Roland V-1HD: Compact, veelzijdige & draagbare HD AV-mixer

Redactie Geluid Reviews

Archief Digital Movie 109-2016
Een videomixer biedt de oplossing voor het live aan elkaar koppelen, mengen, bewerken en desgewenst ook opnemen van de input uit meerdere AV-bronnen. Bijvoorbeeld de invoer vanuit camcorders, Blu-ray/dvd-spelers, microfoons, computers, tablets en videorecorders. Bij de Roland V-1HD is dat slechts een kwestie van video in/uitvoeren via HDMI (Full HD) en de extra audio via de tulpingangen. Kies de gewenste bron, mix met de T-Fader en breng desgewenst de beschikbare effecten aan.

Je kunt op twee manieren monteren: achteraf met behulp van een montagepakket en computer (Non Lineair Editing, NLE-systeem). Of meteen live on the spot van de A- naar de B-bus met gelijktijdige toepassing van overgangen en effecten. Dat live is onder andere van belang bij het werken in een videostudio, het geven van demonstraties en lezingen, het mixen van evenementen, sport en onderwijs. Roland zelf spreekt bij de V-1HD van creatieve live event video switching. Meng en bewerk de video-inputs en voer deze vervolgens via de HDMI-out uit naar een beamer, videorecorder of daarvoor geschikt computersysteem (verdere bewerking of webcasting). Ook geschikt om bij clubwedstrijden te presenteren vanuit meerdere videobronnen en voor videodiskjockeys. Al deze mogelijkheden zijn vervat in een lekker compacte draagbare behuizing met een ergonomische en logische bediening. Gewoon aansluiten en draaien maar.

De mixerkast
De Roland V-1HD ziet er uit als een lange zwarte box voorzien van drukknoppen voor de vier inputs, draairegelaars, een T-bar fader, een aantal functie/effect-knoppen en indicatie-LED’s. Links voor op de mixerkast zitten de draairegelaar voor de outputfade (naar wit of zwart) en de knoppen voor Freeze, Memory (interne geheugenopslag), TAP (BPM, synchronisatie) en audio.
Het middendeel van de V-1HD-kast omvat de knoppen voor de vier HDMI-inputs, twee draairegelaars voor de effecten op de A- en B-bus, de drukknopen voor de Wipe-, Mix-BPM-synchronisatie, Mix-functie en Cut.
Rechts daarvan zit de royale T-fader en daar weer rechts van de beide Transformer-knoppen. Alle instellingen voor de beeld- en audiomixer zijn eenvoudig te doen. Behalve besturing via de knoppen en faders kan de gebruiker via menu’s op een previewscreen zien hoe het er voor staat. Sluit daartoe een V-1HD RCS dedicated computer aan met software voor Mac of pc of de V-1HD Remote iPad App verbonden via een USB-kabel. De app geeft een gedetailleerd overzicht van de instellingen op de V-1HD. De bediening wordt er nog overzichtelijker en eenvoudiger op.
Tevens valt deze mixer te besturen via de MIDI inputconnector bijvoorbeeld vanaf een muziekinstrument of een sequencer. Gebruik de Lightning naar USB Camera Adapter voor het koppelen van een iPad aan de V-1HD. Achterop de mixerkast zitten de connectoren voor 4 HDMI in, 2 HDMI out (preview en output), 2 x tulp stereo (rood en zwart in/uit), USB en 3.5 mm hoofdtelefoon.

Ergonomisch switchen
Het mixen en/of tussen verschillende ingangssignalen heet in het jargon switching. Het selecteren van het gewenste inputsignaal doe je via een druk op de lekker grote duidelijk gemarkeerde en van achtergrondverlichting voorziene knoppen. De afzonderlijke fades of combinatie van een fade-in en fade-out, de beeldovervloeier, verricht de editor met behulp van de T-Bar.
De rood verlichte knoppen tonen welke videobron actief is om uitgevoerd te worden naar de projector of het opnameapparaat. Tevens valt het aan de verlichte knoppen makkelijk te zien welke bronnen op welke ingangsconnectoren zitten. Kortom, altijd overzichtelijk geïnformeerd over de stand van input- en output-zaken.
De zogenaamde Transformer-knoppen behandelen het switchen zelf en het aanbrengen van de beschikbare video-effecten
Er zijn drie transition-keuzeknoppen. Daarmee kan je snel van mixerstijl veranderen of de stijl veranderen naar die van de huidige presentatie of uitzending. Tot de overgangseffecten behoren de CUT, MIX (4 types) en WIPE (30 types). De autoscanfunctie detecteert automatisch welke van de 4 HDMI-inputs actief is.
De al eerdergenoemde T-bar fader stelt de gebruiker samen met de BPM SYNC button in staat om de visuals te synchroniseren met een muziekuitvoering. Handig zijn verder:
• De FREEZe-knop. Deze pauzeert tijdelijk het inkomende videobeeld.
• De output-fadefunctie. Deze doet naar keuze de video-output naar zwart of wit uitvloeien.

Viermaal HDMI
De Roland V-1HD videomixers is uitgerust met vier HDMI-ingangen. Dat is niet alleen makkelijk omdat HDMI algemeen gangbaar is maar ook nog eens flexibel. De V1-HD-mixer ondersteunt de formaten 1080p/1080i/720p. Bij de invoer van dezelfde resolutie maakt het niet uit welk apparaat er aan de mixer hangt. Het is gewoon mogelijk om 1080i en 1080p signalen tegelijkertijd door elkaar heen te gebruiken.
Videosignalen vanuit een pc vallen in de praktijk nogal eens lastig te verwerken. De Roland V-1HD lost dat met behulp van progressieve signaalprocessing prima op. Ondersteuning van het HDCP-protocol voor kopieerbescherming zorgt er voor dat protected materiaal van Blu-ray/dvd-spelers ongestoord mee te mixen valt.

Preview
Het bekijken (preview) van de uitgevoerde videobeelden (program output). Het vierweg multi-view previewscherm toont alle vier de inputbronnen op een display. Een rode rand geeft aan welke videobron op de output staan. Groen de daarop volgende.
Er zijn drie verschillende mogelijkheden voor multiview waaronder output, secundaire output en preview. Je kunt de on-screen output aan- en uitzetten. De instellingen van het on-screen menu zijn eenvoudig te bedienen met de hardware-knoppen en T-fader. Dat geldt zowel voor de video- als audiomixer.

Compositie- en andere effecten
Compositing is het over elkaar heen leggen van twee videobeelden zodat er een samengesteld (derde) beeld ontstaat. Bij de V-1HD is er natuurlijk beeld in beeld. Dan kan je twee beelden tegelijk in elkaar laten zien. De splitfunctie splitst het weergegeven beeld.
Met de Chroma Key plaats je je personen of objecten opgenomen voor een groene achtergrond over een nieuw achtergrondbeeld. Dat kan zowel een bestaande videoclip als een door een computer gemaakte achtergrond zijn. Daarnaast is er ook een Luminance Key voor het doorzichtig maken van (lichte) beeldpartijen. Idem geschikt voor compositing met door de computer gegenereerde titels, objecten, logo’s, grafieken, animaties en kaartjes over een onderliggend videobeeld.
Op welke bus het videoeffect van toepassing is bepaal je met een druk op de A- of B-knop. Er zijn negen verschillende typen filtereffecten aan boord. Hieronder vallen onder meer silhouette, colorpass, negatief en findedge (een soort dunne houtskooltekening). Ook te activeren via de Transformer-knoppen.

Geluid mixen
Roland is eveneens een gerenommeerd merk voor geluidsmixers. En dat valt meteen in de V-1HD gebouwde 12-kanaals digitale audiomixer ook te merken.
Het mixaanbod voor geluid betreft:
• De 4 stereo audio inputs vanuit de vier HDMI-poorten (4×2)
• De stereolijn level-input (2)
• En de microfoon level-input (2)
Elk kanaal is voorzien van een delayfunctie voor het synchroniseren van de intern te bewerken video (volgt een iets langere gescheiden weg) met het geluid. De Audio volgfunctie zorgt dat het geluid automatisch bij de te bewerken videobron blijft. Voor het nabewerken van het geluid beschikt deze Roland-mixer over mastering, volumeregeling en een Reverb-functie. Bij de uitsturing wordt het geluid weer in het HDMI-signaal geplaats (embedded), klaar voor weergave, uitzending of opname. Behalve uit de HDMI-output is er een uitgang naar de stereo audio outputjacks voor een personal audiosysteem of recorder. De maximum delaytijd bedraagt 500 ms.

Conclusie
De Roland V-1HD AV-mixer valt ronduit aan te bevelen voor live montages en presentaties. De videokwaliteit in HD is relatief goed net als die van de audio. Vergeet vooral niet om ook de iPad app er bij te downloaden.

Praktijkvoorbeelden
1. Een optreden of een show – Je zet meerdere camera’s met een eigen microfoon en/of een lijn-in naar de zaalinstallatie uit. Elke camera heeft zijn eigen taak. Bijvoorbeeld overzichten, close-ups van de uitvoerenden en het publiek. Op het mengpaneel pak de edittor afwisselend de verschillende shots met een druk op de knop of via de T-fader.
2. In de studio voor live montage – Je mengt de deelnemers met eerder opgenomen materiaal of video van dvd/Blu-ray en stuurt dit direct naar de recorder of het internet op. Tevens te voorzien van titels en effecten.
3. Een presentatie – Een camera op de spreker(s), eentje op de zaal (publiek, vraag en antwoord) plus nog een verbinding met een notebook die de te bespreken producten of aanvullende videoclips bevat.
4. De wedstrijd- of clubavond van de videovereniging – Met de mixer kun je zonder steeds te behoeven ompluggen het material uit verschillen bronnen weergeven. Desgewenst met fraaie overgangen en titels, logo’s en PiP er overheen.

Prijzen & Info
Roland V-1HD € 1.099,-
Roland, http://proav.roland.com/products/v-1hd

Ulco Schuurmans

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Een nieuwe generatie
Transcontinenta introduceert een nieuwe generatie compacte flitser onder de naam: Metz mecablitz M400. De nieuwe ...