Samsung SSD 750 EVO: een zeer rappe SSD

Redactie Accessoires Reviews

Archief Digital Movie 113-2017
SSD: Solid State Drive. Tot een paar jaar geleden was het voor de elite. Nu hebben fabrikanten de prijzen tot een zeer acceptabel niveau weten terug te dringen. Zeker fabrikanten die alles in eigen huis kunnen ontwikkelen. Denk aan Samsung.

Voordat we het jargon van flash induiken, is het wellicht handig om de line-up van Samsung een beetje te begrijpen. Er zijn voor consumenten in feite twee series: EVO en Pro. De Pro-serie is voor – de naam zegt het al – prosumers. Consumenten die geen concessies willen doen. Die modellen hebben het beste flash, de beste controllers en het pittigste prijskaartje.
De EVO-serie – en in het bijzonder de 700-serie – doet het iets rustiger aan. Het zijn nog steeds zeer rappe SSD’s, maar ze zijn niet zozeer bedoeld voor hardcore gebruikers die terabytes per dag wegschrijven. Het resultaat: iets minder snel, maar wel snel genoeg.

De NAND-chips
Samsung heeft met de 750 EVO een bijzonder interessante budgetlijn in de markt gezet. De prijzen liggen (ruim) onder de 850-serie die al scherp geprijsd was. Zo gaat ons geteste 500 GB model voor 149 euro over de toonbank.
De truc bij de 750 EVO is dat Samsung alles in eigen huis doet én dat ze van goedkoper TLC-geheugen gebruikmaken. TLC staat voor Triple Level Cell. Er kunnen dus drie bits per cell opgeslagen worden. Een ander soort geheugen is MLC (multi level cell) en SLC (single level cell). Nieuw en steeds populairder is V-NAND of ook wel 3D NAND. Dat is een soort geheugen waarbij meerdere lagen op elkaar worden gestapeld. Daardoor is veel meer per chip op te slaan. Tevens heeft het snelheidsvoordelen ten opzichte van traditioneel 2D-NAND (vlakke chips).
Samsung heeft – zoals veel anderen ook doen – een stuk van het TLC als SLC ingezet. Dit heeft enorme snelheidsvoordellen (SLC is wat sneller). Tevens is er bij het 500 GB model nog een ddr3-buffer van 512 MB. Dat moet voor een vlotte ervaring zorgen.

SATA
De SATA-interface (serial ata) is al een tijdje onder ons. De nieuwste versie – SATA-3 – moet ongeveer 600 MB/s kunnen verwerken. In praktijk blijft het veelal steken op 550 MB/s. En daar zie je dan ook de topmodellen SSD’s hangen. Vandaar dat er steeds meer nieuwe modellen op de zogenaamde M.2 connector komen. Dat is een koppeling direct op de pci-express bus. Het resultaat: véél meer bandbreedte en snelheden richting de 3000 MB/s.
Zoals echter vaak geldt, zijn deze nieuwe modellen op de nieuwe standaard erg prijzig. Samsung kan geen 500 GB SSD met M.2 interface bieden voor 149 euro. We zijn dan ook niet verrast als we de SATA-koppeling zien. Daarbij komt dat de doelgroep van deze SSD vast nog niet over een moederbord met een M.2 aansluiting beschikken. Dat zijn namelijk alleen de nieuwste modellen.

Prestaties
Dan de prestaties. Hoe snel is zo’n SSD nu? De 750 EVO presteert zonder meer netjes! We meten met HD Tune Pro een constante leessnelheid van 450 MB/s. Schrijven gaat met een boost van 420 MB/s (de eerste 30GB) en daarna met ongeveer 325 MB/s. AS SSD benchmark geeft maximaal 512 MB/s lezen en 493 MB/s schrijven. Kleinere blokken gaan met 40 MB/s lezen en 118 MB/s schrijven. Keurige scores.
Als we kijken naar IOPS (input / output per seconde) dan zien we dat deze pieken op 26000. Dat is zeker niet slecht voor een product in deze klasse, maar topmodellen gaan hier wel echt overheen.

Duurzaamheid
SSD’s hebben een beetje een besmette reputatie als het gaat om duurzaamheid. Dat was in het begin grotendeels terecht. Met name de controllers waren niet heel stabiel en betrouwbaar. Het beschrijven van NAND-flash is door diverse technieken ook een stuk betrouwbaarder geworden. Denk aan wear leveling en TRIM.
Aangezien Samsung zijn eigen controllers en NAND fabriceert kunnen ze zaken heel goed op elkaar afstemmen. En dat uit zich in zeer betrouwbare SSD’s. Samsung geeft op de 750 EVO drie jaar garantie. Dat is wel minder dan de 800-serie waar Samsung vijf jaar garantie op geeft.

Conclusie
De Samsung SSD 750 Evo weet voor een heel interessante prijs een zeer rappe SSD neer te zetten. Dit zijn we eerlijk gezegd ook wel gewend van Samsung. Mede door het feit dat het bedrijf alles in huis kan ontwikkelen, kan het prijzen zeer laag houden. En ja: dan kun je veel concurrenten toch net voor blijven!

Prijzen & Info
Samsung SSD 750 EVO € 149,- voor 500 GB
Samsung SSD 750 EVO € 89,- voor 250 GB
Samsung, www.samsung.nl

Jaap Veenstra

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Stabielere beelden met je smartphone
Shoulderpod ontwerpt en maakt professionele apparatuur voor mobiele creatievelingen en visuele verhalenvertellers. Ze maken hoge ...