Røde Podcaster USB-microfoon: Ideaal voor voice-over videocasting

Redactie Accessoires Geluid Reviews

Er komen steeds meer hoogwaardige microfoons beschikbaar die zonder interface rechtstreeks op de USB-poort aan een computer, iPod of tablet (zoals de iPad) zijn aan te sluiten. Røde heeft in deze al enige tijd zelfs een speciale Podcaster microfoon voor de Mac en pc ontwikkeld. Het gaat om de combinatie van een plug and play (semi)professionele dynamische handmicrofoon, die zowel op standaard als opgehangen kan worden toegepast, A/D-converters van goede kwaliteit en een directe aansluiting voor een hoofdtelefoon.

De USB-microfoon is handig voor het inspreken van voice-overs, het doen van (live) internetverslagen in video of radio en het opnemen van conversaties en zang. Gewone dynamische microfoons zijn niet zo maar op de computer aan te sluiten. Er zijn twee problemen, ten eerste onvoldoende voorversterking en ten tweede het aansluiten op de plug, USB of 3.5 mm. Daarvoor wordt dan meestal een aparte voorversterker en/of interface ingezet. Dat betekent extra kosten voor zo’n (extern interface) of een speciale geluidskaart in de computer laten zetten.3

Niet meer nodig
Met de Røde Podcaster heeft u geen portable voorversterker meer nodig en kunt direct radio- of internetverslagen maken, voice-overs voor de videostudio inspreken (voicetrackers), podscasts/vodcasts en ook zang opnemen. De klank over de gangbare frequenties mag ronduit helder genoemd worden. Røde heeft deze microfoon optimaal voor zang en spraak ingeregeld. De signaalruisverhouding is opmerkelijk goed voor deze prijsklasse. Tevens geschikt voor spraakherkenningssoftware. Een LED geeft aan of de microfoon aan of uit staat. De hoofdtelefoon-uitgang heeft een latency van nul en is vrij van echo en vertraging.

Ontwerp en specificaties
Het ontwerp van de Røde Podcaster oogt robuust en professioneel. Een witte (of naar keuze zwarte) handgreep met ergonomische gripsleuven en drie microfooncapsules aan de bovenzijde. Optioneel zijn een tafelstandaard en hangbevestiging (PSA1 boom arm) leverbaar. Via het USB-camerconnector-interface ook prima inzetbaar op de iPad. Er is een verloopkabel naar XLR verkrijgbaar.
Tot de specificaties behoren onder andere:
– Akoestisch principe: dynamisch Broadcast kwaliteit
– 28 mm dynamisch microfoonkapsel
– Interne capsule shock mounting
– 18-bit resolutie, 8-48kHz sampling
– Opnamepatroon: cardioïde
– Voorzien van USB connector
– Frequentiebereik 40Hz – 14kHz
– Signaal ruis verhouding 78dB SPL
– 3.5 mm aansluiting voor de hoofdtelefoon
– Geleverd inclusief opberg-etui, USB-kabel (wit), microfoonklem en schroefdraad-adapter
– Gewicht: 610 gr
– Afmetingen: 215 x 56 x 52 mm
– Tien jaar garantie
Het valt aan te bevelen om een gepaste standaard extra aan te schaffen.2

Praktijk
Als je eenmaal met de Røde Podcaster gewerkt hebt, wil je eigenlijk niet anders meer. Ideaal voor even een voice-over inspreken bij de videomontage, live videocasting via internet en opname voor zang. De directe terugkoppeling via de hoofdtelefoon is praktisch en heel handig om het opgenomen geluid direct te kunnen controleren. Valt goed vanuit de hand te bedienen doch een standaard op schokvrije ophanging heeft veruit de voorkeur. Gezien de prijsstelling en audiokwaliteit veel waar voor zijn geld.

Prijs
Røde Podcaster € 145,-
Mafico, www.mafico.nl

Ulco Schuurmans

Archief: Video Emotion 95 (okt./nov. 2011)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Videofilmen met de digitale fotocamera (deel 5): Monteren
Het monteren maakt de met de digitale fotocamera opgenomen videofilms pas echt af. Haal de ...