Synology DS415play

Review Synology DS415play

Redactie Reviews Smart

Synology blijft maar groeien en uitbreiden. Na jarenlang succesvol te zijn met NAS-apparaten, probeert het nu iets nieuws met de ‘Play’-serie. Een serie die specifiek op de mediamonsters is gericht. Een doelgroep die graag films kijkt op tablets en smartphones. Werkt het? We testen de Synology DS415play.

De DS415play is een NAS met vier schijven. De schijven kunnen vooralsnog maximaal 6TB data per stuk opslaan. Wat de NAS een opslagtank met – theoretisch – maximaal 24TB maakt. In praktijk komt het neer op ongeveer 17TB, wat nog steeds ruim voldoende is voor het gros van de mensheid.

Installatie

Het installeren van een Synology-nas is echt een fluitje van een cent. U klikt uw harde schijven met een stripje vast in de bracket, schuift de hadddisk-bracket in de NAS en sluit de NAS aan op het netwerk (altijd een ethernetkabel gebruiken en geen wifi, ook al is dat theoretisch mogelijk.). Nu koppelt u de adapter eraan en steekt de stekker in het stopcontact. Zet de NAS aan.

Vervolgens download u de Synology Assistant van de website (www.synology.com) en installeert en opent de software. De software zoekt de NAS. Dubbelklik op de NAS en de installatie gaat beginnen. Volg simpelweg de stappen en u bent klaar! Simpel, toch? 

DiskStation Manager

Synology DS415playWat Synology bijzonder maakt, is niet het kastje, de eenvoudige installatie of de ondersteuning van grote harde schijven. Dat heeft een merk als Qnap, Netgear of Asustor ook wel prima voor elkaar. Het is het besturingssysteem wat Synology zo goed maakt.

DiskStation Manager is inmiddels aan versie 5 toe. En in de loop der jaren en versies is het steeds meer gepolijst en gebruiksvriendelijker geworden. We zien overigens ook wel dat er nu functies in zitten die niet nodig zijn, of veel te complex zijn voor de doorsneegebruiker. Denk aan een VPN-server, poortinstellingen of een super geavanceerde firewall. Feit is wel: u hoeft ze niet te gebruiken. En daarbij zijn er ook zakelijke gebruikers die gebruik maken van deze NAS. Voor die groep zijn dit soort zaken elementair

Wat we wellicht missen nu, is een wizzard die vraag wat voor gebruiker u bent. Op basis van uw antwoorden zou Synology dan een selectie apps kunnen installeren. Denk aan de mediaserver, DS Video, Audio en Photo en de transcoderingsopties bijvoorbeeld. Dat zou veel gebruikers net even op weg helpen.

Snel

Synology DS415playDe DS415play is in basis een DS214play met twee extra schijven. En dat is te merken in positieve zin. Het geheel werkt – net als bij de DS214play – gewoon lekker vlot op basis van de Intel Atom-processor. Overigens heeft deze net als bij de DS214play 1GB ram om mee te werken.

Onder de kap vinden we dus  een kleine Intel Atom met een geïntegreerde grafische chip die de transcodering van videomateriaal verzorgt. Specifieker: het gaat om de Atom CE5335 i686. Een dual core, hyperthreaded processor die op 1.6 GHz zijn werk doet. Ruim voldoende spierballen voor hoge snelheden en een prettige gebruikservaring.

De overdrachtssnelheid – bij een gewone kopieerslag van een pc naar de NAS – is zeer vergelijkbaar met de DS214play. Ook de DS415play haalt ongeveer 100 MB/s gemiddeld. Soms iets erboven, soms iets eronder, afhankelijk van de bestanden die u kopieert.

Transcoderen

Synology DS415playHoe zit dat nu met dat transcoderen? Hier gaat het verhaal van Synology een beetje mank. Synology meldt trots dat het video kan transcoderen voor mobiele apparaten. Zo kunt u alle soorten video’s bekijken zonder daar moeite voor te hoeven doen.

Hoewel dit technisch klopt – de NAS kan MKV, MOV en andersoortige formaten keurig omzetten – heeft Synology één ding gewoonweg niet geregeld. En dat is de DTS-licentie. Wie een blu-ray kopieert naar de NAS, heeft veelal de DTS-track als geluidsspoor gekozen. Dat is logisch, want DTS klinkt het beste. Maar helaas heeft Synology deze licenties niet afgekocht, zodat u bij gebruik van de DS Video-App (en daarvoor is het transcoderen bedoeld!) met een film zit zonder geluid. Of erger nog: het speelt helemaal niet. Dat is bij de Apple iPad het geval. Bij Android hebt u soms nog de keuze voor een andere speler die dan met software-rendering wel geluid kan weergeven. Dat werkt soms wel, maar soms ook niet. Erg jammer, want het maakt deze functie compleet zinloos.

Conclusie

De DS415play is in basis een uitstekend NAS. Mede dankzij de Atom-processor is de NAS lekker vlot. Zowel met kopieren als met het laden van software en het installeren van uitbreidingspakketten. We zitten alleen met de prijs: 439 euro is gewoon veel geld voor een NAS die net niet af voelt. Het komt door de DTS-licenties die Synology nog niet heeft afgekocht. En met dat in het achterhoofd, is een DS414 die 25 euro minder kost wellicht een betere keuze. Of wellicht een 713+ die u kunt uitbreiden met een extra kastje die vijf schijven kwijt kan. Kortom: de DS415play is een wat vreemd product zonder de DTS –licenties.

6 Comments

 1. Ik wil de ds 214 kopen, maar de Ds 214 play kost 50 euro meer, en vraag me af of ik dat nodig ben voor het afspelen van video.
  Ik wil hem gebruiken voor het opslaan van eigen gemaakte video beelden in HD kwaliteit.
  Maar als ik een film klaar heb en wil bekijken op mijn ipad of Philips tv, gaat dat lukken.

  1. Dag Willem,

   Je hebt geen Play-versie nodig om video te streamen. De ‘Play’ kan het beter transcoderen als dat nodig is. Maar streamen doen ze allemaal.

 2. Algemene vraag; werkt een 4-disk NAS ook met “slechts” twee schijven? Dit met het oog op een toekomstige uitbreiding die nu niet direct van toepassing is voor mij.

  Dank!
  Peter

  1. Als je slechts twee schijven nodig denkt te hebben kies dan voor de DS214play zoals in het artikel vermeld. Is ook nog eens € 125,00 goedkoper.

 3. Dag Peter,
  Werkt uitstekend met 2 schijven

 4. als je de dts films via de mediaplayer, in mijn geval een eminent 7358 dan speelt elk geluid wel af.. zelfs true hd, gebruik de server alleen als data en niet als player

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Windows-Phone-Smartwatch
Microsoft komt ook met smartwatch
Nu Apple en diverse fabrikanten van Android-appraten met zogenaamde smart-wearables zijn gekomen, is het de ...