Secundaire kleurcorrectie in Premiere Pro CC 2014 deel 2

Redactie How to Software

Er zijn in Adobe Premiere Pro CC 2014 tal van handige effecten beschikbaar waarmee u in een handomdraai het totale kleurbeeld, of een deel ervan, kunt veranderen. In de slotaflevering van deze workshop laten we er een aantal de revue passeren.

Misschien kent u die reclames wel waarbij het hele beeld zwart-wit is, op één enkele kleur na. Dit realiseren lijkt een zeer lastige klus, maar niets is minder waar als het beeld over een duidelijk afwijkende kleur beschikt. Plaats een videoclip op de tijdlijn en zoek in het Effects-paneel naar het effect Leave Color (afb. 01). Plaats dit effect op uw videoclip en open het paneel Effect Controls.

Als u het effect Leave Color uitvouwt, worden de verschillende parameters zichtbaar. Selecteer nu eerst de kleur die u wilt behouden. Klik daarvoor op het pipetje en vervolgens in de monitor op de gewenste kleur. Verhoog daarna de waarde bij Amount to Decolor om aan te geven met hoeveel procent de rest van de kleuren moet worden verwijderd. Zet deze waarde op 100. Als de kleur die u hebt geselecteerd veel schakeringen kent, is het heel goed mogelijk dat het resultaat nog niet optimaal is. Dan is het eerste wat u kunt doen bij de optie Match colors overschakelen van Using RGB op Using Hue. De kleurwaarden worden nu op basis van tinten berekend, en het resultaat zou nu perfect moeten zijn. Pas desgewenst de waarde bij Tolerance aan om meer of minder kleuren van die tint te beïnvloeden.

Change to Color

snel-kleuren-aanpassen-in-premiere-pro-3-way-1Om een specifieke kleur in het beeld snel te kunnen veranderen in een andere kleur, kunt u het effect Change to Color eens proberen. Ook voor dit effect geldt dat het het best werkt met afwijkende kleuren. Is dit niet mogelijk, dan geeft Change to Color in elk geval een aantal extra opties om toch tot resultaat te komen.

Sleep het effect Change to Color vanuit het Effects-paneel op de videoclip op de tijdlijn. Klik op het pipetje bij From om de kleur te selecteren die u wilt veranderen. Houd voordat u op de kleur klikt de Control-toets ingedrukt. Het pipetje wordt daardoor iets breder en u krijgt een beter gemiddelde van die kleur. Nadat u een kleur hebt aangeklikt verandert het vakje bij From in die kleur. U kunt controleren of de selectie goed is door bij View Correction Matte een vinkje te plaatsen. Worden andere delen van het beeld beïnvloed, dan kunt u met de schuifjes bij Hue, Lightness en Saturation de selectie verruimen of verkleinen. Klik ten slotte op het pipetje bij To en selecteer de kleur waardoor de kleur bij From moet worden vervangen (afb. 02).

Werkt dit niet optimaal, dan hebt u altijd nog de mogelijkheid om een masker te maken. Klik daarvoor onder de effectnaam op het icoontje van de ellips of de rechthoek. Er verschijnt nu een ellips of rechthoek in beeld die u wat betreft omvang kunt aanpassen met de muis. Zorg dat alleen het gebied met de kleur die u wilt veranderen binnen het masker valt (afb. 03).

Tracking Mask

snel-kleuren-aanpassen-in-premiere-pro-tracking-maskAls u een masker moet gebruiken om een specifieke kleur te isoleren, zult u al snel merken dat dit niet werkt wanneer de persoon of het object beweegt. Het masker blijft dan staan op de eerst bepaalde positie. U kunt in dat geval een Tracking Mask maken (afb. 04). Dit kan automatisch door bij Mask Path op het afspeelknopje te klikken. Er verschijnt dan een tracking-venster om de berekeningen uit te voeren. U kunt het masker ook per frame animeren door het vierde knopje aan te klikken. Uiteraard is de handmatige manier een tijdrovend karwei, maar het is wel nauwkeurig. Zowel bij de automatische als de handmatige manier worden de keyframes zichtbaar, zodat u ze altijd nog kunt corrigeren. Deze techniek wordt veel toegepast om bijvoorbeeld gezichten of nummerborden van auto’s onherkenbaar in beeld te tonen met het blur- of mozaïekeffect. Als de automatische functie niet goed werkt, kunt u eens proberen om dit stuk op de tijdlijn eerst te renderen.

Three-Way Color Corrector

snel-kleuren-aanpassen-in-premiere-pro-change-to-color2U zult waarschijnlijk al snel ervaren dat de eenvoudige effecten niet toereikend zijn voor ingewikkelde kleurveranderingen. Voor het complexere werk zult u dus al vrij gauw uitkomen bij de Three-Way Color Corrector. We zullen een aantal parameters van dit effect met u doornemen, zodat u er snel vertrouwd mee zult zijn.

Het eerste wat meteen opvalt zijn de drie kleurwielen. Daar direct boven staat het woord Master. Als u daar een vinkje plaatst, worden de drie kleurwielen aan elkaar gekoppeld. Dit betekent dat u met een muisbeweging op het witte bolletje in een van de drie wielen de kleur van het totale beeld kunt veranderen. Door het witte bolletje te bewegen naar een kleur aan het uiteinde van het kleurwiel, krijgt het beeld meer van die specifieke kleur. U kunt het verschil met het originele beeld goed waarnemen door onder de parameter Split View de optie Show Split View aan te vinken. Of die splitview horizontaal of verticaal wordt weergegeven kunt u zelf bepalen. Door het gele balkje in een van de kleurwielen naar de buitenkant te bewegen, zal de verzadiging van die kleur toenemen (afb. 05).

In het begin is het vooral veel uitproberen om tot een goed resultaat te komen. Lukt het niet direct, dan kunt u altijd of het gehele effect of een individuele parameter resetten door op de gekromde pijl rechts van het wiel te klikken.

Onder de drie kleurwielen staan drie balken. Met de eerste twee, Input Levels en Output Levels, kunt u aanpassingen verrichten aan de helderheid en het contrast van het beeld. Met de balk Tonal Range Definition bepaalt u wat er door Premiere Pro moet worden gezien als Highlights, Midtones en Shadows. Hierdoor wordt het eenvoudiger om gedeelten van het beeld te isoleren en te beïnvloeden met een van de kleurwielen.

snel-kleuren-aanpassen-in-premiere-pro-change-to-colorMet de balk Input Levels kunt u de helderheid van het beeld beïnvloeden. Als u het zwarte driehoekje naar rechts schuift, dan verlaagt u de helderheid van de Shadows, ofwel de donkere pixels in het beeld. Door het witte driehoekje naar links te schuiven, verhoogt u de Highlights: de lichte delen in het beeld worden lichter. Met het grijze driehoekje verlaagt of verhoogt u het contrast van de Midtones.

Met het zwarte en witte driehoekje bij de balk Output Levels doet u het tegenovergestelde. Beweegt u het zwarte driehoekje naar rechts, dan verlaagt u het contrast door de Shadows op te hogen. Beweegt u het witte driehoekje naar links, dan vermindert u de Highlights (afb. 06).

Tonal Range Definition

snel-kleuren-aanpassen-in-premiere-pro-3-way-3Elke videoclip of foto bevat lichtere (highlights), grijze (midtones) en donkere (shadows) pixels. Welke waarde elke pixel krijgt, wordt standaard berekend door Premiere Pro. U kunt het resultaat daarvan zien door in de Three-Way Color Corrector op het pijltje vóór Tonal Range Definition te klikken en daarna een vinkje te plaatsen bij Show Tonal Range. U kunt afwijken van die standaardberekening door de blokjes op de schuifbalk te verplaatsen. Door het witte blokje meer naar links te bewegen zullen er meer pixels wit worden. Beweegt u dit blokje naar rechts, dan worden er minder pixels als wit gezien. Beweegt u het zwarte blokje naar rechts, dan worden er meer pixels als zwart gedefinieerd. Beweegt u het naar links, dan houdt u minder zwarte pixels over (afb. 07).

Door te spelen met deze balken kunt u, zoals op de afbeeldingen te zien is, de lucht isoleren van het water. Daardoor wordt het eenvoudiger om de lucht met het kleurwiel van de Highlights aan te passen door het witte bolletje in het wiel te verplaatsen naar de gewenste kleur (afb. 08 en 09). Wilt u een betere verzadiging van die kleur, dan trekt u het gele balkje naar het witte bolletje toe. Soms lukt het niet om alle witte pixels te laten verdwijnen. In dat geval kunt u altijd nog gebruikmaken van het masker om een specifiek gedeelte te isoleren. Let er dan wel op dat u de optie Feather gebruikt om de randen van het masker te vervagen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Fire HD 6-HD 7-Colors
Nieuwe Kindle e-book reader in de winkel
Amazon kondigt aan dat vanaf vandaag Kindle e-readers voor het eerst beschikbaar zijn voor de ...