Røde VideoMic Pro: een ware aanwinst

Redactie Audio Reviews

De ingebouwde microfoons bij camcorders en videofilmende fotocamera’s laten qua kwaliteit nogal eens te wensen over. Dat kan eigenlijk ook niet anders als de fabrikant relatief kleine microfoons in een body met motor- en bedieningsgedruis moet bouwen. Een ander punt vormt het oppikken van direct geluid voor de camera zonder storend geluid uit de omgeving. In een dergelijk geval vormt een goede externe richtmicrofoon (shotgun) zoals de Røde VideoMic Pro, een uitkomst.

Geluid opnemen is bij video immer een lastig item. Met name bij de eenvoudiger camcorders en videofilmende digitale fotocamera is geluid vaak bijzaak. Het wordt opgenomen naast prima videobeelden maar dat is het dan ook. Omgevingsgeluiden, onvoldoende richtkarakteristiek en het oppikken van de cameramotor of het bedienen van de instellingen geeft geen al te fraai geluid. Daar helpt ook geen 5.1 surround sound tegen.RodeMic_VideoMicPro_boompole
Hetgeen dat wel helpt is een externe microfoon. Die hangt of staat vrij, is op maat gemaakt voor een bepaald opnamedoel met bijbehorend frequentiebereik en biedt in een aantal gevallen ook extra instelfuncties plus een windkap. De uit Australië afkomstige compacte richtmicrofoon Røde VideoMic Pro voorziet in deze behoefte. Mits uw camcorder of videofilmende digitale fotocamera over een 3.5 minijack-ingang voor een externe microfoon en een accessoireschoen beschikt.

Het ontwerp
De Røde VideoMic Pro is een lekker compact ontwerp (43 x 153 x 95 mm) dat goed past bij de palmtop-camcorder, systeem-, spiegelreflex en compactcamera. Het gaat om een super-cardiod microfoon met een frequentiebereik van 40 tot 20.000 Hz. Uitgevoerd in stijlvol zwart met slechts enkele bedieningsknoppen op de achterzijde. Het ontwerp oogt relatief stevig en het gewicht is 86 gram. Echt bescheiden kan je Røde niet noemen want de merknaam prijkt in volle glorie op de schuimrubberen windkap, is ook nog eens aan beide zijden van het bedienings & batterijcompartiment geperst en staat in witte letter op de achterzijde.
Wat direct opvalt, is de vrije ophanging (shockmount) van de microfoon ten opzichte van de bevestigingshouder voor de accessoireschoen op de camera. Deze ophanging in de shockmount gaat via stevige flexibele bandjes die stoorgeluiden door trillingen vanuit de camera opvangen. Er zitten reserve-exemplaren van deze ophangbandjes in de doos.
De voeding van deze richtmicrofoon gaat via een 9V batterij. Daartoe wordt aan de voorzijde onder de schuimrubberen windkap een klepje naar boven geklapt. De aansluiting op de 3.5 mm minijack-ingang van de camera betreft dus alleen monogeluid.RodeMic_VMP_threequarter_furry
De Røde VideoMic Pro microfoon wordt zoals gezegd in de accessoireschoen van de camera gestoken. Dat kan geen enkel kwaad want het is allemaal plastic en er zijn geen metalen contacten die per ongeluk iets kort kunnen sluiten. Met een geribbeld aandraaiwieltje wordt de microfoonhouder vastgezet. Aan de achterzijde van het microfoonhuis zitten twee schuifregelaartjes. Eentje voor aan/uit en de ander om het geluid 20 dB te versterken of 10 dB te verzwakken. Dat kan in de praktijk goed van pas komen. Zeker bij camera’s waarbij het volume niet handmatig bij te regelen valt. Het werkt allemaal prima maar de opschriften zijn enigszins aan de kleine kant. Er is een LED-indicator. Deze flitst kort als de microfoon aangaat en schakelt bij voldoende batterijspanning vervolgens over naar de kleur groen. Rood geeft aan dat de 9V cel nog circa een uur meegaat. Volgens opgave houdt een nieuwe 9V Alkaline blok het zo’n 70 uur actieve opname vol.RodeMic_VMP_back

Praktijk
Hoewel de bediening van de Røde VideoMic Pro eigenlijk vanzelf spreekt zit er ook nog een uitvoerige en duidelijk geïllustreerde Engelstalige gebruiksaanwijzing bij. Plaats de microfoon eerst in de accessoireschoen. Draai het wieltje vast. Steek de minijack-plug in de cameraconnector. In vrijwel alle gevallen wordt de microfoon automatisch herkend door de camera. Soms dient er in het cameramenu of via een schakelaartje voor een externe microfoon gekozen te worden. Bij het aanzetten van de microfoon kan er nog gekozen worden uit twee standen: In de stand aan Flat komt er een laag frequent filter in actie dat camerageluiden elimineert. Mic On HPF is de normale hoge frequentie-stand. Sluit indien mogelijk een hoofdtelefoon aan om de audio-opname te controleren.
De gemaakte opnamen zijn vrijwel ruisvrij, helder en bieden een prima richtkarakteristiek. Een ware aanwinst in situaties waarbij het geluid puur van voren een must is. Er wordt een garantie van 10 jaar gegeven (na registratie op www.rodemic.com).

Prijs
Røde VideoMic Pro € 169,-

Meer informatie:
www.rodemic.com/videomicpro
Distributie Benelux:
Mafico, tel: 010-4148426
e-mail: [email protected], www.mafico.com

Ulco Schuurmans

Archief: Video Emotion 98 (april/mei 2012)

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Bijsnijden, in volgorde plaatsen, knippen & plakken en nestelen
Al vanaf de analoge film wordt beeldmateriaal op maat bijgesneden, in de juiste filmische volgorde ...