Philips 272P-2

Review Philips Brilliance 272P

Redactie Monitoren Reviews

Een goede monitor is onmisbaar gereedschap voor videomontage. De monitor is immers de referentie waarmee u moet bepalen of een beeld goed scherp is en of de kleuren kloppen. Philips heeft een interessant model voor wie niet de hoofdprijs wil betalen, maar wel een degelijk plaatje zoekt. We testen de Brilliance 272P.

Maar eerst gaan we even een stukje techniek doornemen. De reden daarvoor is dat dit stukje techniek essentieel is voor deze recensie. En daarbij is het best interessant om wat achtergrondkennis te hebben, nietwaar?

Wie een monitor zoekt voor het bewerken van beeld, zal allereerst naar de paneeltechniek kijken. Zogeheten tn-panelen (twisted nematic) zijn weliswaar zeer snel met schakelen, waardoor beelden mooi vloeiend overkomen, maar ze zijn niet kleurecht. Daarbij is de kijkhoek van een paneel op basis van tn-technologie zeer matig. Kijkt u maar eens schuin op het scherm van een gemiddelde laptop. U zult zien dat de kleuren onder een hoek anders ogen dan wanneer u recht op het scherm kijkt.

Va, pls en ips

Philips 272PBeter zijn schermen op basis van drie andere technologieën: ips, pls en va. Va staat voor vertical alignment, pls is de afkorting van plane to line switching en ips staat voor in-plane switching. Deze drie technologieën zorgen voor een (veel) betere kijkhoek en kleurreproductie. Va, waarvan meerdere varianten bestaan, zoals mva (multi-domain vertical alignment) en pva (patterned vertical alignment), presteert iets minder goed dan pls en ips, maar is ook goedkoper.

Ips en pls hebben wat zaken gemeen. Beide technologieën zorgen voor een uitstekende kijkhoek en kleurechtheid. Dit komt met name door de opbouw van het paneel, waarbij de schakelelektroden anders gepositioneerd zijn: op één plaat en niet op twee verschillende platen, zoals bij tn. In de uitstand (dus geen spanning) laten de vloeibare kristallen geen licht door, met spanning draaien ze en komt het licht wel door het paneel.

Ontwikkeling

In de loop der jaren zijn problemen met lcd-technieken langzaam maar zeker weggewerkt. Denk aan traagheid, kijkhoek, helderheid en met name zwartreproductie. Dit komt ook door variaties op technieken, zoals de draai van de vloeibare kristallen (wel gedraaid zonder spanning bijvoorbeeld) of andere polariserende filters.

Opbouw 272P

KleurbereikDe 27-inch Philips Brilliance 272P beschikt over een pls-paneel, wat dus een keurige kijkhoek en kleurreproductie garandeert. En dat blijkt ook wel als we de monitor via DisplayPort aansluiten op de computer. Overigens werken wij veelal met twee schermen. DisplayPort heeft dan als handigheidje dat je kunt ‘doorlussen’: er gaat één kabel uit de computer naar het scherm en vervolgens een kabel van het ene scherm naar het andere. Dat scheelt de nodige ‘kabelspaghetti’.

De 272P laat zich ook aansluiten via hdmi en dvi. Er zijn geen analoge aansluitingen meer. Als extraatje heeft de monitor nog een usb3-hub met drie poorten. En als bonus treffen we een 2-megapixel webcam aan, die overigens een uitstekende kwaliteit levert. Mocht u ook wel eens gebruikmaken van Skype, dan hebt u dus niet langer een aparte webcam nodig.

Quad hd

De Philips Brilliance 272P is een zogeheten qhd-monitor (quad hd). De resolutie bedraagt 2560 x 1440 pixels en is een verviervoudiging van de 720p-standaard, die 1280 x 720 pixels bedraagt.

U zult begrijpen dat u met deze resolutie heel wat desktopruimte hebt en dat zo veel pixels ook heel wat extra scherpte bieden in vergelijking met full hd (1920 x 1080 pixels) of wuxga (1920 x 1200 pixels).

Prestaties

GammaNu is scherpte één ding, kleurechtheid is een tweede. Philips zou met het pls-paneel gewoon moeten kunnen voldoen aan de srgb-standaard. En dat doet het ook. Onze metingen met de Datacolor Spyder4PRO (elders in deze uitgave getest) laten zien dat het scherm netjes 100 procent haalt (een gemiddeld (notebook)scherm haalt net 60 procent). De uitgebreide metingen laten zien dat het contrast rond de 510:1 ligt. Onder bijna alle helderheidstanden, en dat is een vrij keurige waarde in een normale ruimte. Er zijn displays die beter presteren, maar die kosten veelal (veel) meer.

Bewegingsdetectie

Wie de Philips 272P goed bekijkt, zal het opvallen dat er op het front, schuin links en rechts onder het logo, twee ‘ogen’ zitten. Dit zijn bewegingsensoren. Als de monitor gedurende een bepaalde tijd geen beweging detecteert, zal hij zichzelf uitzetten om zo energie te besparen. Handig! U kunt deze functie overigens zelf in- en uitschakelen.

Professioneel ontwerp

Helderheid en contrastPhilips heeft de constructie van de 272P vrij serieus genomen. De afwerking is zonder twijfel keurig. De voet is zwaar en stabiel, het scherm kraakt niet, wiebelt niet en voelt gewoon bijzonder stevig aan. Met name het wiebelen is vaak een probleem bij de grotere schermformaten. En 27 inch (68 cm) is toch vrij fors voor een computermonitor.

Ten slotte wordt snel duidelijk dat de 272P voor de veeleisende gebruiker is ontworpen als we – naast de usb3-hub – ontdekken dat het ook mogelijk is het scherm te draaien (pivot). De verticale stand zullen niet veel consumenten gebruiken, maar ontwikkelaars en andere (semi)professionals zullen deze optie waarderen. Zeker bij opstellingen met meerdere monitoren is het een handige extra. Denk bijvoorbeeld aan drie ‘verticale’ schermen naast elkaar.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
iPhone in KLYP van Manfrotto
How To Mobiel filmen – Deel 3 – Bewerken
Voor veel filmers begint na het opnemen pas het echte werk: de montage. Toch is ...