Samsung 970 EVO M.2: weg met de antieke harde schijf?

Redactie Accessoires Reviews

Archief Digital Movie 124-2018
Samsung heeft sinds ongeveer april dit jaar een interessante en betaalbare SSD in het assortiment. Razendsnel, dus wég met lange laadtijden.

Een SSD is een zogeheten Solid State Drive. Ofwel: een opslagmedium met een vorm van semipermanent geheugen aan boord. In het geval van de Samsung970 EVO M.2 is gekozen voor V-NAND ‘flash’ geheugen. Dit type geheugen is niet alleen razendsnel te lezen en beschrijven, maar ook onthoudt het gegevens als je de computer uitzet. Kortom: qua opslagmogelijkheden krijg je hetzelfde in handen als met een harde schijf, alleen veel, heel veel sneller. Nu zit hem daar ook meteen weer een knelpuntje. Normale interne harde schijven maken veelal gebruik van de zogeheten SATA-aansluiting. Die is meer dan snel genoeg voor dat type schijf, maar eigenlijk niet snel genoeg voor SSD’s. Je kunt natuurlijk gewoon een SSD-schijf met een SATA-aansluiting inbouwen, dat is de makkelijke en en meest praktische weg qua upgraden. De snelheidswinst is dan al gigantisch. Maar het kan eigenlijk nog veel sneller. Daarvoor is een andere interface bedacht die de drive rechtstreeks aan de veel snellere PCIExpress-bus koppelt. Ja, het wordt nu allemaal wat technisch maar we proberen het simpel te houden. Die PCI Express-bus is een interne aansluiting die te vinden is in nieuwere pc’s en notebooks. De doorvoersnelheid (ofwel de snelheid waarmee gegevens gelezen en geschreven kunnen worden ligt veel hoger dan die van de oude SATA-aansluiting zoals te vinden op traditionele harde schijven).PCI Express wordt bijvoorbeeld gebruikt door een videokaart, waar snelheid van cruciaal belang is om bijvoorbeeld de 3D-omgeving in een game op zo’n manier op te bouwen dat het allemaal mooi vloeiend oogt.

NVMe
En daarmee komen we dan bij de Samsung 970 EVO NVMe M.2.Waarbij NVMe aangeeft dat het een ‘drive’ is voor gebruik met eenNVMe-aansluiting. Dát is de aansluiting die rechtstreeks met de PCI Express-busverbinding maakt. M.2 geeft aan dat het alweer ‘versie 2’ is waar we zijn aanbeland. De 970 lijkt dan ook in niets meer op een gewone harddisk. Het is simpelweg een printplaatje met daarop een handjevol onderdelen. Aan een kant prijkt een glimmend rijtje contactpunten; deze kant prik je in de daarvoor bedoelde aansluiting op je moederbord. En dat is dan ook meteen de waarschuwing die we je willen meegeven: check voor aanschaf (natuurlijk) eerst of jouw moederbord dit type drive ondersteunt. Vraag het bij twijfel eerst na bij de fabrikant van jouw moederbord, computer of laptop. Staat het licht wat dat betreft op groen, dan kan de pret beginnen.

Betaalbaar
In den beginne waren SSD’s behoorlijk aan de prijs, maar dat is gelukkig veranderd. De Samsung 970 EVO is in diverse groottes verkrijgbaar.Een exemplaar van 250 GB bijvoorbeeld, gaat voor een bedrag van rond de € 90over de toonbank, voor 500 GB tel je rond de € 150 neer. Dat is budgettair gezien zonder meer een te verantwoorden uitgave. Als je echt geen zin hebt om meer dan € 100 uit te geven aan een SSD, dan kun je in het geval van een traditionele pc probleemloos kiezen voor de 250 GB-versie. Installeer hier je besturingssysteem en software op. Data kun je dan bewaren op een eventueel ook ingebouwde tweede ‘gewone’ harddisk met veel meer opslagruimte, of – nog mooier- een NAS. Voor alleen besturingssysteem en software is 250 GB in de meeste gevallen riant te noemen.

Overzetten van oud naar nieuw
Het gebruik van een SSD wijkt in niets af van wat je gewend bent. Heb je de schijf eenmaal ingebouwd, dan ‘ziet’ bijvoorbeeld de installatie schijf van Windows hem als een opslaglocatie waarop het besturingssysteem geïnstalleerd kan worden. Je hoeft er verder dan ook niks speciaals voor te doen, alles werkt zoals je gewend was. Sterker nog: als je voordat je gaat upgraden met een programma als Macrium Reflect (www.macrium.com) een image van je oude schijf maakt en deze vervolgens – na inbouwen – op de nieuwe Samsung terugzet werkt alles meteen weer als vanouds.Ook Samsung zelf heeft voor het overhevelen van je oude naar je nieuwe ‘schijf’ een gratis tool klaar staan op www.samsung.com/semiconductor/minisite/ssd/download/tools/. Die voldoet uitstekend voor het eenmalig overzetten van je complete oude schijf, inclusief besturingssysteem. Wil je meer regelmatig (al dan niet incrementele) imagesmaken, dan is een gespecialiseerd programma als het genoemde Macrium Reflecteen praktischer keuze. Maar voor de overstap van je oude harde schijf naar de nieuwe SSD hoef je dankzij Samsung in ieder geval geen extra geld uit te geven.

Oogje in het zeil
Het is verstandig om de ‘bijbehorende’ software in de vormvan Samsung Magician (www.samsung.com/semiconductor/minisite/ssd/download/tools/) te installeren.Deze tool houdt bijvoorbeeld continu de gezondheid van je SSD in de gaten, maar checkt ook of de firmware (de software die op de SSD zelf draait om deze aan testuren) up to date is. En kan deze indien nodig bijwerken. Het betreft een typisch ‘set-and-forget’-tooltje dat stilletjes leeft in de vorm van eenpictogram op de systeem werkbalk in de buurt van de klok. Door erop te klikken zie je onder meer hoeveel data er geschreven is naar de schijf.

Levensduur
En daarmee komen we op de levensduur van de SSD. In de begin dagen van dit type opslagmedium was het wat dat betreft niet altijd even rooskleurig gesteld. Tegenwoordig geldt echter dat bij gemiddeld gebruik de levensduur minstens zo lang is als die van een harde schijf, zo niet meer.Samsung hanteert een minimum van 150 TBW (terrabytes written) en vijf jaargarantie. Voor een systeemschijf is 150 TBW heel veel. Zelfs als je driftig experimenteert met software, images en meer moet je echt moeite doen om daar inde buurt te komen. En ook geldt dat bij overschrijden van die limiet je schijf natuurlijk niet ineens defect raakt. Alleen gaat ie dan misschien geen tienjaar mee, maar zeven jaar om maar wat te noemen.

Snelheid
Het grootste voordeel van een SSD is de snelheid. Dat zie je bijvoorbeeld ook terug in de cijfertjes van de Samsung 970 EVO. Deze haalt een leessnelheid van maximaal 3500 MB/s en een schrijfsnelheid van maximaal 2500MB/s. De 970 is verkrijgbaar met opslag capaciteiten van 250 GB, 500 GB, 1TB en 2TB. Voor normaal gebruik als systeemschijf volstaat in de meeste gevallen eencapaciteit van – zoals al gemeld – 250 GB, wil je net dat beetje meer adem ruimte dan is 500 GB een mooie en nog altijd betaalbare keuze. Ga je aan de slag met bijvoorbeeld videobewerking en dergelijke (een toepassing die natuurlijk erg profiteert van de hoge doorvoersnelheden) dan kun je een van de grotere exemplaren kiezen. Je gaat dan wel een stuk meer betalen: rond de € 310 voor een 1 TB-exemplaar en maar liefst circa € 775 voor een 2 TB exemplaar.Voor reguliere dataopslag ben je dan natuurlijk veel economischer uit met een normale harddisk. Toch is de verwachting dat ook voor die grote SSD’s in de toekomst een omslagpunt gaat komen. Voor nu zijn de meest ‘realistische’ capaciteiten voor algemeen gebruik de genoemde 250 GB en 500 GB.

Doen?
Concluderend kunnen we eigenlijk stellen dat als jouw computer over een NVMe-slot beschikt, je eigenlijk wel gek zou zijn om nog een gewone harde schijf te gebruiken. Het verschil in snelheid is zo gigantisch dat de harde schijf feitelijk een vorm van efficiënte zelfkwelling is. Heeft jouw systeem geen NVMe-slot, dan is er trouwens ook geen man overboord. Samsung heeft namelijk tevens een serie EVO SSD’s in het assortiment met SSD-aansluiting. Die zitten in een behuizing die precies even groot is als die van een 2,5 inch laptop drive. Kortom: kwestie van de oude schijf eruit trekken (eerst even een image trekken is praktisch), nieuwe SSD inbouwen, image terugzetten en klaar. Ook dan is de snelheidswinst adembenemend kunnen we uit eigen ervaring melden. De toekomst is zonder meer aan de SSD!

Ronald Smit

Prijzen
Samsung 970 EVO NVMe M.2 – 250 GB SSD € 89,99
Samsung 970 EVO NVMe M.2 – 500 GB SSD € 149,99
Samsung 970 EVO NVMe M.2 – 1 TB SSD € 309,99
Samsung 970 EVO NVMe M.2 – 2 TB SSD € 779,99

Samsung, www.samsung.com/nl/memory-storage/ssd

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Peak Design Travel Line
PDe Peak Design ‘Travel Line’ bestaat uit een functierijk systeem van rugzakken, inserts en verpakking ...