Ringlichten en flitsers: in alle kwaliteiten en prijsklassen

Redactie How to Video opnames

Archief Digital Movie 142-2021
Een ringlicht of -flitser bestaat uit een ronde kop met LED-lampjes voorzien van een diffusor of gekleurd filter en een voedingsunit. Je monteert de lichtbron voorop de lens in de filtervatting. Het doel is om een zachte egale verlichting dichtbij het onderwerp (close-up en macro) of een selfieshot te brengen. Daarnaast zijn er ook grotere lampen op statief voor in de video/fotostudio.

De lamphouder voor een ringflits of -flitser bevat vaak wel 40 tot 70 of meer LED-lampjes. Hoe meer LED-lampjes des te krachtige en egaler verdeeld het licht uitpakt. Er is een verschil tussen een ringlicht dat continu brandt en de ringflitser die alleen korte flitsen afgeeft. De ringlichten gebruik je zowel bij video als foto. Een flitser is in principe niet geschikt voor video. Belangrijke voordelen zijn het geringe energiegebruik en nauwelijks warmteontwikkeling plus een aantrekkelijke prijs.
De krachtbron zit in een batterijhuis dat je in de hotshoe van de camera of op een lampstatief bevestigt. Deze batterij-unit is via een kabeltje met de LED-ring verbonden. Op de batterij- en bedieningsunit stelt de gebruiker de gekozen functie en lichtwaarden in. Met behulp van filters zijn er diverse kleuren en maten van diffusie in te stellen. Een aantal modellen biedt tevens de mogelijkheid om met slechts een deel van de LEDs te belichten waardoor je schaduwen kunt ophelderen of juist interessante lichtval aanbrengt.

Macro/micro-opnamen
Bij het videofilmen en fotograferen van dichtbij is voldoende gericht zacht licht van groot belang. Een ringlicht- of flitser bevestig je voorop met een adapterring in de filterdraad van het objectief. Het licht valt dan precies waar het moet wezen. En je kunt de hoeveelheid handmatig regelen. Ook valt goed te zien wat er hoe in beeld komt. In de praktijk een prima resultaat bij macro- en microshots voor video en foto. Bij macrofotografie valt er ook de beweging bevriezend te flitsen. Let er op dat de flitsunit koppelt met de automatiek van de camerabody. Dan kan je automatisch flitsen. Voor het beoordelen van het beeld eerst vooraf met het ringlicht aan bekijken.

Selfies
Een goede selfie maak je met een bijpassende verlichting. En daarbij komt egaal, goed, zacht en verzacht uitgelicht prima van pas. De truc is om de smartphone of selfiecamera via een houder/adapter in de ringlicht-unit op te hangen. Zo valt het diffuse licht keurig van voren op de vlogger of YouTuber. Ook online visagisten houden van ringlicht.
Veelal plaatst de selfiemaker het ringlicht op een bijpassend statief. Desgewenst met filters voor de LED-bron de lichtkwaliteit en kleur aanpassen. Kleur en helderheid zijn nauwkeurig aan te regelen.

Close-up en portret
Bij video voldoet het ringlicht goed bij close-ups. Dit zowel in geval van interviews als het dichtbij opnemen van objecten. De regelbare lichtkracht is met name bedoeld voor afstanden niet groter dan anderhalf tot twee meter. Met het ringlicht voorop de lens blijft de cameraman/vrouw tevens optimaal mobiel. Hetzelfde geldt voor portretopnamen. Met korte teleobjectieven, de juiste lichtval, helderheid en kleur schiet je uitstekende portretten. Een bijkomende effectwerking is de fraaie ringvormige reflectie in de ogen van het model.

In de studio
In de foto- en videostudio zijn LED-ringlichten een welkome verlichtingskast. De toepassingen variëren van gewoon standaard zachte egale uitlichting tot creatieve lichteffecten. Let op de juiste kleurtemperatuur van daglicht tot kunstlicht. In de studio gebruik je een zwaardere uitvoering of meerdere lichtunits. De lichtopbrengst van een 40 Watt LED-unit komt overeen met een 200 Watt foto/videolamp. Voor de studiosets zijn diverse accessoires leverbaar. Onder andere afstandsbediening, softboxen, paraplu’s, draagtassen, statieven en filters.

Kwaliteit
Ringlichten- en flitsers zijn er in alle kwaliteiten en prijsklassen. Gelukkig voldoen de goedkopere modellen tussen de € 50,- en € 150,- al best aardig. Wel is er dan vaak sprake van goedkoop aanvoelende plastic onderdelen. In de duurdere categorie krijg je waar voor je geld. Stevig, duurzaam, metaal in plaats van plastic en meer flexibel. Let er op dat een ringflitser compatibel moet zijn met de hotshoe van de camera!

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Angelbird CFexpress mediakaarten
Transcontinenta kondigt hierbij de introductie aan van twee nieuwe Angelbird CFexpress mediakaarten die freelance filmmakers, ...