Reflecta Filmscanner Super en Normal 8: Voordelig en gebruiksvriendelijk scanapparaat

Redactie Reviews

Archief Digital Movie 122-2018
Menigeen heeft thuis nog oude Super en Normal 8 analoge films liggen. Dierbare herinneringen of waardevolle documentaires van vaak meer dan twintig a dertig jaar geleden. Digitaal overzetten maakt deze films opnieuw bruikbaar voor de montage en archivering. Dat kan je nu ook eenvoudig zelf met de Reflecta Super en Normal 8 filmscanner.

Het digitaal inscannen van oude Super en Normal 8 films kost behoorlijk wat werk als je dit in een bevredigende kwaliteit wilt doen. De beste en helaas ook vrij prijzige methode is om dit professioneel met een floating head filmscanner te laten doen. Deze proservice lapt de oude filmemulsies ook zoveel mogelijk op maar bij uren oud materiaal is dat vaak te duur. Het opnemen van projectieschermpjes met een camcorder of videofilmen fotocamera kost weinig doch de verkregen kwaliteit kan danig tegenvallen.
Dan maar zelf een filmscanner aanschaffen. Dat was tot voor kort ook flink aan de prijs. Reflecta biedt nu de Filmscanner Super en Normal 8 voor € 399,-. Een relatief voordelig en gebruiksvriendelijk scanapparaat dat de filmspoelen digitaliseert en op een SD-kaart van maximaal 32GB overzet. Meteen gebruiksklaar voor montage of vertoning op de flatscreen, smartphone, tablet, pc/Mac of delen via social media.
Qua bouw lijkt deze Reflecta filmscanner op een traditionele 8 mm filmprojector. Er zitten twee 8 mm spoelen op: eentje voor de aanvoer en de ander om de verwerkte film weer op te winden. De maximale spoelgrootte is 12,7 cm. Bovenin het midden zit een 6,1 cm LCD-display die laat zien waar je met het overnemen bent. Daaronder de bedieningsknoppen voor het transport en activeren van het scanproces.
Een viertal geleiders zorgt ervoor dat de filmemulsie voldoende strak door het scannerdeel loopt. Met een schakelaar selecteer je tussen Normal 8 en Super 8. De 1/3 inch CMOS beeldsensor is goed voor 3,53 Megapixels (2304 x 1536 pixels met bij het scannen een uitsnede) bij een resolutie van 1440 x 1080 (P) pixels, aangepast Full HD overeenkomstig het 8mm formaat. Aan de achterzijde zitten de aansluitingen voor USB 2.0, tv-uit analoog, voeding 12V DC en het slot voor de SD-kaart. Het gehele scanapparaat meet 26,9 x 16,6 x 11,4 mm en weegt 1,4 kg. Meegeleverd worden adapter voor S8 en S8 plus reinigingsmateriaal.

Hoe werkt het?
De analoge videobeelden gaan met een snelheid van twee beelden per seconde door het scannerdeel. Reken voor een 15 meter filmrol op circa 30 minuten scantijd. Een LED lichtbron zorgt voor een egale doorlichting en weergave in natuurlijke kleuren. De juiste beelduitsnede valt in te stellen voor de X-, Y- en Z-as. Het opslagformaat is MP4.
Dankzij de toepassing van een SD-kaart als opslag kan de scanner zonder tussenkomst van een pc en software draaien. Je kunt de Reflecta Filmscanner Normal en Super 8 echter wel via USB op een computer aansluiten.

Wat te doen met het geluid?
Een filmscanner die twee beelden per seconde doet is niet geschikt voor het mee laten digitaliseren van het geluid. Heb je S8 of N8 met geluid dan zal je daarvoor een andere oplossing moeten zoeken!
Werkt de filmprojector nog? Maak dan via de audio-output een kopie op een digitale geluidsrecorder. Dat kan al met een smartphone voorzien van een opname-app. Nog meer kwaliteit biedt een losse veldrecorder voor geluid. Het geluid valt dan achteraf tijdens de montage weer toe te voegen en synchroniseren.

Conclusie
De Reflecta Filmscanner voor S8 en N8 geeft een voldoende kwaliteit voor het digitaliseren van je oude filmmateriaal. Niet zo goed als bij een floating head scanner. En voor films met geluid is een aanvullende oplossing nodig.

Prijzen & Info
Reflecta Filmscanner Super en Normal 8 € 399,-
Reflecta, https://reflecta.de

Ulco Schuurmans

 

2 Comments

    1. Beste Heer of Mevrouw Pelder,

      Prijzen erbij vermelden is altijd lastig. Wij hebben in dit geval de lopende prijs aangehouden zoals u via de link bij CameraNu.nl kunt vinden.

      https://www.cameranu.nl/nl/p1584385/reflecta-super-8-normal-8-scanner?channable=e28089.MTU4NDM4NQ&bgid=39342-AGI-37504451243-ASI-299116628293-1584385&gclid=EAIaIQobChMIsJ_W98Ts3QIVgeJ3Ch1IngpFEAYYASABEgJ8YPD_BwE

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
BenQ Curved Monitor EX3203R
BenQ presenteert met de Curved Monitor EX3203R een nieuw model in haar Video Enjoyment-reeks. Dankzij ...