Roland VR-4HD & V1-HD: twee streaming mixers van Roland

Redactie Reviews

Archief Digital Movie 118-2017
Bij Roland is de combinatie van video en audio mixen met streaming volkomen logisch. Monteren ter plaatse en vervolgens direct (live) op internet, Facebook, YouTube, Vimeo en in de cloud. Ideaal voor het lokale nieuws, sportverslaggeving, het mee laten beleven van voorstellingen en bijeenkomsten, vergaderen, onderwijs en Vlogs. Dit alles in slechts één handig te bedienen en compact apparaat. Voor webcasting en streaming heb je een voorziening via de computer met Ustream, Livestream Wirecast of Flash nodig.

VR-4HD
Een complete Full HD videostudio met AV-mixing, aantrekkelijke effecten plus opmaak en (live)streaming, Slechts een enkele operator heeft alles in de edit-hand. Vier Videokanalen (zes inputs in totaal waaronder drie HDMI), voor audio 18 digitale kanalen/inputs, het vloeiend mixen met DSP van video en audio, het aanbrengen van effecten met een druk op de knop, tal van overgangseffecten (transition) met aanvullende opmaak, het invoegen van still-beelden en de output precies op maat. Wat het uitgaande signaal betreft nauwkeurige scaling om het beeld passend voor de ontvanger te maken, HDMI, Component video, Composiet video en 1080P.
Een ingebouwde LCD-viewer laat zien wat er precies gebeurt en aan AV-signaal de deur uit gaat. Via de HDMI-output kan je meerdere viewers aansluiten. Voor het grafisch opmaken van de output met logo’s, station-ID, kaders of templates, tekst en DSK Downstream (= Het aanbrengen van de grafische opmaak bij het uitgaande videosignaal).
Het geluid zit in (embedded) het uitgaande HDMI-signaal. De mixkwaliteit is relatief hoog voor deze klasse. Het elimineren van interne vertraging (het door het bewerken achterlopen van de synchronisatie) en eventuele echo zijn effectief ondervangen.

Aansluitingen
Belangrijk is dat de Roland VR-4HD ook rekening houdt met al wat oudere AV-bronnen. Je kunt deze gewoon nog via RGB-component, composiet gele tulpplug en tulp-audio links en rechts aansluiten. HDCP-support is aan boord.
En dan natuurlijk de (live) streaming via de USB3-poort met het opschrift videostream. Met de VR-4HD kan de gebruiker zowel (direct) streamen als opnemen, Dat laatste uiteraard ook via de HDMI-out. Waarom geen 4K uit zal menigeen zich afvragen?
Het antwoord is tweeledig:
1. Full HD biedt meer dan genoeg videokwaliteit.
2. Er is veel minder bandbreedte (netwerkcapaciteit) nodig.

Conclusie
De Roland VR-4HD is uitermate geschikt voor het ter plekke monteren, mixen en (live) uitsturen voor weergave, opname en streaming. Het geluidsdeel van deze mixer is uit de kunst voor muziekuitvoeringen, theater en evenementen. De bediening val relatief eenvoudig te leren. Desgewenst ook softwarematig vanaf pc en Mac aan te sturen.

V1-HD
De tweede hier besproken HD-mixer met streaming mogelijkheden is de Roland V1-HD. Voordeliger in prijs en geschikt voor de editor en live streamer die niet alle mogelijkheden van de VR-4HD nodig heeft. Je kunt er via vier HDMI-inputs camcorders, videofilmende fotocamera’s, actioncams, computers en afspelers op aansluiten. Voor audio in en uit zijn er vier tulpaansluitingen stereo rood en wit. Verder uiteraard embedded audio voor de HDMI-output.
De bediening met faders (T-bar), draairegelaars en drukknoppen valt snel te leren. Er is geen ingebouwde viewer. Je bekijkt de inkomende en uitkomende videosignalen via de Preview of HDMI -uit op een separaat beeld scherm (maximaal 2). Extern aansturen kan via USB (pc en Mac) of MIDI (Er is een 12-kanaals audiomixer aan boord). Er is ook een app voor de iPad.
De V1-HD beschikt over een aantal fraaie nuttige effecten en filters. Wij noemen naast de gebruikelijke cut, 4 x mixen en 40 wipes de picture in picture (PIP), chromakey, diverse splits, silhouet en Colorpass.

Professioneel
Het mixen in HD is van professionele kwaliteit. Dit evenals de geluidssynchronisatie en het onderdrukken van echo.
Streamen doe je via een ondersteunend apparaat. Dat kan zijn:
• Een computer of tablet met een bijpassende app. Via USB of HDMI de goedkoopste oplossing.
• Een aanvullend streaming interface. Bijvoorbeeld van Epiphan, Blackmagic, Matrox, Datavideo of Teradec.

Kortom?
Een eenvoudige en kwalitatief goede oplossing voor mixen en streamen.

Prijzen & Info
Roland VR-4HD € 3.350,-
Roland V1-HD € 1.000-
Met extra hardware streaming interface vanaf € 1.400,-
Roland, www.roland.com/nl

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Netflix: 4K-content neemt toe
Netflix heeft een goed jaar achter de rug en heeft de grens van 100 miljoen ...