RØDECaster Pro: Een dijk van een productiestudio voor podcasts

Redactie Geluid Reviews

Archief Digital Movie 132-2020
Zoek je een complete compacte combinatie van een mixer en recorder voor het maken van podcasts? Dan hoef je qua de geboden mogelijkheden, kwaliteit en prijs eigenlijk niet verder te kijken dan de RØDECaster Pro. Je kunt er feitelijk na het aankoppelen van microfoons meteen al uit de doos mee aan de slag.

Met de RØDECaster Pro hoef je niet meer tegen het maken van hoogwaardige podcasts op te zien. Het gaat om een uitgekiende combinatie van een audiomixer, effectpaneel en recorder op microSD-kaart. Geen gedoe meer met het samenstellen van een studio voor podcast-productie. Je behoeft slechts de microfoons aan te sluiten, de op te roepen geluidsfragmenten in het geheugen onder de gekleurde knoppen te zetten en de schuifregelaars (faders) te bedienen. Verder zijn de interne geluidskwaliteit en de versterkeraansluiting voor de microfoons van hoog audioniveau. Met als klap op de vuurpijl dat je inkomende telefoongesprekken via een gekoppelde smartphone rechtstreeks in de podcast kunt monteren.

Aansluiten en opnemen maar
Dat zegt RØDE zelf over de RØDECaster Pro. Dat is nog grotendeels waar ook. Koppel maximaal vier microfoons aan de hoogwaardige XLR-ingangen, steek een microSD-kaart in mediasleuf en je kunt meteen aan de slag. Het mixerdeel is toegerust met acht faders voor de microfoons, computer, smartphone en draadloos plus vier verlichte keuzeknoppen voor het actieve microfoonkanaal, binnenkomende smartphonegesprekken (kabel en bluetooth draadloos apart), effectsterkte en USB-uit naar de computer. Onder de faders zitten de verlichte mute/ducking-knoppen.
Wat direct opvalt is aan de rechterzijde een paneel met acht gekleurde drukknoppen. Daaronder zet je geluidsfragmenten zoals intromuziekjes, jingles, sponsorboodschappen, applaus, juichen e.d. in het interne geheugen van 500 MB. Dat gaat gemakkelijk met een app op de computer. Je kunt deze geluidsfragmenten zelf maken of van elders importeren. De kleur kan de gebruiker naar smaak en toepassing instellen. De geluidsfragmenten zet je op eenmalig of als loop. Een kleuren LCD-venster laat naar keuze de volume LED-indicatie, de informatie (Apex e.a. instellingen, filters) per kanaal plus gain, het type microfoon en de stembewerking zien. Je kunt ook markers tijdens de opname toevoegen. En de microfoonspecificaties, level en stemsoort (diep, zacht, hoog, sterk e.d.) apart instellen.
Bij de inkomende smartphone-gesprekken koppelt de RØDECaster Pro via bluetooth pairing of en TRRS-kabel. De automatische mix-minus voorkomt hoorbare echo voor de beller. Let op: de geluidskwaliteit is sterk afhankelijk van de telefoonverbinding!
Aan de achterzijde vind je de aansluitingen: viermaal XLR, viermaal hoofdtelefoon jack, audio uit L en R, USB uit en smartphone-in. Hier zit ook het slot voor de microSD-kaart. Het volume van de hoofdtelefoons en luidspreker/monitor-uitgang kan je met vijf draaiknoppen boven op de unit instellen. En de grote verlichte rode Record-knop spreekt voor zich. Bij de opname kleurt deze dieprood. Aan de voorzijde zit nog een vijfde 3.5 mm microfoonuitgang.
De afmetingen van de RØDECaster Pro zijn 350 x 275 x 82 mm en het gewicht bedraagt 1980 gram.

Geluidskwaliteit
Hieraan heeft RØDE haar reputatie getrouw veel aandacht aan besteed. Intern gaat het om klasse A Servo-biased Preamps en outputs op het niveau dat elders vele honderden euro’s kost. Het geluid klinkt helder en zonder vervorming net als bij een professionele geluidsstudio. Het dynamisch bereik is 100 dBA. De diepte is 24 bit en de sampling gaat op 48 kHz. Bij de audioprocessoren is het APHEX dat de geluidsklok slaat. Zowel de APHEX Aural Exciter en APHEX Big Bottom zitten op de hoofdkaart. Dat staat garant voor een rijk en warm klankbeeld.
Bij de bewerking (multistage dynamics) zijn er compressie, limiting (een highpass-filter), de-essing, en een noise-gate beschikbaar. Allen werken op echt studioniveau, opmerkelijk voor een mixer in deze prijsklasse. Altijd wel de noise-gate met beleid en zorgvuldig gedoseerd inzetten! Hij werkt goed bij het verwijderen va rumoer in de achtergrond. Bij de compressie erop letten dat je de ademhaling niet versterkt. En ducking is handig om als de gastheer spreekt de andere deelnemers rustiger te maken. Big Bottom creëert het effect van een DJ-stem.
Opnemen kan zowel naar de interne microSD-kaart als een geluidseditor of componeerpakket op de Windows PC of Apple Mac. Dat kan in beide gevallen ook op meerdere sporen. Tegelijkertijd opnemen op de microSD-kaart en de computer is gewoon mogelijk. Tevens kan je een Skype-call vanaf de computer via USB naar de RØDECaster Pro zetten.
N.B: De RØDECaster Pro is ook geschikt als een audio-interface voor de computer plus multitrackopnamen. En je kunt er tevens rechtstreeks (live) radioprogramma’s mee maken.
De mixing-mogelijkheden voor DJ’s zijn beperkt. Het gaat hier duidelijk om de podcast en geen muziekuitzending.

Praktijk en conclusie
Het werkt allemaal als een trein mits de gebruiker kort de moeite neemt om de microfoons en inkomende signalen eerst af te stellen. Het inzetten van de corrigerende filters is een eigen specifieke keuze. Ons inziens krijg je wel degelijk een goede verbetering. Bij de geluidsmontage werkt de RØDECaster Pro desgewenst ook samen met bekende soundeditors zoals Audacity, Garageband, Adobe Audiotion en Logic Pro. De veeleisende soundengineer zal de opties voor fine tuning te gering vinden. Voor hen is de RØDECaster Pro echter niet bedoeld. Opmerkelijk zijn de kingsized geplastificeerde instructiekaarten. Wie het dan nog niet snapt… De geluidskwaliteit staat op waar studioniveau. Kortom een dijk van een productiestudio voor podcasts. Daarnaast ook geschikt als audiointerface.

RØDE Podmic
Wie een goede microfoon voor het opnemen van podcasts zoekt kan mede terecht bij de RØDE Podmic (Ä 109,-). Dit is een dynamische microfoon die speciaal ontworpen is voor het opnemen van podcasts. Het ingebouwde popfilter elimineert ongewenste p- en s-klanken wanneer de spreker dicht op de microfoon zit. De hiervoor besproken RØDECaster Pro herkent deze microfoon automatisch en stelt de stem automatisch optimaal in. De Podmic klinkt bij spraak geweldig en is van een stevig metalen duurzaam ontwerp met ingebouwde plopkap. Geschikt voor een vaste opstelling in een houder en met een microfoonarm.

Ulco Schuurmans

Prijs & Info
RØDECaster Pro € 599,-
Mafico, www.mafico.com

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Sony ZV-1: nieuwe vlogcamera
Sony heeft een nieuwe vlogcamera in zakformaat aangekondigd. De ZV-1 is een compacte lichtgewicht camera ...