apple-mac-pro

Review Apple Mac Pro

Redactie Editing PC Reviews

De transitie naar 4k ofwel ultra hd is begonnen; langzaam maar zeker worden 4k-camera’s en -televisies goedkoper. Dat vraagt om nieuw ‘gereedschap’ om die videostromen te bewerken. Precies op het moment dat de transitie écht doorzet, komt Apple met de compleet vernieuwde Mac Pro.

En vernieuwd is misschien nog maar een understatement, want als u de foto’s op deze pagina’s bekijkt dan is meteen duidelijk dat Apple compleet gebroken heeft met het bekende uiterlijk van haar professionele workstation. De prachtige en degelijke zilvergrijze torenbehuizing is ingewisseld voor een… Hoe zullen we het noemen, een vaas?! De nieuwe Mac Pro maakt duidelijk dat we niet alleen aan de vooravond staan van de overstap naar 4k/ultra hd-video, maar dat ook de computerwereld een transformatie doormaakt.

Het is de eerste echte nieuwe Mac Pro sinds lang. Aan de laatste versie had Apple jarenlang niets meer gedaan. Dat model mocht in Europa al niet eens meer verkocht worden omdat het niet meer voldeed aan een aantal standaarden. Gebruikers van Mac Pro-systemen begonnen zich al langzaam af te vragen of de fabrikant hen was vergeten en zich volledig zou gaan richten op consumentenproducten als de iPhone en de MacBook. Geen gekke gedachte, want eerder stopte Apple al eens met de servers die het op de markt bracht.

In de (rug)tas

apple-mac-proDe nieuwe Mac Pro betekent eigenlijk voor de workstationcomputers wat eerder de MacBook Air voor laptops betekende. Een flinterdunne laptop met een gewicht van rond de kilo, op de markt gebracht in een tijd dat laptops nog dik waren en gemiddeld zo’n 2,5 tot 3 kilo wogen. Een verandering als deze vraagt er ook om eens goed te kijken naar de wensen en eisen die aan een product worden gesteld. Zo vervielen bij de MacBook Air het ingebouwde dvd-station en een groot deel van de aansluitingen, en dat is ook hier het geval.

De meeste workstations zijn gevat in grote torens, met ruimte voor stapels schijven, dvd- of blu-ray-stations, grote koelers en niet te vergeten veel inbouwruimte voor grafische kaarten. De nieuwe Mac Pro heeft een totaal andere opzet gekregen: in de cilindrische vorm zijn langs een gemeenschappelijke koelingskern in het midden van de behuizing de onderdelen van het systeem geplaatst. Een systeem dat nauwelijks meer dan vijf kilo weegt en zo klein is dat het prima in een rugtas past en meegenomen kan worden op een trip. Dat maakt het ook eenvoudig om op minder voor de hand liggende locaties te werken zonder te hoeven inboeten op functionaliteit en prestaties.

De Mac Pro heeft een bijzondere vormgeving, maar is van binnen wellicht nog mooier dan van buiten. In tegenstelling tot veel consumentenproducten van Apple is de Mac Pro gemaakt om open te maken: zet het schuifje aan de achterkant om en de kap kan worden verwijderd. Op deze manier kunt u bijvoorbeeld het werkgeheugen aanpassen (maximaal 64 GB) of de SSD uitwisselen.

Alles moet extern

apple-mac-proHoewel er zeer zware en krachtige hardware is ingebouwd, is het Apple gelukt om een over het algemeen muisstil functionerend apparaat te maken. Behalve als we de Mac Pro echt heel zwaar belasten, dan horen we de ventilator aanzwellen. De zwarte buitenkant is strak, en alleen aan de achterkant zijn aansluitingen te vinden. Inbouwruimte – behalve voor geheugenmodules – biedt de Mac Pro niet, alles moet extern.

Het moet niet alleen extern, maar het kan ook extern. Apple heeft namelijk naast gewone aansluitingen zoals eenmaal hdmi 1.4, vier keer usb 3.0 en twee keer gigabit ethernet ook maar liefst zes (!) Thunderbolt2-connectors aangebracht. Thunderbolt 2 is een standaard die op de meeste Apple-computers voorhanden is, een combinatie van DisplayPort (technologie om beeldschermen aan te sturen) en PCI Express (technologie waarmee insteekkaarten worden aangestuurd). Beide signalen lopen via één kabel en apparaten kunnen van beide of een van de twee signalen gebruikmaken. Veel Thunderbolt-apparaten bieden ook de mogelijkheid om andere apparaten voorzien van deze standaard door te verbinden. De hdmi-aansluiting is praktisch, want die maakt het zelfs mogelijk om op een hotelkamer te werken door de televisie daar als beeldscherm te gebruiken.

Achter op de Mac Pro kunnen dus moeiteloos maximaal zeven hoge-resolutieschermen worden aangesloten, én een groot aantal supersnelle randapparaten. Want doordat Thunderbolt op PCI Express gebaseerd is, kunnen zeer hoge doorvoersnelheden worden gehaald. De firma LaCie bijvoorbeeld heeft dit jaar op de CES in Las Vegas al een extern schijfstation laten zien op basis van SSD’s waarmee een doorvoersnelheid van 1300 MB/s gehaald werd – vergelijk dat maar eens met 480 MB/s, de maximale snelheid van usb 3.0.

4k in de praktijk

Deze technologie is beslist niet te veel van het goede, want nu de datasnelheid van 4k-streams van camera’s al zo’n 50-150 Mbit/s (6,25-18,75 MB/s) bedraagt, worden bestanden al gauw heel erg groot. En dan is 1 TB, de maximale capaciteit van de ingebouwde SSD van de Mac Pro, volstrekt onvoldoende. Een extern schijfstation is dan ook zeker geen overbodige luxe. Apple heeft de Mac Pro verder voorzien van twee draadloze verbindingsmogelijkheden: wifi 802.11ac (de nieuwste norm) en bluetooth 4.0, de laatste om bijvoorbeeld een toetsenbord en muis aan te sluiten.

De ‘eenvoudigste’ variant van de nieuwe Mac Pro kost al ruim drieduizend euro. Voor dat geld heeft hij een 2,7-GHz quad-core Intel Xeon E5-processor met een turbo naar 3,9 GHz. De meest luxe variant heeft een processor uit dezelfde serie maar dan met twaalf kernen, en werkt standaard op 2,7 GHz met een turbo naar 3,5 GHz. Ons testmodel was voorzien van een processor met acht kernen en van twee snelle AMD FirePro D700-videokaarten met elk 3 GB videogeheugen. Standaard wordt er één kaart ingezet voor het weergeven van beeld en wordt de andere gebruikt voor acceleratie, iets wat steeds vaker wordt toegepast in montagesoftware. Goede voorbeelden hiervan zijn de nieuwste versies van Apple Final Cut Pro X en Adobe Premiere Pro. Deze twee D700-kaarten zijn volgens Apple voldoende om drie schermen tegelijk aan te sturen én realtime 4k-video te bewerken in Final Cut Pro.

Voor deze test zijn we aan de slag gegaan met een aantal verschillende toepassingen, en daaruit bleek keer op keer dat de nieuwe Mac Pro een zeer snelle computer is. Maar om even écht de proef op de som te nemen hebben we wat beelden geschoten met de Sony 4k-camera FDR-AX1 en die ingeladen in zowel Apple Final Cut Pro X als Adobe Premiere Pro. Moeiteloos konden we aan de slag: twee verschillende streams in realtime monteren, inclusief effecten. Het is heel bijzonder om te ervaren dat bestanden waar de gemiddelde montagecomputer veel moeite mee heeft fluitend door deze compacte krachtpatser worden verwerkt.

Ook met Windows

apple-mac-proDe Mac Pro werkt natuurlijk het best met OS X, het besturingssysteem van Apple zelf, maar kan ook overweg met Windows. Met behulp van Boot Camp kan hij dienstdoen als een gewone pc en ook dan blijkt dat de Mac Pro prima zijn vleugels kan uitslaan en zonder meer heel erg snel is. Ook dan is het een prima compagnon van montagesoftware zoals Adobe Premiere Pro.

Bovenstaande roept als vanzelf de vraag op of de Mac Pro niet te vergelijken is met workstations van pc-fabrikanten als HP, Dell en Lenovo. Deze merken verkopen ook computers met dit prestatieniveau en vergelijkbare grafische kaarten en processors, maar die hebben niet zo’n compacte behuizing. Ze hebben echter wel veel meer inbouwruimte. En dat is misschien wel een van de belangrijkste minpunten van dit product – een keuze die Apple overigens heel bewust heeft gemaakt. Na verloop van tijd zal de ruimte rond een Mac Pro gevuld worden met een grote verzameling losse kastjes die allerlei functionaliteit toevoegen. Aan de andere kant, de makers pochen over het feit dat dit de meest uitbreidbare Mac ooit is…

Conclusie

Het is een keer helemaal iets anders. De Apple Mac Pro is een werkstation gemaakt om aan de slag te gaan met 4k-video. Geen product voor wie af en toe een filmpje monteert, maar écht (semi)professioneel gereedschap dat uitstekende prestaties levert. Ons testmodel met een 8-core Intel Xeon-processor en twee AMD FirePro D700-videokaarten kon moeiteloos realtime aan de slag met twee 4k-streams. Apple breekt compleet met de traditie van workstations en heeft een zeer krachtige machine gevat in een vijf kilo zware cilinder die prima in een koffer of tas kan worden meegenomen. Een systeem dat goed laat zien wat met de nieuwste computertechnologie anno 2014 mogelijk is. Het belangrijkste minpunt is wellicht dat zelfs de grootste beschikbare SSD met een capaciteit van 1 TB eigenlijk onvoldoende is voor wie serieus met de Mac Pro aan de slag gaat. Ook de prijs is allesbehalve laag. Maar wat voor iedere vakman geldt, geldt ook hier: goed gereedschap is het halve werk. En dat maakt de Mac Pro zonder twijfel waar.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
sony cyber-shot
Sony Cyber-shot RX100 III: fotografiekwaliteit op zakformaat
De Sony Cyber-shot RX100 III heeft ten opzichte van zijn voorganger een helderdere lens met ...