Red uw 8mm films voor het nageslacht

Redactie Algemeen

Nederland herbergt nog vele tientallen tot honderden kilometers aan oude 8mm- en andersoortige smalfilms. Zij vormen een waardevol archief voor zowel de eigen familie of kennissenkring en de vaderlandse geschiedenis. Een probleem is echter het gebrek aan nog werkende filmprojectoren en de langzame aantasting door de tand des tijds van het filmmateriaal zelf. Redden wat er nog te redden valt? Dat kan eenvoudig, doeltreffend en in hoge kwaliteit met de 8 mm screens en transfermachines van Kunee Instruments uit Emmen.

Sinds de komst van de camcorder rees de vraag: “Wat doen wij met onze oude 8mm films?” Aanvankelijk waren er nog meer dan genoeg oude filmprojectoren verkrijgbaar. Ging de jouwe kapot dan stond er wel eentje tweedehands in de krant of op de rommelmarkt. 8mm Projectoren hebben echter niet het eeuwige leven. Zij vervuilen, verslijten of gaan gewoon kapot en het is ook al zoeken naar geschikte (halogeen)lampen.
Kunee Instruments is als bedrijf ooit begonnen met het repareren van defecte en/of vervuilde projectoren.
Dat doen zij overigens nog steeds voor de ware liefhebber van de chemische emulsie. Doch de consument wil de oude smalfilm, 8 mm film en ook de dia wel digital hebben. Dat past dan mooi op de dvd/blu-ray en kan desgewenst ook in de digitale montage van nieuwe videofilms verwerkt worden. Kunee Instruments speelt in op deze vraag met special Glass-Screens en met, tot transfermachines, verbouwde filmprojectoren.Drukwerk

Overzetscherm
Heb je niet zoveel oude filmpjes, om te digitaliseren, dan is de simpelste en niet al te dure manier deze in te leveren bij de fotovakhandel of een speciaal overzetbedrijf. Dat biedt doorgaans een goede kwaliteit plus het verwijderen van beschadigingen en ongerechtigheden. Bij veel en vooral ook langere films loopt de prijs behoorlijk op en dan is het maar wat je herinneringen je waard zijn. In het laatste geval zou het best eens lonend kunnen zijn zelf een overzetmogelijkheid aan te schaffen. Als je dat in commune doet met bijvoorbeeld de familie en/of een filmclub, dan zijn de financiële consequenties misschien best aanvaardbaar.

Een al vele tientallen jaren bekende en min of meer goedkope oplossing voor grotere overzet-projecten is het zogenaamde ‘Glass-Screen’. Het geeft een relatief goed beeld en is bovendien niet onderhevig aan slijtage. Daarvoor heeft u echter nog wel een werkende filmprojector nodig. Het systeem is het volgende: de smalfilmprojector projecteert het beeld op een speciaal daartoe gecoat (een van emulsie voorzien glazen schermpje). Een spiegel zorgt voor de correctie want anders zou de aan de andere kant van het Glass-Screen opgestelde camcorder een ‘spiegel-verkeerd’ beeld opnemen!
Er zijn meerdere screens en omzetters in de handel. Die van Kunee meet 40 x 30 cm en valt op door zijn grote helderheid, kleurechtheid en fijne structuur, die lijkt op dat van een bioscoopdoek. Onder de juiste conditie, opstelling en omgevingslicht, ontstaan er goede opnameresultaten. Vooral als we de kostprijs in ogenschouw nemen.Drukwerk
Het geluid wordt via een kabeltje vanuit de filmprojector (audio out stereo of mono) naar de audio-in van de camcorder overgebracht. Meestal loopt dit geluid wel redelijk synchroon. Anders kunt u het bij de montage wel enige frames verschuiven. Een aantal duurdere camcorders biedt ook compensatie voor de beeldsynchronisatie en instelbare sluitertijden voor een flikkervrij beeld. Een Kunee screen kost circa € 150,-.

Transfermachines
De 8mm/smalfilm-transfer-machine van Kunee Instruments is in feite een verbouwde filmprojector. U kunt uw oude projector laten ombouwen of een gereviseerd model aanschaffen. Na de ombouw is de projector alleen nog geschikt voor filmtransfer en niet meer voor normaal projecteren. Alle ombouw stoelt op eigen vindingen en de jarenlange ervaring van Kunee Instruments. De ombouw omvat een speciale nieuwe LED-lamp met 40.000 branduren, optiek met geïntegreerde camerachip (beeldsensor) en besturingselektronica. Een zogenaamde Video Light Control compenseert automatisch de helderheidverschillen in het basismateriaal. Het geheel ziet er uit als een handzaam kastje dat op de originele filmprojector wordt gemonteerd.Drukwerk
Moeilijk is het omzetten verder niet. Desgewenst de films eerst ‘nat’ behandelen om krasjes, vlekken en stofjes te verwijderen. De film als vanouds inleggen. De digitale opnamerecorder (Camcorder, hard disk recorder of VCR) op de Fire-Wire, HDMI, S-VHS of composiet-Uit aansluiten. Ook Output naar RGB, USB en een ingebouwd LCD-Screen zijn mogelijk. Focus, diafragma, uitkadering en eventuele andere correcties instellen. En draaien maar. Voor het schoonmaken heeft Kunee trouwens een handig setje ontworpen. Dit setje dat op de projector wordt gemonteerd heeft twee met stof beklede rolletjes waar de film tussendoor loopt en zodoende wordt gezuiverd van ongerechtigheden. En men kan hiermee nat kopiëren. Opties zoals de Color Module onder andere kleurcorrecties zonder verlies van signaal en kwaliteit. Alle informatie vindt u op de site van Kunee Instruments.Drukwerk
In principe is elke variant bij de ombouw mogelijk. 8 mm, Super 8/Double 8, beiden in één en dezelfde transferprojector, aparte audio-modules voor mono, stereo of surround, correctiekastjes, drie beeldsensoren in plaats van… optisch aanpassen voor 16:9, u zegt het maar. Reken echter wel op een stevig prijskaartje van tussen de € 2.000,- tot € 3.000,-. Bij veel over te zetten materiaal haalt u dat er zeker wel uit.
Omdat er tijdens dit proces nauwelijks of geen verliezen optreden is de beeldkwaliteit ruim voldoende voor het vastleggen op bijvoorbeeld dvd. De beeldkwaliteit van de bestaande beelden werd immers tijdens het opnemen reeds bepaald. Door het gebruik van LED-verlichting is het vastleggen van losse filmbeelden (Freeze-Frames) en dia’s geen enkel probleem. Voor de gegadigden (professionals) zijn er tevens transfermachines in de formaten 16 mm, 35 mm en 70 mm leverbaar.

Ulco Schuurmans

Kunee Instruments, www.kunee-instruments.com

Archief: Video Emotion 87 (mei/juni 2010)

One Comment

  1. Mijn vader heeft als filmgek (ze hadden zelf ook een bioscoop) bijna zijn hele leven gefilmd en we hebben nog de nodige apparatuur, films, 8 mm, 16 mm met familiekiekjes, jaarlijkse optochten et cetera. Zijn er mensen die daar nog wat mee kunnen? Zonde om weg te gooien.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Nieuwe editie Digital Movie 107-2016
Hij ligt al bij onze abonnees op de deurmat en is te vinden in de kiosk of te ...