PolarPro Basecamp matte boxes: professioneel & betaalbaar

Redactie Report

Archief Digital Movie 140-2021
De matte box brengt het filter en regelen van de lichtval bij video tot op grote hoogten. Ware professionele en toch betaalbare kwaliteit biedt het systeem van PolarPro Basecamp met meerdere gebruikssets. Licht, veelzijdig, flexibel en uitstekende optische kwaliteit. Geschikt voor zowel videofilmende systeemcamera’s als professionele camcorders met wisselobjectieven.

In de eerste instantie is een matte box een veelzijdige en flexibele houder voor optische rechthoekige insteekfilters en een roterende polarisatiefilter. Deze filters zijn doorgaans van de allerhoogste kwaliteit. In de tweede plaats biedt een matte box een instelbare zonnekap met een grote uitklapbare lichtflap. En last but not least werkt het allemaal een stuk ergonomischer, robuuster en professioneler dan het voor de lens monteren van filters in een vaste vatting. Bovendien zijn er meerdere adapterringen verkrijgbaar zodat al jouw filters op diverse objectieven met een verschillende filtermaat passen.
Waarom een professioneel videofilter toepassen in het veld of studio als je later toch de gemaakte opname kunt nabewerken? Het antwoord is dat je gewoon de beste kwaliteit direct bij de opname maakt. Achteraf kan altijd, doch is vaak net wat minder en de invloed van de gebruikte filters is altijd exact hetzelfde.

Filterontwerp en kwaliteit
Bij tal van andere matte boxes bestaan de filters uit losse glazen of zelfs plastic plaatjes die je voorzichtig in het frame van de houder moet steken. Bij PolarPro zit het filter al veilig gevat in een insteek-raam. Bovenop zit een soort tab, minigrip, waarmee de gebruiker het gekozen filter in de matte box steekt en er weer uittrekt. Geen vingertjes en krassen dus. Ook lekker snel in het veld te doen.
Een polarisatiefilter is vanuit praktisch oogpunt rond want je moet het kunnen draaien. Bij PolarPro gaat het om een circulair type dat je achterin een uitsparing van de matte box legt. Een verguld klemsysteem zorgt er samen met de aangebrachte lensadapter voor dat het ronde filter er niet uitvalt. En bovenin de houder zit een verguld geribbeld rotatiewieltje waarmee de gebruiker het CP-filter in de gewenste stand draait. Hetzelfde geldt bij het toepassen van andere variabele filters, zoals ND (grijs), in combinatie met een polarisatiefilter.
Het toegepaste kwartsglas is heerlijk dun, van hoogwaardige optische kwaliteit en heeft een zeer lage refractie-index. Het zal moeilijk zijn om een nog betere kwaliteit dan PolarPro te vinden. Let erop dat bij het plaatsen van CP-filter de witte markeringen naar je toe wijzen. Anders zit het filter verkeerd om!

Uitvoering
Bij de PolarPro BaseCamp ultralight matte box VND-kit valt meteen de fraaie doos op met daarin de in tasjes verpakte filters en adapter voor de toegepaste objectieven. Het maakt allemaal een verzorgde en professionele indruk.
In de standaard set zitten de BaseCamp-houder met zonnekap, de uitklapbare lichtflap van carbon, een rond circulair polarisatiefilter, een rechthoekig VND (= variabel) grijsfilter, zes objectiefklemmen (de clamps 80, 87, 95, 100, 104 en 110 mm) en adapters voor de filterschroefdraden van 77 en 82 mm. Voor andere maten zijn losse adapters leverbaar. Het voorste deel met uitklapbare lichtflap valt af te nemen. Deze zit met twee klemmetjes vast. De in een raam gemonteerde filters steekt de gebruiker er aan de bovenkant in. Deze PolarPro matte box is zoals de naam al aangeeft ultralicht. Dat werkt prima bij de camera op een gimbal. Nauwelijks gewicht erbij, zodat de gimbal goed uit te balanceren is.

3-Stage filtersysteem
Naast de standaardkit is er een Stage-3 adapter beschikbaar. Deze adapter kan op de Matte Box worden geplaatst om extra filters aan je set-up toe te voegen. Hiermee is het bovendien mogelijk om meerdere filters te combineren voor creatieve effecten. In deze Stage 3 adapter kunnen bijvoorbeeld de BaseCamp mist filters, grijsverloopfilters of extra VND-filters worden geplaatst. Ook heeft PolarPro onlangs de BaseCamp GoldMorphic en BlueMorphic filters geïntroduceerd. Deze zijn bedoeld om een gouden of blauwe ‘flare’ aan de videobeelden toe te voegen zonder dat hiervoor een speciale cinemalens of extra nabewerking nodig is.

Praktijk en conclusie
Wij probeerden de PolarPro utralight matte box uit met een polarisatie, 2-5 stops VND en mist-filter. Een zeer hoge optische kwaliteit en een relatief groot gebruiksgemak viel ons ten deel. Tevens behoorlijk robuust en bewondering van omstanders die jou meteen als professionele cameraman of -vrouw etiketteren. Er is keuze uit meerdere veel gebruikte filtertypen. Zie hiervoor de site van Degreef & Partner. Idem voor eenvoudigere en daarmee goedkopere uitvoeringen en combinaties.

Prijzen & Info
Polar Pro Basecamp matte box ultralight VND € 899,-
PolarPro Basecamp Stage 3 kit € 1.499,-
Degreef & Partner, www.degreef-partner.nl
PolarPro, www.polarprofilters.com

Ulco Schuurmans 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Nieuwe camera functies en filmen in ProRes
Na de uitgebrachte iPhone 13 serie van Apple waren er veel critici die vonden dat ...