Review Røde stereomicrofoon iXY

Redactie Accessoires Audio Reviews

Om onze lezers nóg meer bij Digital Movie te betrekken, ook op papier, hebben we de leden van het Opiniepanel gevraagd of ze geïnteresseerd zijn in het testen van apparatuur, gadgets, software en interessante accessoires. Zeker wel, was unaniem het antwoord. Arie Heerkens boog zich over de Røde iXY.

Iedereen die weleens geluidsopnamen heeft gemaakt met een iPhone, kent de beperking in kwaliteit hiervan. Met de Røde iXY dient zich nu de kans aan om die geluidskwaliteit aanzienlijk te verbeteren.

Eerste indruk

Het uitpakken van de iXY is een verrassing: een houder met twee microfoons, die zwaar en solide aanvoelt. Dankzij de toelichting is het simpel om hem te plaatsen. Een belangrijk punt is wel dat het contactplaatje van de iXY moet passen in de moderne stroomtoevoer waar ook de lader (8-pins) van de iPhone in past.

Onderliggende techniek

ixy-shopify_1024x1024Meegeleverd wordt een opberghoesje met draagclip en een schuimrubberen windkap. Direct na het contact maken meldt de iPhone dat er een app gebruikt moet worden. Er zijn er twee verkrijgbaar in de App Store: RØDE Rec LE (gratis) en RØDE Rec (5,49 euro). Na het downloaden en installeren van de app is de iXY meteen te gebruiken. Via de instellingen kun je het volume en de dynamiek regelen. Dit is de eerste keer dat ik een microfoon met een app gebruikte. De geluidskwaliteit verraste me, bovendien is alles eenvoudig te bedienen.

Met 24bit/96kHz opnamekwaliteit en een ingebouwde a/d-converter zorgt de iXY voor de beste audio-opnamen met je iOS-apparaat. Er is keuze uit verschillende sample rates: 11025HZ, 22050HZ, 4100HZ Stereo of Mono. Bij de instellingen kun je ervoor kiezen de geluidssample als een wav-bestand te verzenden. Ook andere, mij onbekende bestandsvormen als aiff en caf zijn mogelijk (te kiezen onder Formatt).

Een geluidsopname verzenden via e-mail, Dropbox en ftp behoort ook tot de mogelijkheden. Daarnaast biedt Røde de optie om te streamen via SoundCloud.

Voor wie dit alles nog wel een beetje wennen is, zijn er op internet diverse tutorials beschikbaar.

Indrukken tijdens het gebruik

rode-ixy-packshot-originalMaar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de kwaliteit. Ik kan zeggen dat die zeker niet onderdoet voor een goede losse microfoon op de camera of voor een digitale audiorecorder.

Wat ik jammer vond is dat intern de iXY niet gekoppeld wordt aan de videocamera die door de iPhone gebruikt wordt. Film je daarmee, dan moet je het doen met de geluidskwaliteit daarvan.

De iXY is als soundrecorder geschikt voor bijvoorbeeld voice-overs en livegeluid (setnoise). Ook te gebruiken om bij video-opnamen het geluid apart te registreren en dan later synchroon te leggen.

Als personen of andere onderwerpen zich echter verder dan 15 cm van de microfoon bevinden, wordt het geluid, zoals bij de meeste microfoons, zwakker met kans op ruis.

Røde levert voor de iXY diverse accessoires, waaronder een houder/pistoolgreep en een windkap speciaal ontworpen voor de iXY (Deadkitten).

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Prachtige klanken
Multiroom audiosystemen veroveren in rap tempo de markt. Sonos heeft een jaartje of zes terug ...