Samyang XEEN CF objectieven: de carbon-top van de primelenses

Redactie Accessoires Reviews

Archief Digital Movie 135-2020
Wie echt de hoogste kwaliteit uit zijn of haar video-opnamen wil halen gebruikt daarvoor prime-wisselobjectieven. Dit type objectieven is speciaal ontworpen voor zowel de optimale optische als mechanische kwaliteit. Samyang heeft hiervoor de zeer hoogwaardige XEEN carbon CF-objectieven die naast geheel compatibel met de laatste videotrends ook nog eens lekker klein en compact zijn.

De nieuwe lijn Samyang CF cine-objectieven met een carbon-lenstubus bestaat uit de een T 1.5 24 mm, T1.5 50 mm en T 1.5 en 85 mm. Dat zijn zo’n beetje de meest gebruikte vastebrandpunten voor cinematografische videoshots. Later zullen er nog twee extra primelenses volgen zodat het gehele bereik van ultragroothoek tot korte telelens gedekt is.
Alle XEEN CF-objectieven zijn voorzien van een T-waarde (diafragma-)ring en een zeer nauwkeurige scherpstelring. Beiden zijn uitgerust van duidelijk leesbare lichtgevende schaalverdeling.

Ontwikkeling
Samyang Optics is een wereldwijd optisch bedrijf met meer dan veertig jaar ervaring in het ontwikkelen van optische technologie. De onder professionele en gevorderde amateurcinematografen populaire XEEN-primelijn heeft inmiddels zijn sporen verdient met  een exceptionele beeldkwaliteit op basis van hoogwaardige optische precisietechnologie en unieke Samyang coatings. De geheel nieuw ontworpen XEEN CF-objectieven zijn de eerste Full-Frame cinema objectieven die gemaakt zijn met koolstofvezel in de behuizing. Het carbon-materiaal is lichter dan metaal, maar is tegelijkertijd toch ook veel steviger. Hiermee volgt XEEN CF de trend van compact en lichtgewicht videoapparatuur. Daarnaast leveren de XEEN CF objectieven de allerhoogste beeldkwaliteit in hun marktsegment.
De XEEN CF objectieven ondersteunen de grote beeldsensoren van de laatste filmcamera’s en zijn geschikt voor de PL, Sony E en Canon EF bajonet. Tevens geschikt voor het gebruik met (professionele) drones en gimbals. Kortom, heel flexibel in te zetten bij tal van opnametoepassingen.

Carbon, optiek en coating
Het gebruik van carbonvezels in de objectieftubus maakt de objectieven licht, duurzaam en geeft een luxueuze en toekomstgerichte uitstraling. Karakteristieke XEEN CF Look & Feel voor het vastleggen van unieke sfeerbeelden. Met een ondersteuning voor 6 en 8K video en een unieke X-coating technologie, worden interne lichtreflecties optimaal gecontroleerd om zo een onderscheidende look te creëren. De specifieke flare en ghosting zorgen daarbij voor een dramatisch  beeldeffect. Deze beeldeigenschap biedt maximale mogelijkheid om delicate emoties over te brengen op het bioscoopscherm. De hoge lichtsterkte van T1.5, met maar liefst elf diafragmabladen, zorgt niet alleen voor hoogwaardige prestaties bij weinig licht, en cinematografische look maar geeft ook een prachtige bokeh.

In het veld
Wij informeerden in het veld bij professionele gebruikers naar hun bevindingen. Ragscherp, consistente contrast- en kleurweergave, solide en licht van gewicht. Echt op pro-niveau en hun prijs dik waard was de algemene mening. In Nederland maakte onder andere Jimmy Bliek bij het Nederlands Filmteam gebruik van de XEEN CF-objectieven.

Info & prijzen
Samyang XEEN T 1.5 24 mm € 1.999,-
Samyang XEEN T1.5 50 mm € 2.299,-
Samyang XEEN T 1.5 85 mm € 2.299,-
Transcontinenta, www.transcontinenta.nl

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Strengere EU-regelgeving voor drones 
Vanaf 31 december 2020 is de EU-regelgeving voor drones van kracht. Belangrijkste verandering is dat ...