Quantis

Quantis 3D-SoundSystem LSW-1

Redactie Luidsprekers Reviews

Natuurlijk verdient de nieuwe, compacte unit van Quantis de beste plek pal onder of net boven de tv, maar het 3D-SoundSystem LSW-1 kan meer dan alleen het geluid verzorgen bij de beelden.

Het kleine kastje van nog geen 30 cm breed, lijkt onmogelijk het geluid te kunnen verspreiden dat we krijgen voorgeschoteld, nadat we het systeem hebben ingeschakeld en aangesloten. Het ruimtelijke klankbeeld lijkt niets met het fraai afgewerkte en geheel in zwart uitgevoerde apparaat te maken te hebben.  Geen twee volumeregelaars We luisteren om te beginnen naar muziek afkomstig van de smartphone. Daarmee brachten we, in een handomdraai, door middel van Bluetooth een betrouwbare en volstrekt draadloze verbinding tot stand.

Hoewel het klankbeeld veel breder is dan het kastje zelf, doet het ons deugd dat enige vorm van overdrijving ontbreekt. Dat geldt ook voor de inbreng van de kleine actieve subwoofer. Die zorgt voor een hecht basfundament, maar een makkelijke regelaar achterop voorkomt ook hier iedere vorm van hinderlijke overdrijving.

Quantis

De compacte subwoofer en de Soundbox kunnen we, indien gewenst, door middel van twee kleine kastjes draadloos onderling verbinden. De inbreng van de subwoofer laat zich door middel van een regelaar achterop instellen en dus niet op afstand.

Beide onderdelen van de set zijn met elkaar verbonden door middel van een meegeleverde cinch-cinch kabel en worden vanzelfsprekend ieder voor zich aangesloten op het lichtnet. De vraag is natuurlijk: waar halen we het ingangssignaal vandaan als we naar iets anders luisteren dan de smartphone of de tablet?

De fabrikant geeft geen eenduidig antwoord op die vraag, maar komt met een aantal mogelijkheden op de proppen. Een handige verbinding is die met de audio-uitgang van de tv. Zo is er altijd te horen wat er te zien is. Soms echter is de sterkte van dat signaal afhankelijk van volume dat op de tv is ingesteld. In de praktijk niet erg praktisch, want u hebt dan twee volumeregelaars achter elkaar. Dan weer is het geluid bij verrassing veel te hard, of er is juist niets te horen omdat iemand de ‘mute’ van de tv heeft aangetipt. Leuk is anders.

De digitale uitgang kan uitkomst bieden. De optische kabel daarvoor krijgen we netjes meegeleverd. Van zo’n uitgang wordt het niveau doorgaans niet door de afstandsbediening van de tv geregeld. Bovendien kan het signaal zo de ‘klasse-d versterkers’ van het de LSW-1 in, met een betere geluidskwaliteit als resultaat.

Er worden trouwens voor allerlei analoge en digitale ingangen kabels meegeleverd. Echter, voor de test kozen we in eerste instantie voor een optisch, digitale verbinding, maar dan rechtstreeks met de digitale uitgang van de Blu-ray speler.  Zwitserse specialisten Vooral dán laat het systeem horen waartoe het in staat is. Geluid bij de beelden, dat zeker. En ookal ontbreken de daadwerkelijke surround effecten – die overigens alleen met luidsprekers achterin de kamer te bereiken zijn -, het klankbeeld blijft overtuigen. Voor een belangrijk deel is dat de verdienste van een stel Zwitserse specialisten. De ingenieurs van Sonic Emotion nabij Zürich hebben een chip ontwikkeld die vanuit een gewoon stereosignaal via zes klasse-d versterkers zes luidsprekers aanstuurt.

Waar we ook staan in de ruimte, het geluid lijkt te komen van punten in de kamer waar geen luidspreker te bekennen is. Het is dan ook geen punt als de compacte kast niet helemaal in het midden staat van de tv. Hij is van een kleine schakelaar te voorzien, waardoor het geluidsbeeld in een handomdraai teruggeschoven kan worden, zodat de dialogen weer netjes uit het midden van de tv komen.

Quantis

De afmetingen van zowel de Soundbox als de subwoofer zijn, in relatie tot het klankbeeld, opvallend klein.

Met de kleine, meegeleverde afstandsbediening kunnen we kiezen tussen drie geluidsprofielen: ‘music’, ‘movie’ en ‘voice’. De digitaal doorgevoerde aanpassing van de weergave valt bij ieder van de drie programmasoorten goed in de smaak. Eenmaal verbonden met de tv gaat de verstaanbaarheid er met ‘voice’ flink op vooruit en de in stelling gebrachte cd-speler voelt zich inderdaad met ‘music’ goed op z’n gemak.

Tenslotte schakelen beide componenten zichzelf ‘in’ als er een signaal binnenkomt. Handig is dat ze ook weer uitgaan als er zo’n vijf minuten niets te horen valt. De set laat zich niet alleen bedienen door de meegeleverde afstandsbediening, maar ook door die van bijvoorbeeld de tv. En we kunnen ten behoeve van een draadloze weergave maximaal zes verschillende Bluetooth-apparaten aanmelden.

Conclusie
Hoewel het 3D-SoundSystem LSW-1 meer in z’n mars heeft, is het verzorgen van geluid bij tv-beelden toch z’n ‘core business’. Nu de als maar plattere tv’s het juist op dat terrein meer en meer laten afweten, biedt deze Quantis een aansprekende oplossing: een groot geluid gekoppeld aan een compacte behuizing. Het klankbeeld is niet bijzonder gedetailleerd, maar van overdrijving is evenmin sprake. Zo meet de mond van de nieuwslezer, anders dan bij veel vergelijkbare systemen, geen twee bij twee meter. De fraaie uitvoering en afwerking komen overeen met het prijsniveau.

Adviesprijs € 499,-
Afmetingen (bxhxd) 320 x 244 x 320 mm
Gebruiksklaar gewicht 4,4 kg
Versterkervermogen 6×20 W
Ingangen 3x digitaal audio (2x optisch plus elektrisch)
line (2x cinch)
Bluetooth 4.0 Apt-X
Uitgangen subwoofer (cinch)
DIN (draadloze aansturing subwoofer)
Systeem Soundbox Sonic Emotion
Systeem Subwoofer basreflex
Versterkervermogen 50 W

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
blackmagicpocketcinemacamera_front
Blackmagic Pocket Cinema Camera
Blackmagic Design released Blackmagic Camera 1.5 software which adds new 12-bit Log CinemaDNG RAW recording ...