Review Magix Music Maker Soundtrack Edition

Redactie Reviews Software

Filmen is voor de een de camera richten, de startknop indrukken en opnemen. Vervolgens direct delen met je Facebook vrienden via de sociale media. Niets mis mee…

Voor anderen is filmen bijna een kunstvorm met uitgebreide voorbereidingen en montage. In beide uitersten kan de juiste muziek onder de film het eindproduct aanzienlijk verbeteren. Henk Dijkstra, niet gehinderd door enig muzikaal talent, zocht het web af naar een handig muzikaal software pakket. In de veelheid van eenvoudige, simpel en snel te leren aanbiedingen viel Musicmaker Soundtrack Edition van Magix op.

Computermuziek

video-672-tutorial-musicmaker-soundtrack-edition-nlMuziek maken zonder talent of muziekkennis lijkt een onmogelijke opgave, toch is men er bij Magix in geslaagd software te bouwen waarmee bijna iedereen zelf muziek kan maken. De basis voor het digitaal muziek maken zijn een computer, muziek software met daarin loops en of samples. Samples zijn kleine stukjes muziek met de lengte van één of meerdere muziek maten van een bepaald instrument. Door nu verschillende samples achter– en boven elkaar in een tijdlijn te plaatsen ontstaat er een “muziekstuk”. Het meest bekend op dit gebied zijn natuurlijk de disco of house muziek. Uitstekend voor een lekkere dance party maar minder geschikt als omlijsting voor een film tenzij het dance-film betreft. Bij professionele filmmuziek horen we vaak een combinatie van strijkers, blazers, subtiele piano stukken, harpen, slagwerk, percussie, geluidseffecten etc. Om dit te ervaren installeren we Magix Musicmaker Soundtrack Edition op onze computer. Starten we daarna het programma dan verschijnt de vraag of we online willen laten controleren of er updates beschikbaar zijn. Hiervoor is wel registratie bij Magix nodig. Na de registratie en het installeren van de updates verschijnt de vraag of we belangstelling hebben voor het gratis extra soundpool pakket van ruim 600 MB. Ook dit pakket downloaden we naar onze PC. Sla vooral de demo songs niet over, deze zijn bijzonder leerzaam om direct met de vele mogelijkheden kennis te maken. Naast de meegeleverde en te downloaden gratis extra Soundpools brengt Magix regelmatig nieuwe Soundpools op dvd uit, de teller staat inmiddels op 21 titels.  Verder is het zinvol eerst alle instellingen door te lopen en op de juiste manier in te stellen. Belangrijk hierbij is de locatie van de soundpools en de zelf gemaakte muziek. Wijzen we die niet toe aan een eigen locatie dan komt alle content op de C schijf. Dit is ongewenst omdat dan de C schijf ongemerkt kan vollopen. Een goed ingerichte montagecomputer heeft minimaal twee harde schijven aan boord, één voor het besturingsprogramma en één voor de opslag van de content.

De eerste poging

Handig en leerzaam is het om de aangeboden online lesfilmpjes te bekijken of een demo song in te laden en deze demo goed te bestuderen. Klik na deze studie op nieuwe song en nu zelf aan de slag. Hierbij gaan we er vanuit dat de film reeds gemonteerd is en we een goed idee hebben welke sfeer of emotie we met de muziek bij onze film willen oproepen. Handig is om ook de film in de tijdlijn te laden. Er is een videomonitor beschikbaar, sneltoets F3, die met Alt-Enter beeldvullend wordt weergegeven, om zo direct te ervaren wat het resultaat is van onze “compositie”. Wat onzeker door het gebrek aan het eigen muzikaal talent deden we een beroep op een hobbyfilmer die naast zijn filmhobby ook een gepassioneerd muziekliefhebber is, Herman Rammers. Herman maakt al jaren als hobby avondvullende speelfilms. De juiste muziek bij zijn films vergaarde Herman door veel muziek te beluisteren die volgens eigen inzicht bij zijn films past. Zelf zijn eigen muziek componeren zou eigenlijk een veel betere optie zijn. Na wat speurwerk op internet kwam ook hij uit bij Magix Musicmaker Soundtrack Edition. Wij zochten deze filmmaker op in zijn zomerverblijf te Loosdrecht waar hij op een laptop Magix Musicmaker Soundtrack Edition aan ons demonstreerde.

Dumpzone 1 & 2

Op dit moment werkt Herman aan Dumpzone 2, het vervolg op Dumpzone 1 waar Herman meer dan zeven jaar aan werkte. Inmiddels is deze film bij meerdere clubs vertoont en ook is deze film als serie bij meerdere lokale omroepen te zien geweest. Recent verscheen er ook een boek van zijn hand met de titel Dumpzone, het monster van Loosdrecht. Hier dus niet een film naar aanleiding van het boek, maar de film in boekvorm. Voor Dumpzone 2 koos Herman ervoor zelf de muziek te componeren met behulp van Magix Soundtrack Edition. Als we over zijn schouder meekijken blijkt Herman geheel op zijn gevoel te werken. De gemonteerde film zit in zijn hoofd en weet hij precies welke sfeer er nodig is bij welke scene of sequens. Na een tijdrovend gestoei met samples, muziekmaten en toonhoogtes ontstaat er uiteindelijk een muziekstuk dat de goedkeuring van Herman heeft. Vervolgens speelt hij dit stuk herhaald af op stevig volume. Dan blijkt onmiddellijk de goede geluidskwaliteit van de loops en samples en klinken de verschillende instrumenten heel natuurgetrouw. Als hij meent het juiste resultaat te hebben bereikt wordt de muziek geëxporteerd naar een .wav audio bestand. Vervolgens importeert hij dit bestand in de tijdlijn van zijn montageprogramma. Herhaald wordt beeld en geluid afgespeeld, waarbij Herman aantekening maakt. Vervolgens wordt door hem overwogen of de beeldmontage wordt aangepast aan de muziek of dat er aanpassingen in de muziek gemaakt worden. Dit boeiende proces en de ontwikkelingen daarin tonen aan dat beeld en geluid steeds beter samensmelten. Soms is Herman helemaal niet tevreden met het resultaat en begint hij opnieuw in Magix Soundtrack Edition. Luister online naar zijn verschillende composities en kijk ook naar enkele fragmenten uit Dumpzone II.

Eigen opnamen

Naast alle mogelijke loops, samples en effecten kunnen er via deze software ook eigen opnames worden gemaakt b.v. via een extern midi keyboard of door het ingebouwde, software matige keyboard in te zetten. Zelf een bepaald geluidseffect opnemen kan door een microfoon op de geluidskaart in de PC aan te sluiten of een USB microfoon tot te passen. Wie nog niet over een microfoon beschikt raden we aan te kiezen voor een USB type of een adapter waarmee we bestaande microfoons via USB kunnen aansluiten. Vervolgens de gemaakte opname geheel in Magix te bewerken totdat het gewenste resultaat is bereikt. Nu blijkt ook dat de roots van Magix in de muziek liggen. Het aantal plug-ins en audio bewerkingsmogelijkheden zijn nagenoeg onbeperkt. Een voice-over opnemen en digitaal nabewerken tot een voice-over met een professionele klank is een van de vele mogelijkheden die Magix Musicmaker Soundtrack Edition te bieden heeft. Importeren we een bestaand stuk muziek in de Magix tijdlijn dan komen er weer nieuwe mogelijkheden aan de oppervlakte. Eerst verschijnt de vraag of we tempo of beat informatie willen analyseren. Met de Harmony Agent wordt de muziek op muzieksoort geanalyseerd en verschijnen naar keuze de gitaar akkoorden in het video venster. Verder alle mogelijke audio FX toepasbaar.

Conclusie

Zelf filmmuziek componeren is geen simpele job. Magix Soundtrack Edition kan hierbij een geweldig hulpmiddel zijn. Maar zonder enige kennis van muziek wordt het wel heel lastig om de eigen componeer talenten te ontwikkelen. Ook is er iets van koud water vrees. Na flink oefenen lukt het uw testredacteur een aardig muziekstukje onder een van zijn films te “componeren”. Groot voordeel van deze eigen muziek is dat er geen rechten verschuldigd zijn aan wie dan ook. Bij professioneel gemaakte opdrachtfilms ligt dit wat moeilijker en geldt het advies om contact op te nemen met Magix over de eventuele muziekrechten.

De keuze aan soundpools is groot en worden er regelmatig nieuwe titels uitgebracht. De slotconclusie over Magix Soundtrack Edition is simpel, bij geen elke filmer die waarde van de juiste muziek onder zijn films onderkent mag dit programma ontbreken. Hierbij de opmerking dat het zelf componeren van muziek de vrijheid voor de hobby filmmaker oneindig vergroot en waar vindt zoveel muzikale steun voor slechts € 29,99

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Epson komt met nieuwe Scanner en Projectors
Epson heeft zowel een nieuwe scanner als een aantal nieuwe short throw beamers in het ...