DM 100 - Toshiba.

Review Toshiba M7: Zonsverduistering

Redactie Reviews TV

Geen leds langs de randen, maar rechtstreeks achter het lcd-paneel. En wat voor een leds. Het scherm houdt het licht ervan niet zomaar tegen, nee, het lijkt bezig met een soort zonsverduistering.

Overdreven? Wellicht, maar het staat vast dat er een ongelooflijke hoeveelheid licht komt uit deze nieuwe Toshiba. Tenminste, dat kan. Trapt de rechtstreeks achter het lcd-scherm gemonteerde ProLED700-achterverlichting het gaspedaal volledig in, dan is het verstandig een zonnebril bij de hand te houden. Het getal 700 verwijst namelijk naar de lichtopbrengst in candela per vierkante meter, en dat is veel.

Overdrijven

Is dat ergens goed voor? Een terechte vraag. Thuis zijn dergelijke lichtniveaus immers nauwelijks bruikbaar. We verdenken Toshiba ervan dat men langs deze weg louter indruk wil maken op een consument die in de winkel rondkijkend op zoek is naar een nieuwe tv; zelfs tussen een flink aantal soortgenoten valt dit toestel zeker op.

Toch kan een aanzienlijke helderheid overdag in een gul verlichte ruimte van pas komen. Omdat de 47M7463DG is voorzien van een goedwerkende sensor voor het omgevingslicht, weet hij de hele dag door precies een optimale beeldweergave op het scherm te toveren. Ook over het gepresenteerde contrast zijn we tevreden, al worden er op dat punt, anders dan bij de helderheid, geen records gebroken. De achter het lcd-paneel gemonteerde leds maken ook local dimming mogelijk. Daarmee gaat de contrastomvang er wel zichtbaar op vooruit, maar er zijn tv’s die op dit gebied beter presteren.

DM 100 - Toshiba.4De beelden komen naar onze mening extra goed tot hun recht omdat de smalle rand rond het scherm in het zwart is uitgevoerd. Daarnaast wordt de tv, die overigens ook gemonteerd tegen een wand goed uit de verf komt, geleverd met een fraaie voet en een overzichtelijke afstandsbediening.

Het gebruikte Wide Colour Gamut IPS Premium lcd-paneel biedt een groter kleurbereik, wat de nauwkeurigheid van de kleurweergave ten goede komt. Ook de strakke en duidelijke overgangen tussen twee gekleurde vlakken bewijzen dat we met een hoogwaardig paneel te maken hebben. Vooral als er wordt gekozen voor de beeldmodus Dynamisch, blijkbaar een ander woord voor overdrijven, laat het scherm goed zien waartoe het in staat is. Gamers zullen deze beeldmodus zeker weten te waarderen.

Voor het bekijken van een film bent u beter af met een van de drie ‘Hollywood’-instellingen. Er wordt dan geen gebruik gemaakt van het grotere kleurbereik, maar er is wel sprake van een natuurlijker kleurweergave.

Passief 3d

Laat de kwaliteit van de aangeboden beelden te wensen over, dan schieten allerlei ‘restauratieschakelingen’ en het van Toshiba bekende Resolution+ met redelijk succes te hulp. De backlight scanning, het knipperen van de leds achter het scherm, zorgt ervoor dat we bewegingen in beeld als vloeiend ervaren. Daarbij wordt de detailscherpte op een zeer goed niveau gehandhaafd. Dat is zelfs het geval als we met behulp van een van de vier meegeleverde passieve brillen naar 3d-content kijken. Natuurlijk zijn de beelden dan maar uit 540 horizontale lijnen samengesteld, maar we blijven ons verbazen over het feit dat daar niet of nauwelijks iets van te zien is.

DM 100 - Toshiba.2Het valt overigens soms wel op dat de centrale CEVO-processor zich ten behoeve van al die beeldverbeteringen een slag in de rondte rekent.

Ten slotte laat het beeld zich, zoals we dat van Toshiba gewend zijn, nauwkeurig op smaak maken. Er zijn instellingen voor primaire kleuren, achterverlichting, kleurtemperatuur, ruisonderdrukking, wit/zwartniveau en ga zomaar door. De tv heeft een testbeeld aan boord om aanpassingen in alle rust te kunnen doorvoeren.

Natuurlijk hebben we ook te maken met een smart-tv. Het aanbod van de lokale apps is redelijk, inclusief Uitzending Gemist, maar een echt snelheidswonder is de 47M7463DG niet. Wel analyseert de tv, zoals we dat ook van andere merken kennen, uw kijkgedrag en doet op basis daarvan aanbevelingen. Aardig is wel dat aanbevolen programma’s, als u daar niet naar overschakelt, door de tv kunnen worden opgenomen voor latere consumptie. Daartoe moet er natuurlijk wel een externe harddisk met de usb-interface worden verbonden. Soms gaat zo’n initiatief de mist in omdat de kabelexploitant een opname via de CI+ niet toestaat, maar daar kan de tv dan weer niets aan doen.

Conclusie

Toshiba wil met de tv’s uit de M7-serie, leverbaar in 42, 47 en 55 inch, de beeldkwaliteit van een toptoestel beschikbaar stellen voor de prijs van een middenklasser. Kijkend naar de 47M7463DG zijn wij van mening dat men daar uitstekend in geslaagd is. Bovendien is er sprake van een alleszins redelijke geluidskwaliteit. De daarvoor verantwoordelijke, wat groter uitgevallen luidsprekers zorgen er wel voor dat de tv met een diepte van bijna zeven centimeter niet ultraplat is.

One Comment

  1. Apticeiapron for this information is over 9000-thank you!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
harman kardon
Harman grootste streaming-partner Media-Saturn
Harman Group heeft met Media Saturn een deal voor langere termijn gesloten. De partnerdeal geldt ...