RAW videocamera’s: te kust en te keuren, maar let wel op  de specificaties!

Redactie Achtergrond

Archief Digital Movie 138-2021
Camcorders en videofilmende fotocamera’s die in RAW-formaat opnemen zijn tegenwoordig heel betaalbaar geworden. Dat betekent dat nu ook de gevorderde amateurs en kleinere professionals gewoon met RAW-video aan de slag kunnen. Maar welke RAW-videocamera moet je dan aanschaffen? Er zijn nogal wat verschillen betreffende de verschillende RAW-formaten, de hoeveelheid K, de datarates, uiteindelijke omvang van de videofiles, de verkregen kwaliteit en compatibiliteit met montagepakketten.

Qua fysieke uitvoering zijn RAW-videocamera’s onder te verdelen in camcorders, videofilmende systeemcamera’s en spiegelreflexen plus wat hybride cinemamodellen Ze hebben allen gemeen dat ze in RAW opnemen. Doch hoe dat RAW-formaat er uiteindelijk uitziet, waarin dit bewerkt wordt, wat de precieze omvang betreft, de compatibiliteit met montagesoftware hangt sterk van het cameratype en het eigen RAW-formaat van de desbetreffende fabrikant af. In dit artikel een korte selectie uit een aantal interessante RAW-videocamera’s.

Wat is leidend?
Natuurlijk het eindresultaat en het gebruikersdoel. Daar niet iedereen op de hoogste cinematografische kwaliteit behoeft te gaan zitten valt best hier en daar een RAW-veer te laten om kosten en zware apparatuur te besparen. Eenvoudiger RAW-camera’s presteren vaak al heel goed. Dan is het alleen nog maar letten op welke opslagmedia en montagesoftware er echt nodig zijn.
Bij de camerakeuze gaat het om het gebruiksgemak (zowel ergonomisch als het instellen van het RAW-formaat) en/of de bewerking in- of juist extern plaatsvindt. Camcorders zijn qua ergonomie veelal iets fijner en systeemcamera’s bieden voor dezelfde prijs vaak meer mogelijkheden. De RAW-kwaliteit zelf verschilt veel minder. 4K UHD in goede RAW-kwaliteit is zonder meer mogelijk tegen een beschaafde prijs.

Budget camcorders
Zoals gezegd behoeft een camcorder voor het opnemen voor RAW beslist niet altijd high-end en duur te zijn. Wat vreemde eenden in de videobijt voor RAW-video zijn de Compacte Pocket Cinema-camera’s van Blackmagic Design. Zij lijken op videofilmende systeemcamera’s doch zijn van huis uit vooral gericht op video. In dit geval 4K en 6K video en verschillende afmetingen van de beeldsensoren, respectievelijk MFT en Super 35 mm.
Blackmagic zelf geeft hoog op van de cinematografische kwaliteit in RAW. De verwisselbare objectieven en (opsteek-)media en hoog dynamisch bereik zijn mooi meegenomen. Uiteraard ontbreekt de eigen hoogwaardige kleurbewerking (colour grading) niet. Dit alles aangevuld met de montagemogelijkheden van Davinci Resolve.
Natuurlijk is het niet allemaal RAW-goud dat er in de prijs-range van € 1.385, tot € 2.570,- blinkt, maar je krijgt wel relatief waar voor je geld. Bovendien is er een ruime keuze uit objectieven en opslagmedia.
Dan de echte camcorders beneden de € 6.500,-. De Sony PXW-FS5 mark II body is een compacte camcorder heel geschikt voor RAW-video en opnames bij een hogere framerate. Verder goede kleuren en een instant HDR workflow. 4K beelden neem je in RAW-kwaliteit op bij 50p of 60p. Deze camcorder is tevens behoorlijk weersbestendig.
De Panasonic AU-EVA1(EJ) 5.7K camerabody voorziet in verwisselbare EF-objectieven, een 5,7K 35 mm beeldsensor en fraaie RAW-videoshots. Dual Native ISO zorgt voor het optimaal uitlezen van de beeldinfo zowel bij gewoon als low light. Hierdoor kan de gevoeligheid eenvoudig verhoogd worden, terwijl een hoge signaal-ruisverhouding behouden blijft. Net als de camera’s uit de VariCam-serie heeft de EVA1 V-Log/V-Gamut-weergave, dat zorgt voor een hoog dynamisch bereik en een breed kleurengamma. Deze Eva1 camcorder kan in verschillende formaten en compressieratio’s opnemen en biedt tot 10-bit 422, zelfs in 4K. Bij de laatste update kan je RAW exporteren naar externe beeldrecorders.

High-end camcorders
Wie over een behoorlijk budget beschikt kan prima terecht bij de high-end professionele camcorders met RAW aan boord. Wij noemen kort enkele voorbeelden. Te beginnen met de Blackmagic Design Ursa Mini Pro G2 MKII. Drie typen camcorders (Studio, veld en cinema) in een, geheel modulair op te bouwen, super 35 mm sensor met 4.6K overscan en via de mini USB-uitgang relatief voordelige externe hard disks of SSD-drives. Natuurlijk is er B-RAW aan boord en kan je voor slow motion filmen op 300 fps Full HD.
De Panasonic VariCam LT kan op vrijwel elke beeldsnelheid ingesteld worden. Het aantal videoformaten is legio. En daar hoort ook RAW bij. Panasonic gebruikt daarvoor V-RAW. Een echte prijzige topper is de VariCam Pure. Een camerasysteem ontworpen door Panasonic en Codex voor het vastleggen van beelden van de hoogste kwaliteit met de Panasonic VariCam Pure. 4K RAW met tot 120 fps, met een eenvoudige workflow via de Production Suite van Codex voor het leveren van ProRes-bestanden en alle andere vereiste materialen.
De Canon EOS C200 MKII is een professionele RAW cinecamera voor rond de € 7.800. Deze camcorder is uitgerust met een Super 35 mm CMOS-sensor en Dual Digic DV 6 beeldprocessoren. Je schiet daarmee  UHD 50p opnames in MP4-formaat op SD-geheugenkaarten. En  Cinema RAW gebruikt deze EOS voor een fraaie 4K-resolutie Light om momenten in prachtige en haarscherpe 4K-resolutie interne CFast 2.0-geheugenkaarten.

Systeemcamera’s
Bij de systeemcamera’s is de huidige topper de Panasonic S1H. Een ware cinematografische body net beneden de € 4.000,-. Daarvoor krijg je als cineast bijna alles wat het hartje begeert waaronder 4K RAW-bestanden. Intern gaat het ook nog eens om 6K opnamen. Via de HDMI-aansluiting transporteer je zo RAW-video naar de Atomos Ninja V 4K/60p HDR-monitorrecorder. Voordeliger zijn de Panasonic Lumix S5, GH5 en GH5R. En vergeet bij Fujifilm de X-T4 niet.
De modulaire Sigma fp cinematografische systeemcamera met L-mount en full frame sensor vormt een prima instap in de RAW-scene. De 4K videobestanden kan je in dng vastleggen met een kleurdiepte van 12bit. De opnamesnelheid bij 4K start op 24 beelden per seconde en 1080p haal je maximaal 120 beelden per seconde. Er is zelf een heatsink aan boord om overtollige warmte af te voeren.  De ontwerpers hebben goed nagedacht over het inzetten van speciale videomenu’s die heel professioneel ogen. Met behulp van allerlei accessoires configureer je de Sigma fp precies op maat. De body kost € 2.199,-.
De Nikon Z6 (Inmniddels MKII) werd al enige tijd in combinatie met een Atomos monitorrecorder als videoset verkocht. Videofilmen kan in 4K UHD met 30 fps en Full HD met 120 fps. Nu kan je er ook een upgrade voor het videofilmen in 4K ProRes RAW bijkopen. De specificaties van een fullframe systeemcamera met een 5-assige beeldstabilisatie, 273 autofocuspunten, een 24.5 megapixel sensor en 12 beelden per seconde voor rond de € 1.750,- body zijn ronduit aantrekkelijk. De 10-bits 4:2: HDMI output maakt het mogelijk om een professionele externe recorder of monitor aan te sluiten. Timecodes worden zowel op je geheugenkaart als op een eventuele externe recorder opgeslagen.

Tot slot
Wie goed rondneust bij de camerashop of op internet vindt nog veel meer voor RAW geschikte videocamera’s. Laat altijd de in dit artikel genoemde leidende keuzefactoren de revue passeren…

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
TCL TS8132: nieuwe soundbar
TCL heeft de nieuwe TS8132 soundbar gelanceerd, een 3.1.2-kanaals soundbar met draadloze subwoofer, acht drivers ...