelike V2 geeft prioriteit aan contrast. Ook zijn L.Monochrome S en L.Classic Neo toegevoegd. Al deze voorinstellingen zijn ook beschikbaar in de Anamorfische modus. Bij VFR (Variable Frame Rate) opnames kan worden gekozen uit C4K/4K 60 fps, Anamorfisch 50 fps en FHD 180 fps. AF kan worden ingesteld voordat er VFR-opnames worden gemaakt. VFR is beschikbaar van 2 tot 180 fps. En voor de liefhebbers is er ook nog 6K Anamorphic (6K-A, 4992 x 3744 pixels) op 25/30P. Met de Anamorphic Disqueze verhelp je beeldvervorming en er is een speciale beeldstabilisator voor dit type videobeelden aan boord.
Handig is de functie Frame Maker waarmee je tijdens het opnemen de compositie controleert bij de veel gebruikte beeldverhoudingen als 16:9, 4:3, 1:1, 4:5, 5:4 en 9:16. Een rode Recording Frame Indicator op het scherm en in de EVF geeft duidelijk aan wanneer de camera aan het opnemen is. Een waar gemak!
En last not but least kan de videofilmer kiezen voor een speciaal Cinecameramenu met de indicaties FPS, sluiterhoek, Iris, het compressie en videoformaat, ISO, fotostijl, witbalans, tweekanaals LED-volume-indicator, tijdcode en de batterijlading.

Fotografie
Met de huidige trend naar fullframe en APS-C-fotocamera’s rijst uiteraard de vraag in hoeverre MFT mee kan komen? Wat ons betreft is er tot afdrukken tot A3+ met 5184×3888 pixels geen vuiltje aan de printerlucht. De scherpte, detailweergave, het dynamisch bereik en de natuurlijke kleuren mogen gewoon gezien worden. Alleen qua prestaties bij weinig licht moet de GH5M2 in de grotere sensorformaten zijn meerdere erkennen. Ruwweg komen de prestaties overeen met de Lumix G9 en ook de AF is nu geheel op standaard.
Je kunt reeksen foto’s in 4K en 6K resolutie op 30 fps schieten. De burstrate bedraagt 12 fps. Een live view composite-modus komt einde dit  jaar met een firmware upgrade. Deze modus bouwt het beeld bij langere belichtingstijden geleidelijk op. Mooi voor astrofotografie, light-painting en low-light-fotografie.

Overige specificaties
Er is een nieuwe krachtigere 2.200 mHa LithiumIon-accu, de DMW-BLK22. De oude BLF19E modellen passen ook. Hoera, er wordt een fraaie kleine acculader met LED-laadlampjes meegeleverd. Verder kan je in het veld via de USB-C-poort snel met een powerbank voeden en bijladen. Verder voor een langere opnameduur de batterijgreep DMW-BGGH5.
Bij audio klinkt het nog wat fraaier dan bij de GH5 MK1. In combinatie met de weergave van de volumewaarden L en R in het videomenu en de DMW XLR-microfoonadapter prima geluidsopnamen. Het is nu mogelijk om de gevoeligheid nog verder te verlagen tot -18dB  bij harde brongeluiden.
De LUMIX GH5M2 heeft twee SD-geheugenkaartsleuven aan boord. Deze zijn compatibel met snelle UHS-II-kaarten met grote capaciteit en videosnelheidsklasse V90 voor het maken van Relay-, Backup- en Allocation opnames. Met LUMIX Tether kunnen gebruikers de camera bedienen op een pc via USB. De software laat zowel de gebruiker als andere kijkers beelden zien op een pc-scherm terwijl er opnames worden gemaakt. Dit is vooral handig bij het maken van bijvoorbeeld commerciële portret- en productshoots. De software ondersteunt 6K- en 4K-foto’s, kan worden gebruikt om video-opnames te starten en stoppen en biedt de gebruiker de mogelijkheid om de map te kiezen waarin de beelden moeten worden opgeslagen.
De beeldstabilisatie gebruikt dezelfde angulaire en snelheidsalgoritmen als bij de S1H. Tevens van de S1H komen de nauwkeurige spotmeter en dual Zebra’s, elk afzonderlijk of gelijktijdig beiden zichtbaar. Dat laatste is handig voor bij eentje voor de huidtonen en eentje voor de hoge lichten.
Er zijn twee nieuwe kleurmodussen: De nostalgische ClassicNeo en subtiele Monochrome S voor portreten. V-Log-L is nu gratis inbegrepen. Er is geen RAW-output. Waarschijnlijk zien wij deze optie straks wel op de komende GH6. De HDMI-poort is gelukkig fullsized gebleven. Een stuk degelijker en geen gewriemel met aansluitingen.

Conclusie
De GH5M2 is een behoorlijke upgrade ten opzichte van inmiddels al de legendarische GH5 MK1. Voor wie een vriendelijke geprijsde systeemcamera met veel variabele videomogelijkheden, draadloze streaming en ook nog best goede fotografie zoekt een aanrader. Zeker qua prijstelling en het grote aanbod van hoogwaardige MFT-objectieven. Heb je echter al een GH5 dan zijn het draadloos streamen, snellere AF en nog betere video-ergonomie als argumenten het overwegen waard. Indien best tevreden met de GH5 MK1 dan houden zo. Een geheel andere kwestie vormt de aankondiging van de duurdere GH6 met een totaal nieuwe sensor en 6K video. Zie hiervoor het kader hierboven.

En een GH6?
Heel wat GH5 liefhebbers hebben stilletjes al lang zitten wachten op een GH6. Komt deze geheel herziene opvolger nu wel of niet? Het antwoord is einde 2021. Het zal dan uiteraard gaan om een totaal nieuw ontworpen top of de klasse MFT-systeemcamera. Er zitten een nieuwe Micro Four Thirds-sensor en een nieuwe beeldprocessor goed voor 10-bits 5,7K 60p-video’s in de GH6-body, 4:2:2 10-bits DCI 4K/60p-opnames, 10-bits 4K 120p High Frame Rate (HFR) en Variable Frame Rate (VFR). Al met al  een geduchte concurrent voor Blackmagic en Sony in dit segment. Ook zullen de F1.7 zoomobjectieven dan beschikbaar zijn. Panasonic heeft inmiddels al een tipje van de sluier opgetild en het ziet er al veelbelovend uit. De prijs zal uiteraard wel ergens rond de € 2.500 uit gaan komen.

Prijzen & Info
Panasonic Lumix DC-GH5M2 Body € 1.699
Inclusief F2.8-F4 12-60 mm € 2.299
www.panasonic.nl

Ulco Schuurmans

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
DALI KATCH G2 bluetooth-speaker aan
DALI heeft de tweede generatie KATCH bluetooth-speaker aangekondigd. Het nieuwe model krijgt de naam KATCH G2 ...