Teufel Cinebar 11

Review Teufel Cinebar 11

Redactie Luidsprekers Reviews

Ja, mooi natuurlijk dat ze tv’s alsmaar platter kunnen maken; de ooit gekoesterde droom van een televisie als schilderij aan de muur is werkelijkheid geworden. Bij de meeste toestellen is het geluid echter net zo plat. De Cinebar 11 van Teufel maakt daar een einde aan.

Hij is niet de enige, dat geven we toe. De soundbar, want daarover gaat het deze keer, is razend populair en het aanbod is werkelijk overweldigend. Ze zijn er bovendien in een flink aantal verschijningsvormen: dikkere exemplaren die het helemaal alleen kunnen, platte apparaten waar de tv op gezet kan worden, liggende zuilen waarin ook cd’s, dvd’s en zelfs blu-ray’s afgespeeld kunnen worden.

De meeste soundbars zien er, zoals deze, uit als een slanke, horizontale zuil met alleen luidsprekers en een stel ingebouwde versterkers. Zo slank dat hij, geplaatst of gemonteerd onder de tv, niet veel verder van de muur komt dan het scherm zelf. Heel fraai, maar die compacte behuizing brengt wel met zich mee dat er aanvullend een subwoofer nodig is voor de weergave van de lage tonen.

Kennismaken

Teufel Cinebar 11Steeds vaker wordt die baskast door de feitelijke soundbar draadloos van signaal voorzien. Dat is ook bij de Teufel Cinebar 11 het geval. De subwoofer heeft alleen een netsnoer en dus ook alleen een stopcontact nodig. Nadat beide componenten uit hun doos zijn bevrijd, moeten ze daarom eerst even kennismaken. Dat ging bij deze soundbar naar onze smaak wat omslachtig, maar het is een procedure die maar één keer doorlopen hoeft te worden. Daarna vinden ze elkaar feilloos, elke keer zodra ze worden ingeschakeld.

De soundbar zelf moet dan nog wel op de tv worden aangesloten. Dat kan door middel van een optische digitale kabel als de televisie over zo’n uitgang beschikt, maar handiger is een hdmi-verbinding. Voorwaarde is dan wel dat de tv een hdmi-aansluiting in huis heeft met ARC (Audio Return Channel). In de praktijk zijn hdmi-aansluitingen op televisies namelijk alleen ingangen. Normaal gesproken komt er dus geen audiosignaal uit. De meeste moderne tv’s hebben echter één hdmi met ARC, doorgaans de hdmi 1. Het tv-geluid gaat dan via die aansluiting dus wel het toestel uit en wordt vervolgens door de Cinebar 11 weergegeven. Handig, vooral omdat de volumeregelaar op de afstandsbediening van de tv dan ook werkt voor de soundbar. Een en ander wordt gerealiseerd door het CEC-protocol (Consumer Electronics Control), onderdeel van de hdmi-standaard. In de menubesturing van de tv moeten we dan wel aangeven dat we het geluid van de ingebouwde luidsprekers niet langer op prijs stellen en de voorkeur geven aan de prestaties van de Cinebar 11. Die wordt ook als zodanig door de tv herkend.

Mooi ruimtelijk

Teufel Cinebar 11Het bovenstaande houdt niet in dat de afstandsbediening van de Cinebar zelf terzijde kan worden geschoven. We kunnen daarmee bijvoorbeeld de klank regelen, een andere ingang kiezen (zelfs een draadloze met behulp van bluetooth), de bijdrage van de subwoofer instellen en de weergavemodus kiezen: heel ruimtelijk, door de fabrikant aangeduid als 5.1 virtual surround, of gewoon stereo, al was het maar om te voorkomen dat de nieuwslezer een mond lijkt te hebben van twee bij twee meter.

Bij het bekijken en beluisteren van een blu-ray komt die ruimtelijke weergave juist weer goed van pas. De Cinebar 11 presteert dan optimaal: de sfeer van de film wordt goed voor het voetlicht gebracht en concertregistraties komen op een aantrekkelijke manier tot leven. De echte surroundeffecten, zoals overvliegende straaljagers, komen natuurlijk niet geheel naar behoren uit de verf. Toch lijkt het geluid niet alleen maar uit de slanke zuil te komen, maar ook van links en rechts. Kortom, de prestaties van de standaard platte tv worden in elk geval met gemak overtroffen.

Wel betrappen we het systeem zo nu en dan op een wat schelle weergave. Waar het aankomt op het frequentiebereik lijken de soundbar en de subwoofer niet altijd naadloos op elkaar aan te sluiten. We missen iets in het lage middengebied, als u begrijpt wat we bedoelen. Vooral bij het beluisteren van muziek, bijvoorbeeld vanuit een draadloos met de Cinebar 11 gekoppelde smartphone of tablet, is dat het geval.

Daarnaast is het in stelling gebrachte versterkervermogen niet altijd in staat vuistslagen, verkeersongelukken en natuurrampen zoveel inhoud te geven dat ze weten te imponeren op een manier die de filmmakers voor ogen hadden.

Conclusie

De Teufel Cinebar 11 klinkt beter dan de meeste tv’s. In die zin is de Duitse luidsprekerfabrikant in zijn opzet geslaagd. Dat je voor deze prijs geen volwaardig surroundsysteem in huis haalt begrijpen wij ook wel, maar een beetje meer pit en wat minder scherpte hadden we toch wel op prijs gesteld.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
apple-mac-pro
Review Apple Mac Pro
De transitie naar 4k ofwel ultra hd is begonnen; langzaam maar zeker worden 4k-camera’s en ...