Popcorn verplicht

Redactie Reviews TV

Archief Digital Movie 117-2017
Panasonic wordt al jaren geroemd om haar kwalitatief goede camera’s en plasmatelevisies. Onlangs heeft de fabrikant een compleet nieuwe lijn aan 4K Ultra HD smart televisies geïntroduceerd. Wij ontvangen de 58EXW784, het vlaggenschip onder de LCD televisies en we moeten eerlijk toegeven dat dit beslist een mooi toestel is om te zien.

De 58EXW784, zoals de volledige modelnaam luidt, is het topmodel in het LCD-middensegment en is gepositioneerd onder de OLED topmodellen. De EXW784-serie is voorzien van een dun metalen frame en heeft hiermee meer weg van een grote wissellijst dan van een ingenieuze elektronische verbruiker. Deze 58-inch variant wordt geleverd met een draaibare en in hoogte verstelbare voet. De Panasonic kan hiermee eenvoudig als een designfeature in de kamer worden geplaatst en draagt zodoende bij aan een minimalistische inrichting. Panasonic noemt dit een ‘kunst en interieur switch design’. Fair. Doen we het voor.

Feature
De 58EXW784 is technisch zeer compleet. Het betreft een moderne smart-televisie en is voorzien van een krachtige Quad-Core Pro-processor. Hierop draait het my Home Screen 2.0 besturingssysteem. Dit is een doorontwikkeling van het in 2015 gestaakte Firefox OS. De menustructuur is uitgebreid en is grafisch netjes vormgegeven; de geïnstalleerde apps, waaronder Netflix, een webbrowser, aangesloten (DLNA) apparaten en instellingmenu’s worden op een overzichtelijke manier gepresenteerd. Liever gesproken assistentie? De Panasonic levert.Op het gebied van connectiviteit laat de Panasonic ook niet veel te wensen over. Onder meer Bluetooth, 4x HDMI, 2x USB 2.0, 1x USB 3.0, optisch digitaal uit (Toslink) en een dubbel CI Plus slot is niet gering. Panasonic heeft ook een zogenaamde Quattro-tuner geïmplementeerd zodat de gebruiker zowel analoog en digitaal uitgezonden content kan ontvangen en deze eventueel op een aangesloten opslagmedium kan opnemen. Naast reguliere uitzendingen heeft het toestel tevens een ingebouwde DLNA-mediaplayer. De Panasonic kan hiervoor met het thuisnetwerk worden verbonden via een RJ45 netwerkkabel of via de ingebouwde WiFi interface.
De EXW784-serie ondersteunt een breed palet aan audio- en videoformaten. Uiteraard biedt de Panasonic upscaling van beeldstandaarden met lagere resoluties en is bovendien geschikt voor het weergeven van 3D content met de optioneel verkrijgbare Panasonic 3D-brillen.

Performance
Panasonic kopt in pagina grote advertenties “Hollywood To Your Home” en doelt hiermee op de Studio Colour HCX2 4K processor die de fabrikant voor haar beeldverwerking heeft geïntegreerd. Deze processor is ontwikkeld vanuit de kennis die de fabrikant door de jaren met haar plasmatelevisies en professionele apparatuur heeft opgedaan. Bij de ontwikkeling heeft de fabrikant bovendien de hulp ingeroepen van een kleurenspecialist uit de filmwereld zodat de beleving thuis aansluit bij de door de filmmaker beoogde beleving.
In deze processor is 4K Pro HDR technologie (HDR 10 en Hybrid Log Gamma) geïmplementeerd, maar helaas geen Dolby Vision. De kleurdiepte neemt met HDR toe van 8-bits naar 10-bits. Deze twee extra bits bieden 1024 in plaats van 256 verschillende (kleur)tinten. Hierdoor wordt het dynamisch bereik groter; zwart wordt zwarter, kleuren worden intenser en nuances in lichte en donkere delen worden beter waarneembaar.
In de EXW784-serie past Panasonic een nieuw LCD Cinema Display toe voorzien van Local Dimming LED backlit technologie. De kleurbalans is goed en huidtinten komen realistisch over. Het beeld blijft tot een kijkhoek van 160 graden goed te volgen, maar de kleuren beginnen bij een kijkhoek van 30 graden licht te vervagen hetgeen de natuurlijke kleurbalans verstoort. Tijdens het beoordelen van de testbeelden valt het ons op dat het beeld mooi homogeen wordt getoond; nergens ervaren we hinderlijke kleurvlekken of het doorbloeden van de backlit.
Ondanks dat deze Panasonic niet voldoet aan Ultra HD Premium standaard, geeft deze een helder en contrastrijk beeld met levendige kleuren. In ruimtes waar veel natuurlijk licht binnenvalt heeft het scherm voldoende lichtopbrengst om hier geen hinder van te ondervinden. Wel heeft het glanzende scherm hierbij last van reflecties. In een totaal verduisterde ruimte blijven zwarte delen in normale kijkpositie inktzwart.

Geluidskwaliteit
De stereo geluidskwaliteit van de 58EXW784 is indrukwekkend. Zonder dat we gebruik maken van de uitgebreide instellingsmogelijkheden is de klank vol en dynamisch. Bij het afspelen van een live concert levert de Panasonic een krachtig en goed gedefinieerd laag. Stemmen zijn uitstekend verstaanbaar en hierbij kan zelfs nog een en ander worden benadrukt met verschillende klankprofielen of met een paar wijzigingen in de instellingen voor het geluid. De VR-Audio True Surround optie biedt een meer ruimtelijke beleving, maar kan ons in mindere mate overtuigen.

Een nieuw tijdperk
4K luidt een nieuw tijdperk in, maar waar de pc-gebruiker instant voordeel heeft van 4K resolutie, is er bij een televisieschermen pas voordeel bij grotere schermformaten. De gebruiker zit immers verder van het televisiescherm af. Voorzichtig kan de vuistregel worden toegepast dat 4K resolutie tot zijn recht komt vanaf zo’n 60-inch.
4K content is op het moment van schrijven slechts mondjesmaat voorhanden op Blu-ray. De BBC, Amazon, Youtube en Netflix bieden ook sporadisch 4K aan, maar in het huidige streaming landschap zal het tijd nodig hebben om volledig en zonder extreme compressie te zijn ingeburgerd. Afgezien van de kwaliteit van hardware wordt nu ook de infrastructuur en bekabeling een bepalende factor; de bandbreedte van 4K streams is immers substantieel hoger dan bij de huidige HD streams.

4K Ultra HD Blu-ray speler
Om de 58EXW784 met representatief bronmateriaal te beoordelen heeft Panasonic de sublieme DMP-UB700EGK 4K Ultra HD Blu-ray speler meegeleverd. Vervolgens hebben we native 4K met 1080p content vergeleken. Hierbij bemerken we slechts subtiele verschillen. 4K content is scherper en rustiger aan de ogen, maar dit effect is dankzij de goede kwaliteit van de beeldbewerking processor en het 58-inch schermformaat slechts marginaal.
Bij de upscaling en het deinterlacen kunnen we de Panasonic niet betrappen op foutjes of slordigheden. Wij hebben bronmateriaal vanaf 480p tot 4K resolutie bekeken en hierbij kunnen we de beeldkwaliteit beoordelen als subliem. De beeldkwaliteit is haarscherp en ook bij snel bewegende beelden blijft de detaillering behouden. Zelfs kleine onvolkomenheden in door CGI gecreëerd beeldmateriaal legt deze Panasonic schaamteloos bloot. Dit vinden we een knappe prestatie. Voor gamers is het goed te melden dat Panasonic de inputlag ten opzichte van haar voorgangers verder heeft kunnen verlagen, waardoor ook de gameplay prestaties aanzienlijk zijn verbeterd.
Content van mindere kwaliteit kan met filtering worden gecompenseerd. Het helpt in zekere zin, maar we zijn het er niet unaniem over eens of dit de beeldkwaliteit echt ten goede komt. De kwaliteit van de aangeboden content blijft bepalend voor de algehele beleving; gebrekkige content blijft gebrekkige content.

Conclusie
De Panasonic 58EXW784 is een complete en prachtig vormgegeven 4K Ultra HD televisie met een ruim schermformaat van 58-inch en HDR. Ondanks het bescheiden prijskaartje hebben we niet de indruk dat we met een middenklasser te maken hebben; de performance van de 58EXW784 is uitstekend.
De Panasonic kan overweg met zo ongeveer alle formaten en standaarden die op dit ogenblik door de industrie worden ondersteund. Niet alleen in resolutie, schermformaat en audiovisuele beleving, ook streamingdienst Netflix is af-fabriek geïntegreerd. Panasonic roept geen loze kreten en brengt Hollywood met de EXW784-series echt naar de huiskamer. Geen idee hoe u een en ander zult ervaren, wij krijgen in elk geval spontaan zin in popcorn.

Prijs & info
Panasonic TX-58EXW784 € 1.699,-
Panasonic DMP-UB700EGK € 499,-
www.panasonic.nl

Harro Tillema

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Aangenaam video kijken
BenQ brengt met de EW277HDR een 27 inch grote monitor voor videoplezier op de markt. ...