Podcasts & Rewind: leuke programmatechnieken voor jouw eigen publiek

Redactie Achtergrond

Archief Digital Movie 132-2020
Twee belangrijke trends in internetradio- en tv-land. Met een podcast maak je een leuk compact interview- of presentatieprogramma dat online te beluisteren valt. De Rewind is een gemonteerde videosamenvatting van de hoogtepunten van bijvoorbeeld een sportwedstrijd, programmaseizoen, evenement of belangrijke gebeurtenis. Beiden kan je ook zelf gemakkelijk maken en daarmee een eigen publiek bereiken.

Podcasts zijn momenteel razend populair. Tot vele honderdduizenden on demand volgers en vaste radio-uitzendingen aan toe. Je vindt ze op tal van algemene nieuwswebsites, Facebook, speciale doelsites voor geïnteresseerden en er zijn ook diverse apps voor die helpen om de Podcast(s) in jouw smaak te vinden. Apple nam de podcast zelfs al standaard op in het nieuwe operatingsysteem Catalina. Er zijn zelfs hele congressen over. En sommigen maken er hun broodwinning van.
Rewind maakt eveneens een groeispurt door. Ideaal voor wie geen tijd heeft om het geheel te zien, weer eens wil terugkijken wat er zoal weer op de flatscreen was, een evenement verliep, theatershow was of zelfs een leerzame videoboek-app wil bekijken.
Dat wil ik zelf ook wel eens proberen? Dat kan eenvoudig met de makkelijk te verkrijgen software en hardware en behoeft niet duur te zijn.

Podcast
Een als compact geluidsbestand online aangeboden interview of reportage wordt een podcast genoemd. De definitie volgens Wikipedia is: “Een podcast is een audio-uitzending waarbij het geluidsbestand (doorgaans mp3) op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds.” De term podcast is een samentrekking van iPod en broadcast. Het gaat om een eigen techniek voor het maken van een audioprogramma waarbij de presentator de interviews, geluidsfragmenten, jingles, intromuziekje e.d. mixt tot een compleet goed klinkend luisterbestand. Vervolgens wordt deze kleine (radio-)uitzending gecomprimeerd tot een gemakkelijk te verspreiden audiobestand. De luisteraars kunnen deze dan on demand via internet en bepaalde websites meteen streaming beluisteren of downloaden. Podcasts zijn er onder andere in de smaken: nieuwsuitzendingen, sportverslagen, productbesprekingen, opinieblogs, reclame, voorlichting, uitleg, onderwijs, crimeseries en als creatieve uiting van muziek en spraak.

Hoe te beginnen?
Start eerst eens met het beluisteren van door andere gemaakte podcasts. Dat is al heel leerzaam. Vervolgens gewoon doen. Menigeen heeft meer talent dan hij of zij denkt!
Dan de story: Gaat het om een presentatie of een interview? Van tevoren goed uitschrijven wat je precies wil bereiken. Een storyboardje of klein scriptje kan jou daarbij goed helpen.
Hierna komt de opmaak. Daar horen natuurlijk een pakkend (intro-)muziek, een jingle en geluidseffecten bij. Met behulp van een podcast-studio zoals de RØDECaster kan je die via drukkoppen oproepen. Creatievelingen kunnen natuurlijk ook zelf muziekjes op de computer componeren. Bijvoorbeeld met Apple Garageband.
Voor de montage heb je audio-editor software (bijvoorbeeld Audacity) en een computer of tablet nodig. Die knipt, plakt en voegt toe plus bewerking van de audiokwaliteit. Heb je de podcast eenmaal gemonteerd en opgeslagen dan moet je deze uploaden naar een gebruikerswebsite. Wie voor jou de beste podcast-host is hangt van het beoogde luisterpubliek af. Gewoon eens rondkijken en informeren. Bekende hosts voor online podcasts zijn: SoundCloud, Lybsyn, Blubrry, iTunes, Spotify, Google Podcasts en Podbean. Natuurlijk kan je ook Facebook inzetten of zelf gaan hosten vanaf een eigen media-server. Geen Dropbox of GoogleDrive gebruiken. Dat werkt niet goed!

Een podcast opnemen en monteren
Je kunt heel eenvoudig beginnen met een podcast-app op de smartphone. Bijvoorbeeld Anchor dat al een hoop werk uit handen neemt bij het opnemen, bewerken en vervolgens streamen naar de belangstellenden. Audacity biedt een gratis volledige software-editor voor de pc en Mac maar vergt wel wat meer leerwerk en ervaring. Een eenvoudiger microfoon van rond de € 100,- is vaak al voldoende.
Een stap verder gaat het opzetten van een kleine geluidsstudio. Deze bestaat uit een audiorecorder, de benodigde hoeveelheid(podcast-)microfoons en de bevestiging daarvan op een microfoonstandaard /arm of via een dasspeldklem (Lavelier). Als je het goed aanpakt heb je meteen al een meer professioneel klinkende podcast dan bij de smartphone. Optimaal is een portable mixer-recorder met faders, ingebouwde effecten en geluidsfragmenten en interne professionele geluidsbewerking. Een model als de RØDECaster Pro doet in deze niet onder voor een echte (grote) audiostudio. Zeker niet als je tevens echte voor podcast gemaakte microfoons inzet. Bovendien kan je hiermee ook inkomende smartphonegesprekken direct in de opname voegen.

Rewind
Onder een rewind verstaan we een videoterugkijkje of compilatie van (afgelopen) hoogtepunten. Bijvoorbeeld van een sportwedstrijd, programmaseizoen, gebeurtenis of een evenement. De techniek van deze vorm van terugspoelen is volop in ontwikkeling. Dat gaat al jaren een stuk verder dan de replay, een herhaling van het moment. Bijvoorbeeld een doelpunt.
Momenteel zijn er meerdere toepassingen van rewind. Te beginnen met het terugkijken van samengestelde sportfragmenten en -clips. Daar zijn inmiddels complete goed bekeken programma’s en beluisterde podcasts van. Een hele wedstrijd bekijken in zes minuten of het totale sportjaar in een uurtje. Daarnaast de gepersonaliseerde versies voor (betaalde) afnemers. Rewind begint op de OTT (betaal-)markt van betaald sport kijken al een veelbelovend woordje mee te spreken.
In de eigen videopraktijk zijn er mogelijkheden genoeg voor rewinds. Vraag je gewoon eens af wie er allemaal wel niet een snelle goed ogende reportage van een bepaalde interessante gebeurtenis, bruiloft, schoolmusical, sportwedstrijd, voordracht etc. willen zien.
Rewind is ook een gedegen analyse-instrument. Door de belangrijkste spelmomenten samen te vatten en strategisch te arrangeren kunnen trainers, coaches en spelers bekijken hoe de eigen wedstrijden plus toegepaste tactieken en die van de tegenstanders uitpakten. Daarop worden de nieuwe opstelling en speltechniek afgestemd. Een variant vormt de vaak met graphics en/of AR aangeklede spelanalyses en vooruitblikken voor de kijkers thuis. Die kunnen dan ook zelf zien hoe de wedstrijden nu eigenlijk precies verliepen, wat er goed- en misging, en het de volgende keer zou kunnen worden aangepakt. De ‘meestervoorspeller’ in digitale rewind-vorm.
Met het oog op het jongere kijkerspubliek gaat rewind de kant op van gamification. In de eerste plaats is deze generatie gewend aan het bedienen met controllers, actieknoppen en zelfs VR/AR-brillen. Als dat bij het bekijken van sport ook kan gaat voor hen een nieuwe immersive beleefwereld met ondersteunende graphics en VR/AR/MR-elementen open. Rewind plakt de sportscenes daar realistisch realtime en onderdompelend streaming in. De interactieve bediening voor de scrollende vingers gaat de richting uit van game- en dronecontrollers. Inmiddels is E-sports al een bekend en populair fenomeen geworden tot op professioneel niveau aan toe.
Een nieuwe loot is rewind bij social media zoals Facebook en YouTube. Bij Facebook gaat het om Live Rewind dat al goed aanslaat. YouTube ondervond acceptatieproblemen doordat zij op de zelfgekozen inhoud in plaats van de wensen van de kijker gokte. Een geheel andere benadering is de Flatscreenstudio Rewind Sportboek-app. Een compleet sportboek met rewind van de bij de desbetreffende onderwerpen behorende sportclips. Er zijn betweterige chatbots aan boord die helpen om de gevraagde sportinformatie te vinden. Spotify gebruikt Rewind voor het ‘terugspoelen’ naar muziek uit eerder decaden.

Een rewind monteren
Hoe monteer je nu een Rewind? Er zijn twee verschillende manieren: Als eerste de standaard NLE-techniek van het op een later moment achter elkaar zetten van de hoogtepunten. Je maakt in feite een compilatie van treffende videoclips. Wel scherp bijsnijden op de echte dingen, gebeurtenis en actiemomenten die er nu net toe doen. Desgewenst aan te kleden met een wisselende kijkhoek, een bepaald effect of slow motion. Desgewenst ook een stukje terugspoel-effect. Passend intro en er geluid erbij en je kunt met jouw review voor de dag komen. Manier twee is al tijdens de opnamen zelf. Je kunt dan op een mediaserver alvast fragmenten weg zetten op SSD, harddisk of in het geheugen. Deze monteer je dan al tijdens het verloop aan elkaar. Dat behoeft niet echt ingewikkeld te zijn. Gewoon opslaan, bijsnijden en achter elkaar zetten. Een aparte techniek is die van het zogenaamde growing file. De mediaserver zet gedurende de opnamen al bepaalde fragmenten meteen achter elkaar. Zo groeit de straks te vertonen Rewind gestadig.

Tot slot…
Al tijdens het lezen de smaak te pakken gekregen? Ga dan gewoon aan de slag. Na enig oefenen heb je zo goede resultaten en enthousiaste volgers.

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Denon heeft de allereerste 8K-ready AV-receivers ooit aangekondigd
Denon heeft de allereerste 8K-ready AV-receivers ooit aangekondigd. De Denon AVC-X6700H, AVC-X4700H, AVC-X3700H en AVR-X2700H ...