Persintroductie LG Electronics

Redactie Nieuws

Archief Digital Movie 121-2018
Afgelopen maart was de persintroductie in Nederland van nieuwe LG Electronics producten. Tijdens de CES was daar al een voorproefje van. LG is ook actief in de wereld van smartphones en huishoudelijke apparaten voor in de keuken. Dit verslag legt de focus op de audio- en videoapparatuur.

Wie tegenwoordig nog een fysieke winkel inloopt weet dat de OLED-techniek de grote eyecatcher is op het gebied van vlakke beeldschermen. LG heeft daarvoor een slimme processor ontwikkeld die zorgt voor een nagenoeg perfect beeld. Dat betekent in de praktijk een betere overgang tussen beelden, diepere zwarten, veel minder ruis en rijkere kleuren. Het bewegende beeld wordt weergegeven in 120 frames per seconde. Dat geeft snelheid tijdens het kijken naar films en games met veel beweging. Die hogere framesnelheid wordt mogelijk gemaakt door de nieuw ontwikkelde alpha-9 processor. Bij OLED monitoren en tv’s bestaat elke pixel op het scherm uit een zogenaamde LED. Dat is een diode die zelf licht geeft.
LG komt ook met een nieuwe line up van Super UHD-tv’s. Een UHD TV is in essentie een LED-tv, maar de LED’s zorgen hier voor de background verlichting. LED’s als lichtbron nemen de plaats in van de vroegere CCFL’s. LG heeft de techniek van het zogenaamde backlit-scherm geperfectioneerd met de komst (2017) van de zogenaamde Nano Cell Super UHD-tv’s. Nano Cell wordt hier gecombineerd met de alpha-7 processor en de FALD-achtergrond verlichting. De combinatie van deze drie technieken maakt deel uit van de nieuwe 2018 Super UHD-tv’s. Bij de FALD-achtergrondverlichting kunnen de LED’s dichter bij elkaar staan. De LED-lampen kunnen individueel in- en uitgeschakeld worden, maar ook in groepen. Achter donkere delen in het beeld worden de lampen bijvoorbeeld uitgeschakeld. Dat verhoogt dan de zwarting en dus het contrast.

HDR en Dolby Atmos
De nieuwe OLED en Super UHD tv-modellen ondersteunen alle HDR-formats en ook Dolby Atmos. Dolby Atmos support geldt alleen voor de SK8500PLA en de SK8100PLA en alle OLED-modellen. 4K content support is in de vorm van Advanced HDR van Technicolor, HLG, Dolby Vision TM en HDR10 of HDR10Pro. Ook hier zijn kleine verschillen binnen de nieuwe Super UHD tv’s en OLED tv’s.

Spraaksturing
De nieuwe schermen van LG hebben artificial intelligence aan boord. Met behulp van ThinQ kan de gebruiker tegen de afstandsbediening praten om de televisie te kunnen bedienen. De televisie kan ook functioneren als netwerk- hub. Andere apparaten kunnen dan via WiFi of Bluetooth communiceren met de tv en via spraakcommando’s worden aangestuurd. Denk aan domotica toepassingen als licht, het bioscoopscherm, beveiliging, luidsprekers, stofzuigers, soundbars en spelcomputers. Via ThinQ is ook de programmagids bereikbaar en er kunnen zoekopdrachten uitgevoerd worden naar muziek of filmfragmenten.

Audio
In 2018 is LG een samenwerking gestart met Meridian. De bedoeling is om tot een betere geluidskwaliteit te komen voor de soundbars en draadloze luidsprekers. De LG SK10Y is een Dolby Atmos soundbar. Meridian verzorgde hiervoor onder andere de Space Tehnology die zorgt voor een ruimtelijk geluid. Deze soundbar heeft Google Chromecast support en kan dus communiceren met andere apparaten die over deze techniek beschikken.
De PK-series draagbare luidsprekers communiceren via Bluetooth en kunnen dus draadloos muziek streamen. Een topmodel is de LG ThinQ luidspreker. Deze is compatible met Chromecast en kan ook alle LG Smart-Home apparaten met spraak aansturen.

Monitors
Naast de hierboven beschreven noviteiten bood het pers event ook een overzicht van de LG 4K monitors, speciale monitors om te gamen en de zogenaamde 21:9 UltraWide Monitors. Deze zijn handig omdat via de splitscreen functie meerdere separate beelden naast elkaar kunnen worden vertoond. Ideaal voor video-editing.

LG Electronics, www.lge.nl

Ruud Jonker

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
REVO Anthony Gallo Acoustics: leverbaar in fraaie kleuren
Monitor Audio Nederland vertegenwoordigt alweer even Gallo Acoustics, sinds de tijd dat radiomerk REVO Anthony ...