LG Curved OLED

Review LG Curved OLED

Redactie Reviews TV

In televisieland zijn er twee duidelijke trends zichtbaar: ultra hd en curved. De opkomst van oled lijkt daardoor een beetje in de schaduw te verdwijnen. LG speelt op dat terrein echter een grote rol. Wij bekeken de curved oled-tv 55EA9809 en werden enthousiast. Heel enthousiast.

Het gaat LG voor de wind. Lange tijd was de elektronicagigant een beetje het lelijke eendje van de techwereld. Met producten die net achterhaald waren of simpelweg niet aansloegen, leek de rol van LG in de westerse wereld vrij beperkt. Maar sinds 2012 maakt de fabrikant weer winst. Sterker nog, als een van de weinige merken is de televisietak uiterst succesvol. Onlangs werd bekend dat er al een miljoen smart-tv’s met WebOS over de toonbank zijn gegaan, en heeft LG meerdere designprijzen in de wacht gesleept.

Uniek

LG Curved OLEDEen van die awards ging naar de 55-inch curved oled-tv van het Aziatische merk. De LG 55EA9809 kreeg een prestigieuze Red Dot Award voor het design. En dat is ook niet zo gek. Los van de functionaliteit is deze tv namelijk verre van alledaags. De televisiemarkt heeft nou niet direct de naam erg vernieuwend te zijn op het gebied van design – een scherm blijft toch gewoon een scherm – maar LG heeft met de 55EA9809 laten zien dat verandering helemaal niet zo slecht is. Een gebogen scherm, grote opvallende speakers en een absurd dunne behuizing maken deze tv uniek in zijn soort.

Als eerste is daar natuurlijk het gebogen element. Dit moet de kijkhoek van de televisie verbeteren en u als kijker het idee geven nóg meer in de tv te worden ‘gezogen’ wanneer u naar een spannende film of sportwedstrijd kijkt. Leuk bedacht, maar in de praktijk voegt de ‘kromme rug’ van de 55EA9809 lang niet altijd iets toe. Bij een gewoon tv-programma of een sportwedstrijd is het effect niet eens noemenswaardig. Pas wanneer je in het donker een spannende actiefilm bekijkt waar veel bewegende shots in zitten, kun je spreken van enige toegevoegde waarde. Maar een ultieme IMAX-ervaring, zoals LG het zelf in haar persbericht noemt? Nee, dat zeker niet.

Eigenlijk oogt de gebogen vorm vooral erg mooi. En laten we wel wezen, dat is ook wat waard. Maar misschien springen de speakers aan de onderkant van de tv er nog wel het meest uit. LG heeft lang nagedacht over geluid. Dat moet ook wel, want met een behuizing die slechts 4,29 millimeter diep is, is het geen sinecure om goed en vooral dynamisch geluid te produceren.

Golvende voetsteun

LG Curved OLEDLG heeft daarom een speciale voet ontworpen, de Crystal Stand. Deze golvende steun moet door weerkaatsing voor beter geluid zorgen. Dat doet hij met behulp van de twee Clear Speakers die in de voet verwerkt zitten. Het geheel ziet er misschien wat vreemd uit – dit design is echt een kwestie van smaak – maar zorgt wel voor aanmerkelijk beter geluid dan bij andere platte schermen. Toch kleven er ook een paar opmerkelijke nadelen aan.

Allereerst zorgt het golvende element ervoor dat de televisie de nodige ruimte moet krijgen. Een flink tv-meubel is dan ook geen overbodige luxe. Is de gebogen televisie van Samsung eenvoudig aan een beugel op te hangen, bij de 55EA9809 gaat dat een stuk lastiger.

Daar komt bij dat het geluid vooral tot zijn recht komt wanneer u recht voor de televisie zit. Dit klinkt natuurlijk erg logisch, maar het verschil tussen recht en scheef lijkt veel groter dan bij andere tv’s. Het geluid klinkt heel snel vlak wanneer u niet in het midden zit. Anders gezegd: kijkt u naar een film of tv-programma dan functioneren de speakers (meer dan) prima, maar de woonkamer voorzien van een muziekje kunt u beter overlaten aan een degelijke audioset. (Tegelijkertijd: is dat niet altijd zo?)

LG heeft de 55EA9809 dan ook voorzien van meer dan voldoende mogelijkheden om bijvoorbeeld een home cinema-set aan te sluiten. Met vier keer hdmi, drie usb-poorten (inclusief eentje voor usb 3.0!) en plaats voor een CI+-module zit het wat aansluitingen betreft meer dan snor. Bovendien ondersteunt de tv dlna, is er wifi ingebouwd en kunt u praktisch alle gangbare videocodecs – denk aan divx, mpeg en h.264 – afspelen.

Echte smart-tv

LG Curved OLEDDit alles zorgt ervoor dat de LG 55EA9809 gezien kan worden als een echte smart-tv. Niet in de laatste plaats vanwege de unieke nieuwe afstandsbediening die LG meelevert. De Magic Remote heeft geen traditionele numpad, maar alles werkt samen met de software op de televisie. U richt, klikt en klaar. Dat brengt het point-and-shoot-principe van de afstandsbediening naar een heel nieuw niveau. Het is even wennen, maar uiteindelijk zorgt het ervoor dat uw smartervaring een stuk beter zal zijn dan bij een andere tv.

Daar komt bij dat de smartomgeving van LG logisch en overzichtelijk in elkaar steekt. Die bestaat uit een lange rij icoontjes, die allemaal staan voor een specifiek programma. De modernste applicaties zijn geïnstalleerd, waaronder Netflix, Uitzending Gemist en RTL XL. Ook apps als Facebook en Twitter ontbreken niet, al laat het nut daarvan te wensen over. LG heeft verder zelf nog een speciale 3D-categorie toegevoegd, maar die apps voegen weinig toe. Mocht er een app ontbreken, dan is die ongetwijfeld te downloaden in LG’s SmartWorld.

Aan functionaliteit op dat vlak dus geen gebrek. Tegelijkertijd zitten deze smartfuncties ook op een hoop andere tv’s van LG, maar gezien de eenvoud en gebruiksvriendelijk is dit zeker een aspect dat belicht moet worden.

Allemaal waar

LG Curved OLEDToch is het meest in het oog springende snufje van de 55EA9809 de oled-techniek. Er zijn nog niet heel veel oled-tv’s op de markt, maar over het algemeen wordt gesteld dat dit weleens de grootste concurrent van de lcd-tv kan worden. Dat komt omdat oled in theorie een oneindig contrast heeft, extreem goede wit- en zwartwaarden kan tonen en bovendien een uitstekende kijkhoek moet hebben.

Om kort te gaan: dat is allemaal waar. Niet alleen spatten de kleuren van het scherm, vooral de zwartwaarden zijn bewonderenswaardig. Waar een lcd-tv nog weleens de neiging heeft zwarte delen donkergrijs te maken, is bij deze curved oled zwart gewoon zwart. Bovendien heeft LG nog een extra witte pixel toegevoegd om zo ook de witte vlakken op het scherm goed te kunnen tonen. Dit resulteert in een verbluffende beeldkwaliteit. De fanatieke tv-kijker kan zijn lol op met dit model.

Conclusie

De adviesprijs van de 55EA9809 was in den beginne veel te hoog: deze tv had je pas voor 8.999 euro in huis staan. Gelukkig zag LG snel in dat dit bedrag onacceptabel fors was: inmiddels is de adviesprijs verlaagd naar 4.999 euro. Dat is weliswaar nog steeds een boel geld, maar gezien het feit dat de 55EA9809 is voorzien van de nieuwste beeldtechnieken en prima geluid helemaal niet zo gek. Dat de tv een gebogen element heeft, is voor de liefhebber alleen maar mooi meegenomen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
stream-magic-front
Cambridge Audio Stream Magic nu met Spotify
Cambridge Audio ondersteunt nu met de Stream Magic Spotify. Dat is goed nieuws voro wie ...