Review LG Soundplate

Redactie Geluid Luidsprekers Reviews

Een beter geluid bij de tv-beelden komt in allerlei soorten en maten. De LG SoundPlate ziet er inderdaad uit als een metalen plaat onder de voet van de tv. Het apparaat cijfert zich visueel vrijwel geheel weg, maar is voor het gehoor zeer aanwezig.

Ergens wel jammer dat het actieve luidsprekersysteem zich zo bescheiden opstelt. Het apparaat is fraai afgewerkt, opmerkelijk plat en ziet er strak en robuust uit. Door het gebruik van metaal als belangrijkste materiaal voor de behuizing, heeft LG de SoundPlate een hoogwaardige uitstraling meegegeven, mede dankzij de afgeronde achterkant. Heel fraai, maar jammer genoeg vrijwel onzichtbaar zodra de opvallend dunne plaat zijn positie onder de tv heeft ingenomen.

Hoog rendement

LG SoundplateHoe krijg je geluid uit een slechts 35 mm dikke plaat? Om te beginnen door er twee 11cm-woofers in te monteren die via een nauwkeurig gedimensioneerde baspoort, de door LG ontwikkelde Aero-duct, de lage tonen met succes de ruimte in sturen. Als dat deel van het frequentiespectrum onder controle is, volgt de rest zo ongeveer vanzelf.

Nou, vanzelf? De vier naar voren gerichte, ovale speakerunits, twee recht vooruit en twee schuin naar links en rechts, zijn maar zo’n 25 mm hoog en een krappe 70 mm breed. Om daar de rest van het frequentiebereik uit te persen, is een hele toer. Daarom wordt er een technisch uiterst stevige basis gelegd door de magneten uit te voeren in het zeldzame, maar zeer sterk magnetische neodymium. Dit metaal werd tot nu toe vooral op uitgebreide schaal toegepast in hoofdtelefoons, waarin vanzelfsprekend weinig ruimte is voor grote, zware magneten. Het gevolg is dat de luidsprekers een zeer hoog rendement hebben: er is relatief weinig versterkervermogen nodig voor een hoop herrie.

Dat is een wel wat oneerbiedige uitdrukking, want hoewel de SoundPlate inderdaad flink tekeer kan gaan, worden er prestaties geleverd die in kwalitatief opzicht zeker het aanhoren waard zijn. Ook als we, bijvoorbeeld via de draadloze bluetooth-verbinding, luisteren naar muziek afkomstig van een smartphone of tablet.

Van alle kanten

LG SoundplateDaardoor wordt aan de eerste eis die aan een dergelijk systeem wordt gesteld met gemak voldaan: de beelden gaan bij veruit de meeste moderne tv’s vergezeld van een aanzienlijk beter geluid. Daartoe dient er tussen het scherm en de SoundPlate eerst een optische digitale verbinding tot stand te worden gebracht. Andere mogelijkheden worden er niet geboden, en dat is best jammer. Zelf geven we bijvoorbeeld de voorkeur aan een hdmi-verbinding, mede omdat het CEC-protocol (Consumer Electronics Control), onderdeel van de hdmi-standaard, dan de mogelijkheid biedt het volume van de SoundPlate in te stellen met de afstandsbediening van de tv.

Maar goed, de optische verbinding functioneert uitstekend, natuurlijk onder voorwaarde dat er op de tv een dergelijke digitale uitgang voorhanden is. Het volume stelt u in met behulp van de meegeleverde afstandsbediening, net als de modus waarin het geluid wordt weergegeven: stereo of een zeer ruimtelijke weergave, door LG aangeduid als 4.1 CH. Van 4.1-kanaals surroundgeluid is, de eerlijkheid gebiedt dat te zeggen, geen sprake, omdat er maar drie eindversterkers worden toegepast, waarvan één speciaal voor beide subwoofers. Toch slaagt de SoundPlate erin, mede dankzij de opstelling van de luidsprekers, ons het idee te geven dat het klankbeeld veel breder is dan de SoundPlate en niet langer gebonden lijkt aan het apparaat. Voor het bekijken van bijvoorbeeld het achtuurjournaal is er gelukkig een bijzonder plezierig alternatief, waarbij het geluid juist meer uit het scherm lijkt te komen. Er is dan ook sprake van een goede verstaanbaarheid.

Conclusie

Een wolf in schaapskleren. Op het eerste gezicht lijkt de SoundPlate van LG nauwelijks aanwezig, maar eenmaal ingeschakeld wordt er een imponerende bijdrage geleverd. Dat er bij hogere volumes wat onnauwkeurigheid sluipt in met name het laag en het midden van het frequentiebereik, nemen we graag op de koop toe. Vooral tijdens het afspelen van een blu-ray disc is het systeem in zijn element.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Sony FDR-AX1
Review Sony FDR-AX1
Ultra hd is het beeld van de toekomst, maar uitzendingen in die superhoge resolutie zijn ...