Router de luxe

Redactie Reviews

Archief Digital Movie 115-2017
De Synology RT2600ac is een router met alle opties die u maar kunt wensen. Razendsnel draadloos internet tot 2,53 Gbps, maar ook een gebruikersinterface om de vingers bij af te likken. Een perfecte basis voor een stevig thuis- of klein zakelijk netwerk.

Om maar met de deur in huis te vallen: de gebruikersinterface van deze router. Mocht deze u op de een of andere manier bekend voorkomen, dan kan dat kloppen. Het besturingssysteem van de Synology RT2600ac is namelijk gebaseerd op hetzelfde OS als u ook in de NASsen van dit merk aantreft. Hebt u toevallig een Synology NAS staan, dan voelt u zich direct helemaal thuis op de router. De basis van het apparaat wordt gevormd door een 1,7 GHz dual core-processor. Een deel van de netwerktaken is gewapend met hardwareversnelling. Aan de achterkant van de router treft u vier Gigabit-poorten en één Gigabit WAN-poort aan. U sluit de RT2600ac via deze laatstgenoemde poort aan op het modem of de router van uw provider. Aan de draadloze kant heeft Synology gekozen voor WiFi ac (802.11ac, ook de oudere standaarden a, b, g en N worden ondersteund). Uiteindelijk zijn snelheden mogelijk tot 800 Mbps op 2,4 Ghz en 1,73 Gbps op de 5 Ghz frequentieband. Combineren van beide banden levert de al genoemde maximale snelheid van 2,53 Gbps op.

Slim schakelen
Als vanzelfsprekend haalt u de genoemde maximum draadloze netwerksnelheid alleen in de buurt van de router. Neemt de afstand toe of komen er betonnen vloeren en muren tussen router en uw (mobiele) device te staan, dan neemt de snelheid af. Daarbij geldt dat er op een zeker moment een bepaald omslagpunt is, waarbij de signaalsterkte (en dus ook de doorvoersnelheid) van een 5 GHz signaal veel sneller afneemt dan een 2,4 GHz signaal. Lagere frequenties dragen namelijk verder, dat is een vast natuurkundig gegeven. De RT2600ac beschikt daarom over een ‘slimme detectie’. Zodra de 5 GHz-band echt te langzaam wordt, wordt volautomatisch overgeschakeld naar een 2,4 GHz-verbinding met het gekoppelde draadloze apparaat. Zo kunt u zich zorgeloos met uw tablet of via WiFi verbonden smartphone door het hele huis bewegen en toch overal genieten van een optimale netwerksnelheid.

Router als netwerkopslag en DLNA-server
De RT2600ac beschikt een USB 3.0-poort. Hierop kan een externe harde schijf worden aangesloten, waarmee u ook NAS-functionaliteit aan de router toevoegt. Omdat ook DLNA wordt ondersteund, behoort streaming van muziek en video eveneens tot de mogelijkheden. Daarbij kunnen door het gekoppelde apparaat niet-ondersteunde muziekformaten (denk aan FLAC dat wellicht niet op uw mobieltje is af te spelen) in real time door de router omgezet worden naar een formaat dat wél op een toestel afgespeeld kan worden. Interessant is het SD kaartslot, hiermee zorgt u voor netwerkopslagcapaciteit zonder dat een externe harde schijf nodig is. Met de huidige lage prijzen van geheugenkaartjes een interessante optie. Zeker als u niet van plan bent om Terabytes aan bestanden centraal te bewaren, maar bijvoorbeeld slechts een selectie aan uw meest favoriete muziek. Op een kaartje van 64 of 128 GB kunt u weken aan muziek opslaan. Een geheugenkaart slijt niet als deze alleen voor lezen wordt gebruikt, de meest voorkomende situatie als u uw muziekbestanden één keer naar de kaart kopieert en ze vervolgens alleen maar beluistert. Voor videobestanden is zo’n kaartje minder interessant; de opslagruimte is dan wat beperkt.

Downloaden
Interessant is de los te installeren app Download Station. Hiermee kunt u onder meer onafhankelijk van uw pc torrents of NZB-bestanden uit nieuwsgroepen downloaden. Ideaal, want een dag en nacht ingeschakelde pc verbruikt natuurlijk veel meer energie dan een kleine zuinige NAS. En die router staat toch altijd aan. Bovendien maakt het dan niet meer uit of het downloaden van het een of ander een uur of een week kost.

Mobiel internet en (of) een extra provider
Op de al genoemde USB 2.0-poorten kan ook een 3G/4G dongle aangesloten worden. Mocht u voor bijvoorbeeld uw dagelijkse werkzaamheden volledig afhankelijk zijn van een internetverbinding, dan bouwt u hiermee een extra back-up voor internet in. Is er onverhoopt een storing bij uw provider van kabel, glasvezel of ADSL, dan schakelt de router desgewenst over naar mobiel internet en kan er gewoon verder gewerkt worden. Ook is het mogelijk om twee WAN-poorten te definiëren op deze router. U raadt het al: eveneens bedoeld voor een secundaire internetverbinding. Misschien – al was het maar vanwege de extra abonnementskosten bij een andere provider – niet zo interessant voor thuisgebruikers. Maar wel voor bedrijven of eenpitters waarbij een niet-werkende internetverbinding simpelweg geld kost.

Controle
Zoals te verwachten beschikt een uitgebreide router als deze over eveneens uitgebreide mogelijkheden om het beestje naar uw hand te zetten. Ten eerste is voorzien in ‘verkeerscontrole’ ofwel QoS. Hiermee kunt u aangeven welke netwerkactiviteiten voorrang hebben en welke minder belangrijk zijn. Stel u bent fervent downloader van torrents (uiteraard alleen de legale bestanden daarvan afkomstig). Op het moment dat er een serie stevige downloads loopt, wordt het ophalen van uw mail of het surfen over internet daardoor verschrikkelijk traag. Ook het downloaden van bijvoorbeeld een Windows update kan door het volledig dichttrekken van uw internetverbinding erg lang gaan duren. Door via QoS het torrent-downloadprotocol een zeer lage prioriteit te geven lost u dat probleem op. Zodra de router andere internetactiviteiten detecteert, krijgen die voorrang en wordt het downloadverkeer geremd. Op dezelfde manier is aan bepaalde andere cloudactiviteiten een prioriteit toe te kennen. Wilt u bijvoorbeeld verzekerd zijn van een optimale beeld- en geluidsverbinding via bijvoorbeeld Skype, dan geeft u deze app voorrang.

Veilig
Om te voorkomen dat anderen op uw (thuis)netwerk of router inbreken is de RT2600ac voorzien van een scala aan beveiligingsmogelijkheden. Ten eerste is er een uitgebreide firewall, waarmee het gespuis buiten de deur wordt gehouden. Ook inlogbeveiligingen zijn aanwezig, zodat bijvoorbeeld na drie keer inloggen met een fout wachtwoord een IP-adres wordt geblokkeerd. Desondanks adviseren we u met klem om ook déze router – hoe goed beveiligd ook – qua gebruikersinterface niet via de cloud bereikbaar te maken. Áls een hacker een achterdeurtje ontdekt krijgt hij of zij via deze centrale spil toegang tot uw compleet achterliggende netwerk en alle daarop aangesloten apparaten. Geen best scenario! Voor de liefhebbers geldt dat tevens voorzien is in uitgebreide VPN-mogelijkheden. Hiervoor installeert u via het Package Center (de appstore van de router) de daarvoor bedoelde app. Met VPN bouwt u een veilige, versleutelde verbinding tussen uw (thuis)netwerk en een willekeurige verbinding vanuit de cloud op. Zo werkt u ook op uw vakantieadres in Benidorm gewoon met al uw netwerkmappen- en apparaten als zat u achter uw bureau thuis.

Prijzen & Info
Synology RT2600ac € 254,-
Synology, www.synology.nl

Ronald Smit

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Nieuw in-earmodel
Denon kondigt een nieuw in-earmodel aan. Dit model werkt met de iPhone of iPad en ...