Panasonic

Panasonic SmartTV TX-L47WT60: Knipperbol

Redactie Reviews TV

De nieuwe Panasonic TX-L47WT60 is onze ogen veel te snel af. Van de led’s rondom het scherm, die zorgen voor de achterverlichting, gaat wel 3600 keer per seconde een stel aan en weer uit.Al eerder hebben we de voordelen van een IPS-lcd-paneel onder uw aandacht gebracht. De kijkhoek wordt terecht veel geroemd, net als de heldere en stabiele kleurweergave. Naast een grote contrastomvang is snelheid echter geen eigenschap waarop de panelen zich kunnen beroepen. Zo wordt bij deze TX-L47WT60 het beeld 200 keer per seconde ververst. Een hogere beeldfrequentie zit er bij een IPS-paneel niet in.

Betere resultaten

De led’s die langs de randen van het scherm zijn gemonteerd en zorgen voor een gelijkmatige achterverlichting, worden zodanig ingezet dat de nadruk komt te liggen op de voordelen van het paneel, terwijl de nadelen zo veel mogelijk worden weggemoffeld. Dat lukt om te beginnen door middel van ‘backlight scanning’. Net als bij iedere andere tv kijken we ook hier naar stilstaande, elkaar opvolgende beelden.
Echter, nu zijn dat er per seconde zoveel en zien we ieder beeld dus maar zo kort, dat bewegingen vloeiend op het scherm worden gebracht, terwijl de details die in beweging zijn hun scherpte niet verliezen. Daarnaast varieert het toestel de helderheid van de led’s iets, zodat er 16 segmenten ontstaan waarbinnen de achterverlichting zich enigermate laat aanpassen. Een bescheiden vorm van ‘local dimming’, die er overigens wel voor zorgt dat de contrastomvang naar een hoger niveau wordt getild.
Ruim een jaar geleden namen we samen met het Digital Movie Opiniepanel de voorganger van deze nieuwe Panasonic onder handen (TX-L47WT50, zie Digital Movie juli/augustus 2012). Toen al waren we bijzonder onder de indruk van de prestaties zoals de tv die leverde. De zwartweergave, de kijkhoek, de vloeiende wijze waarop bewegingen in beeld werden gebracht, het waren eigenschappen die ook toen al positief werden gewaardeerd. In feite staken alleen de Smart-mogelijkheden wat schril af bij wat de concurrentie op dat moment te bieden had. Omdat ook de panelleden hun kritiek op dat punt concentreerden, gingen de ingenieurs van de Japanse multinational aan de slag om juist daar met betere resultaten voor de dag te komen.

Met Skype-camera

En dat is gelukt. De tv bouwt, naar keuze met of zonder draad, betrekkelijk gemakkelijk een verbinding op met het thuisnetwerk. Is dat eenmaal gelukt, dan kunt u zelf bepalen wat het startscherm wordt. Dat kan traditioneel het tv-beeld zijn, maar ook een overzicht met verschillende apps, waarin ook het lopende tv-beeld opduikt, is mogelijk.
Kiezen van een app kan met behulp van de pijltoetsen op de overigens zeer overzichtelijk opgebouwde afstandsbediening. Ook deze tv gaat echter weer vergezeld van een tweede afstandsbediening, waarmee we een app kunnen kiezen of zelfs in het beeld verschijnende cursor kunnen bewegen.
Er is een flink aanbod aan lokale content en dankzij een kleine camera, die bovenop de tv, vanachter de schermlijst opduikt, kan men ook Skype-gesprekken voeren. De tv gaat zo ver dat een startscherm en verschillende instellingen gekoppeld kunnen worden aan een persoon. Herkent het toestel een gezinslid, dan weet de tv wat hem te doen staat.
De tweede, kleinere afstandsbediening heeft een aanraakvlak voor het kiezen van een app of een functie in het menu, maar kan ook de cursor in het beeld verplaatsen. Ook heeft het apparaatje een toets waarmee de ingebouwde microfoon in stelling wordt gebracht. Handig bijvoorbeeld bij het ingeven van een internetadres of een zoekterm. Dat kan overigens ook met behulp van de in het scherm afgebeelde letters. Die laten zich stuk voor stuk aanwijzen en kiezen. Een beetje omslachtig, maar soms zit er niet anders op, bijvoorbeeld omdat de tv na het inspreken van ‘Digital Movie’ hardnekkig Digital Mubarak blijft verstaan. Kiezen voor een grotere gevoeligheid verandert daar niets aan.

Externe harddisk

Gelukkig is er een handig alternatief: de Viera Remote 2, een door Panasonic ontwikkelde app, voor zowel iOS als Android. Dankzij de inzet van een aantal verschillende bedieningsschermen weet deze applicatie de eigenschappen van beide afstandsbedieningen in zich te verenigen. Zo wordt de smartphone een aanraakscherm dat de cursor weet te bewegen, een afstandsbediening met herkenbare toetsen, een gamepad voor een interactief spel, een fotokluis van waaruit de plaatjes in een handomdraai naar het scherm worden gestuurd en een toetsenbord waarmee we wel snel en gemakkelijk ‘Digital Movie’ kunnen ingeven. De ingebouwde webbrowser brengt vervolgens onmiddellijk het resultaat van die zoekopdracht in beeld.
Er is op internet, via het thuisnetwerk, ook veel HD-content beschikbaar. Voor de TX-L47WT60 een uitgekiende gelegenheid om te laten zien waartoe hij in staat is. De ingebouwde mediaspeler stuurt de van het web betrokken beelden in een zo optimaal mogelijke kwaliteit naar het scherm, met een vaak opmerkelijk goed resultaat. Via de kabel (DVB-C) wordt in veruit de meeste gevallen echter toch een betere beeldkwaliteit gerealiseerd, maar we blijven erbij dat in negen van de tien gevallen de rechtstreekse verbinding met de satelliet op punten weet te winnen. De dubbele tuner van Panasonic verricht daartoe uitstekend werk en stelt u in staat om in die voortreffelijke kwaliteit naar het ene programma te kijken terwijl een tweede wordt vastgelegd op een externe USB-harddisk.

Conclusie

Vloeiend op het scherm gebrachte bewegingen, scherpe details, een aantrekkelijk contrast en een geluidskwaliteit die beter is dan we op basis van de ultra platte kast hadden verwacht. Panasonic weet met TX-L47WT60 de nodige indruk te maken, niet in de laatste plaats dankzij de geboden Smart-mogelijkheden. Praten tegen de afstandsbediening is leuk en levert heel vaak wel goede resultaten op, ook al heeft de app voor de smartphone onze voorkeur.

Adviesprijs € 1.999,-
Scherm 120 cm (47 inch) 3600 Hz Backlight Scanning (16 blokken local dimming)
Afmetingen (bxhxd) 1057x717x358 mm (incl. voet, schermdiepte: 32 mm)
Gebruiksklaar gewicht 16,5 kg (excl. voet: 12,5 kg)
Geluid 2x 4 W plus 10 W voor de subwoofer
Ingangen 2x antenne
3x HDMI
Scart (via verloop)
Componentvideo
Slot SD Card
3x USB 2.0
2x CI+
Ethernet (LAN)
WiFi ingebouwd
Uitgangen Digitaal audio (optisch),
Hoofdtelefoon (mini-jack)
Tuners Twin HD-tuner (DBV-T/C/S2)
Check Also
Sony Bravia
Sony Bravia Ultra HD-televisie KD55X9005: Stap in de toekomst
Eind vorig jaar stond de eerste Ultra HD-televisie van Sony in enkele winkels. Voor de ...