Samsung T3 portable SSD: een prima draagbaar apparaat

Redactie Accessoires Reviews

Archief Digital Movie 111-2016
Het lijkt wel alsof we niet genoeg opslag kunnen hebben. Was je vroeger helemaal hip met een USB-stick van 256 MB. Nu kun je pas meepraten met 64 GB op een stickie. En voor onderweg? Nou: wat dacht je van 500 GB op een draagbare SSD met USB 3.1? We testen de Samsung T3 portable SSD.

In vergelijking met zo’n tien jaar geleden zijn foto’s en video’s exponentieel veel groter. Dat heeft alles te maken met resolutie en bitdiepte. Daarnaast willen we steeds meer bewaren en meenemen. Bijvoorbeeld naar vrienden, familie of wellicht een editing-kamer. En ging dat vroeger op tape; nu gaat dat doorgaans op harde schrijven en flashgeheugen.samsung_t3-ssd_1

Klein maar groot
Transistors worden steeds kleiner. Dat heeft als voordeel dat bijvoorbeeld processoren krachtiger worden zonder in omvang – en energieverbruik – toe te nemen. Kijk maar naar de eerste Pentium en de huidige Core i7. Niet alleen hebben ze nu meer rekenkernen (tot zo’n tien voor een consumentenmodel!), ze zijn ook per rekenkern sterker én zuiniger. Een heerlijke ontwikkeling.
Nog een voordeel van de schaalverkleining is dat we meer en meer opslag kunnen creëren op één enkel nand-chipje. Dat heeft geresulteerd in het feit dat we nu in relatief korte tijd van een paar MB (MegaByte) naar een paar TB (TeraByte) zijn gegaan voor SSD’s (Solid State Drive). En daarbij is ook de prijs omlaag gegaan. Een noodzaak, want SSD’s zijn lange tijd bijzonder prijzig geweest.
De Samsung T3 die we hebben getest is een draagbaar model met een USB 3.1 interface. Wij hebben een model met een capaciteit van 500 GB. Er zijn ook modellen met 250 GB, 1 TB en zelfs 2 TB opslag. Ongelooflijk: 2 TB op één apparaatje met een omvang van een bankpasje: 1 centimeter hoog, 7 centimeter lang en net geen 6 cm breed. De prijs van het 500 GB-model is ongeveer 180 euro. De 2TB-versie kost 780 euro… ja: dat is even slikken.

USB 3.1
USB 2.0 heeft het heel erg lang uitgehouden. Deze ‘universele seriële bus’ heeft een bandbreedte van 480 Mbit/s. Dat is ongeveer 60 MB/s. Dat is lange tijd prima geweest, maar in 2008 moest deze standaard toch plaats maken voor USB 3.0 die niet alleen tien keer meer bandbreedte biedt (5 Gbit/s), maar ook meer oplaadvermogen (1,5 ampère in plaats van 0,5 of 1 ampère). We vermoeden dat de rappe opkomst van smartphones en tablets daar debet aan heeft.
Nu is USB 3.1 de standaard. Maar wat is het verschil nu eigenlijk? Gek genoeg is er een Gen 1 en een Gen 2. Gen 1 is feitelijk USsamsung_t3-ssd_benchmarkB 3.0. En USB 3.1 Gen 2 is de ‘nieuwe’ standaard die een verdubbeling van de bandbreedte biedt: 10 Gbit/s.

Prestaties
De Samsung T3 SSD die we ter test hebben, beschikt over een USB 3.1 Gen 1 interface. De maximale overdracht is dus 5 Gbit/s, wat zou neer komen op een theoretische bandbreedte van 625 MB/s. In praktijk is de bottleneck rond de 400 MB/s (3,2 Gbit/s). Dit vanwege encoderingsoverhead, interface-overhead, kabelverlies en andere apparaten die van de bus gebruik maken.
We gebruiken de ATTO benchmark om met verschillende blokgroottes te testen. We zien prima prestaties voor een mobiel apparaat: al rond de 16 Kbyte zien we een leessnelheid van 135 MB/s en een leessnelheid van tegen de 200 MB/s. De top ligt rond de 165 MB/s schrijven en 335 MB/s lezen. Ja, gewone SSD’s zijn zeker sneller. Maar we zien snelheden die normale harde schijven gewoonweg niet halen. En kom op: een leessnelheid van 335 MB/s over een USB-kabel. Dat is toch fantastisch?

USB Scsi
Toch: er zijn volgens Samsung hogere snelheden haalbaar dan wij meten. Dat is wel vaker zo bij specificaties. Wij lezen dat de te behalen snelheden afhankelijk is van de USB 3.1-interface implementatie en dat UASP ingeschakeld moet zijn.
UASP is een zogenaamd USB Attached SCSI Protocol. Dit maakt het afhandelen van meerdere taken tegelijk efficiënter. UASP is een zogenaamd USB attached SCSI protocol. Dit maakt het afhandelen van meerdere taken tegelijk efficiënter. samsung_t3-ssd_3De ‘boost’ ligt volgens fabrikanten tussen de 40 en 70%. Al moet je dat wel met een korrel zout nemen. Vanaf Windows 8 en Mac 10.8 is het standaard meegeleverd. Wij testen op Windows 10 pro en zien dat het ingeschakeld is.

Duurzaamheid
SSD’s hebben een beetje een besmette reputatie als het gaat om duurzaamheid. Dat was in het begin grotendeels terecht. Met name de controllers waren niet heel stabiel en betrouwbaar. Het beschrijven van NAND-flash is door diverse technieken ook een stuk betrouwbaarder geworden. Denk aan wear leveling en TRIM. Aangezien Samsung zijn eigen controllers en NAND fabriceert kunnen ze zaken heel goed op elkaar afstemmen. En dat uit zich in zeer betrouwbare SSD’s.

Encryptie
Het is mogelijk data te versleutelen en een wachtwoord op de SSD te zetten. Dat is natuurlijk ook wel prettig bij een draagbaar apparaat. Je zal er maar bedrijfsinformatie op hebben staan en de SSD kwijtraken.
Met de Samsung software is het mogelijk de data met 256 bit AES encryptie te versleutelen. Knappe hacker die dat nog ontcijfert. We hadden het eigenlijk wel graag gezien dat de schijf met een wizzard opent om zo mensen direct de keuze te geven voor een wachtwoord en encryptie te kiezen. Nu moet iemand het zelf verzinnen, de software installeren en alles inregelen.

Conclusiesamsung_t3-ssd_uas-ingeschakeld
De Samsung T3 portable SSD is een prima draagbaar apparaat. De SSD is ruim vlot genoeg om lekker mee te werken, heeft geen externe voeding nodig en is ook nog eens lekker compact, waardoor hij prima in elke tas of zak past. Dan de prijs. Met 180 euro voor de 500 GB versie is de T3 natuurlijk niet het koopje van de eeuw. Maar ja: dat is een SSD nooit.

Prijs & Info
Samsung T3 portable SSD   E 180,- (voor 500 GB)
www.samsung.nl

Jaap Veenstra

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
De paden op, de lanen in
Archief Video Emotion 112-2014 Het natuurlijke landschap is nogal eens een verwaarloosd onderwerp tijdens de ...