Roland V-02HD: handzaam & gebruiksvriendelijk

Redactie Editing PC Geluid Reviews

Archief Digital Movie 125-2019
Telefoontje van Roland. Of de Multi-Format Video Mixer V-02HD welkom zou zijn voor een review. De gedachten zijn dan meteen bij iets als een Sony MVS-3000APAC SD/HD Multi-Format Switcher. De nodige tafelruimte werd dan ook gereserveerd in de video editing room. De verrassing was dan ook groot toen de Roland arriveerde. Een uiterst degelijk gebouwde switcher met een formaat van pakweg 10 bij 16 cm. Het is al enige tijd een trend dat switchers kleiner worden, maar toch veel functionaliteit hebben van de grotere studiomodellen.

In deze tijd van video-editing met behulp van de computer lijkt een switcher iets uit het verleden. Daar werden vroeger videoprogramma’s mee gemonteerd. De feed kwam dan vanaf een aantal Betacam machines of U-matics. Toch wordt de switcher nog veel gebruikt. Live-televisie wordt nog steeds gemaakt met behulp van switchers. Denk aan het Eurovisie Song Festival of het Nieuwjaarsconcert. Het signaal van vele camera’s en andere videobronnen staat dan aangesloten op zo’n switcher. Die bronnen kunnen allemaal in een preview worden gezien en actual/live geschakeld worden op aanwijzing van de regie. Switchers hebben ook een aantal verschillende mogelijkheden om het beeld te bewerken en uiteraard om tussen de beelden te schakelen. Special effects zijn daarbij ook mogelijk. Denk aan het gebruik van een green screen (chroma key) en luminance key, picture in picture (PinP) en bijvoorbeeld color grading. Derhalve is een switcher nog steeds gangbaar om video te monteren. De Roland V-02HD wordt door de fabrikant onder meer gezien als een handzame portable probleemoplosser op locatie. Denk aan een interview, een eenvoudige live-feed voor internet-tv, een reportage, een presentatie of webinar. Gewoon twee videobronnen die snel ter plaatse kunnen worden geschakeld. Tussen een camera en een video-feed met teksten of afbeeldingen. Tussen twee camera’s of tussen een reporter en live-beelden uit een drone. Al dan niet om op te nemen of meteen live uit te zenden via een livestream encoder. Iemand die in z’n eentje op zo’n locatie met twee camera’s werkt kan dan live schakelen. De V-02HD kan namelijk op een statief worden geplaatst of specifieke beugels die aan de camera-dolly worden bevestigd. De mount komt overeen met de maat die ook op microfoonstatieven wordt gebruikt. Maar wie problemen heeft met colorgrading op locatie of het omzetten van resoluties kan ook snel ingrijpen. De V-02HD is dan een probleemoplosser die standaard in de tas zit met camera’s en recorders. Naast (semi)professioneel gebruik, waarmee in een live-situatie een aantal problemen opgelost kunnen worden is de V-02HD zeker ook geschikt voor de video-amateur. Het is niet ondenkbaar om met dit apparaat relatief simpele montages te maken van vakantiemateriaal en gebruik te maken van de effecten en beeldbewerkingstechnieken die deze Roland biedt.

Inputs & outputs
In de basis heeft deze Roland twee HDMI type A inputs, een preview HDMI type A output en uiteraard de program out (HDMI type A). Vroeger werden de beide uitgangssignalen naar aparte monitoren gestuurd, maar met de komst van het flatscreen is er nu software die beelden uit meerdere uitgangen op hetzelfde flatscreen zichtbaar kan maken (multiview monitoren). Audio, als onderdeel van het HDMI-signaal, wordt (naar keuze) meegeschakeld met het videosignaal, maar de Roland heeft ook een audio-ingang (mini stereo). Audio vanaf verschillende bronnen kan dan eventueel via een mengtafel toegevoegd worden aan de HDMI output video stream. In het menu kan gekozen worden tussen audio die binnenkomt op de HDMI-ingangen of via de line-ingang (drie keuzes). Het apparaat beschikt verder over een hoofdtelefoonuitgang en een aansluiting voor een voetpedaal, waarmee functies met de voet kunnen worden geschakeld. Via het menu kunnen verschillende functies toegewezen worden aan de footswitch. Roland adviseert enkele footswitch modellen die compatibel zijn met de V-02HD. Daarnaast is de ingang voor de bijgeleverde voedingsadapter aanwezig. De USB-port dient voor factory updates van de software en om de menu-settings op een computer te bewaren.

Knoppen en het menu
De V-02HD heeft veel meer mogelijkheden dan de knoppen op het frontpaneel doen vermoeden. Een aantal van die switches kan geprogrammeerd worden en derhalve toegewezen aan bepaalde functies. De downloadable user manual op de website van Roland belicht duidelijk de werking van de knoppen. Naast de knoppen zijn de overige functies beschikbaar via het menu. Dat is zichtbaar via de HDMI preview uitgang. Op de preview zijn ook de audiometers afgebeeld voor de drie audio-ingangen. De preview toont in principe het beeld van de video-ingang die niet ‘actual’ is, zijnde de standby video. Via het videomenu is instelbaar wat er precies zichtbaar is via de preview out en via de program out. De preview out kan ook geschakeld worden op het program out signaal. Op die manier kan van tevoren gezien worden hoe het resultaat van de VFX videobewerking uitpakt op het standby video signaal. Maar, als je dat dan aan zou passen, dan geldt die aanpassing ook voor het actuele program out signaal. Ergo, het is in principe niet mogelijk om VFX bewerkingen te doen die alleen gelden voor het standby video signaal. Dat komt omdat er in de elektronica maar een enkele VFX processor en fade out functie beschikbaar is. Beiden zijn gekoppeld aan de program out signaalweg. In het algemeen kan gezegd worden dat de V-02HD niet de mogelijkheid heeft om een standby video signaal volledig onafhankelijk te bewerken, los van het signaal dat actual is via de program out. Ook zijn effecten niet van tevoren te beoordelen, terwijl de actual gewoon onafhankelijk daarvan doorgaat. Maar dat is uiteraard een bewuste en begrijpelijke keuze van Roland, gerelateerd aan het beoogde gebruik en het prijsniveau.

Functionaliteiten
Onder dit kopje worden de belangrijkste functionaliteiten genoemd en/of besproken. Een aantal daarvan zijn in de praktijk getest. De V-02HD werd daartoe aangesloten op een aantal camera’s. Veel professionele camera’s van onder andere Canon en Black Magic zijn, los van SDI, voorzien van HDMI-aansluitingen. Aan de uitgang van de switcher is gekeken via een Atomos Ninja en een 4K professional OLED display. De belangrijkste functie van een switcher is om beeldovergangen te maken. Dat kan tussen twee video feeds. Iemand die deze Roland gebruikt in een vaste studio-opstelling zou aan de ingang(en) eventueel een HDMI switch aan kunnen sluiten. Er kan dan makkelijk overgeschakeld worden tussen meerdere HDMI-bronnen zonder steeds kabels om te hoeven steken. De beeldovergangen kunnen voorzien worden van effecten, maar er kan ook ‘hard’ geschakeld worden. De input van de Roland herkent veel verschillende videoformaten. De scaler reikt van 576/50i tot WUXGA (1920 x 1080/60 Hz). Het uitgangsformaat is instelbaar. Dat is handig om de output stream aan te passen aan een projector, scherm of recorder met een specifieke resolutie. De Roland kan ook EDID informatie sturen naar de source. Die zal dan het meest optimale format sturen naar de V-02HD. Van de output video zijn nog een groot aantal waarden aan te passen. Denk aan kleurenlevels, brightness, contrast enzovoorts. Er kan een ook testpatroon uitgestuurd worden. Aan de kant van de input video zijn ook een groot aantal instellingen te maken. Er is onder andere een flicker filter beschikbaar. Ook HDCP video kan geaccepteerd worden en wordt dan met dezelfde copy protection doorgezet naar de uitgang. Audio kan geaccepteerd worden in het volgende format: HDMI: Linear PCM, 24 bits/48 kHz, 2 ch. Bij de geavanceerde videobewerkingen horen Picture in Picture, Luminance Key en Chroma Key.
Met VFX kunnen effecten en bewerkingen toegevoegd worden aan de volledige video. Dat is de volgende lijst: mozaic, wave, rgb replace, colorpass, negative, colorize, posterize, silhouette, emboss, findedge, monocolor, hue offset, saturation offset en value offset. Daarnaast zijn er in de verschillende menu’s nog functies beschikbaar zoals Flip horizontal, Flip vertical, Still Image Capture, Still Image Playback en Output fade. Voor de bewerking van audio zijn onder andere de volgende digitale processoren beschikbaar: Delay, High pass filter, Compressor, Noise gate, Equalizer, Multi-band compressor, Limiter en een Test tone generator. Het geluid wordt intern digitaal bewerkt. De hoofdtelefoon wordt aangestuurd door een interne D/A converter die het signaal omzet naar de ingebouwde analoge hoofdtelefoonversterker. Het digitale beeld wordt bewerkt met een high-resolution, pixel-perfect resolutie in een 10-bit 4:4:4 colour space. De kwaliteit van het beeld aan de uitgang is erg goed en feitelijk identiek aan de kwaliteit die aan de ingang aangeboden wordt. Het viel op dat sommige menu-items soms wat minder stabiel op het scherm staan. Maar dat geldt niet voor de video aan de uitgang. Voor de kritische gebruiker zou de voedingsadapter wellicht vervangen kunnen worden door een sBooster of andere voeding van hoge kwaliteit.

Epiloog
De Roland Multi-Format Video Mixer V-02HD is een handzaam en gebruiksvriendelijk apparaat dat uiterst degelijk is gebouwd en geschikt voor diverse toepassingen. Op locatie erg geschikt voor presentaties, lezingen, interviews en snel omschakelen tussen bronnen als er gewerkt wordt met een enkele cameraman of vrouw. In de (home)studio kan de Roland gebruikt worden om simpele video montages te maken. Het apparaat is ook geschikt voor in-house televisieprogramma’s die geen ingewikkelde beeldregie eisen. Maar het mooiste van deze Roland is wellicht dat er voor een relatief bescheiden investering een aantal mogelijkheden ter beschikking staan die normaal gesproken deel uitmaken van kostbare editing software of hardwarematige oplossingen. Denk aan de uiterst bruikbare scaler en de mogelijkheid om te keyen en PinP toe te passen. Maar ook aan de kant van audiobewerking. Vaak is dat op locatie ook handig. Dan speelt de V-02HD een rol als probleemoplosser voor als iemand vijf minuten voor de presentatie met hi-res videomateriaal aan komt dragen en de projector komt niet verder dan VGA. Gezien deze portable hoedanigheid van de Roland in het ruige leven van de field production, zou je bij de levering een beschermtas mogen verwachten. Maar voor de rest een zeer aanbevelenswaardig apparaat.

Prijs
Roland V-02HD € 640,- proav.roland.com

Ruud Jonker

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Leica M10-P ‘Edition Safari’
Transcontinenta, distributeur voor Leica in Nederland, presenteert twee speciale edities in olijfgroen: de Leica M10-P ...